Építészeti előnyök

Építészeti tervezés professzionális szinten

Építészeti eszközök

Többszintes épületek

Az ARCHLine.XP építészeti tervező program lehetőséget nyújt több emeletes épület létrehozására.  A szintek létrehozásakor definiáljuk a szintmagasságokat. Az aktív szint relatív magassága mindig nulla, ez megkönnyíti a szinteken történő tervezési munkát, könnyen el tudod helyezni, meg tudod adni az építészeti elemek, berendezési tárgyak relatív magasságát. Amennyiben a szintek között szeretnéd másolni vagy mozgatni akkor az aktív szint relatív magasságát veszi alapul a program és a megfelelő helyre, magasságba áthelyezi az elemet. A modell automatikusan követi az alaprajzi változásokat.

Falak és nyílászárók

“Hogy készítsek falakat 3D-ben?" Talán ezt a kérdést teszik fel leghamarabb a programmal ismerkedők.
A rugalmas Fal parancs segítségével különböző típusú, tulajdonságú falak létrehozása mind 2D-ben, mind 3D-ben egyszerű. Az ajtók, ablakok típusainak kiválasztása, a tulajdonságok megadása után a nyílászárók elhelyezése a falba automatikusan történik. A nyílászárók paraméteresek, így a méretváltozások a 3D modellt a paraméterek alapján újraépítik és frissítik a falban.

3D modell építés importált 2D rajz alapján

Az ARCHLine.XP építészeti tervező programba importált DWG/DXF rajzok a Fal létrehozása parancs segítségével 3D modellé alakíthatók. Az elkészült 3D-s falakon nyílászárók elhelyezésére többféle módszer áll rendelkezésre.

Lépcső és Korlát

ARCHLine.XP építészeti tervező programban a lépcsőt kiválaszthatod az előre definiált lépcső típusokból vagy egyedi lépcsőt is tervezhetsz a lépcső fokonkénti felépítésével. A Korlát eszköz segítségével lehetővé válik az egyes korlátszakaszok önálló egységként való kezelése. Ezen egységeken a kiosztások meghatározása különböző szabályok szerint történhet, ami rugalmas tervezési lehetőségeket biztosít.

Födém, Mennyezet, Alapozás

A födémparancsok segítségével szabályos és szabálytalan alakú vízszintes, vagy ferde födémeket, alaptesteket készíthetsz, födémáttörést alakíthatsz ki. Réteges födém esetén az egyes rétegek külön-külön is módosíthatók. A födémhez gerendázat rendelhető, pl. fagerendás födém is kialakítható. A födém profiljának módosításával egyszerűen kialakíthatók egyedi födémszerkezetek, mint például dongaboltozat, keresztboltozat, stb.

Tetők

Az építészeti tervezés egyik legbonyolultabb része a tetőszerkesztés. Az ARCHLine.XP építészeti tervező programban a tetőparancsok széles kínálatából választhatod ki az igénynek megfelelőt. Létrehozhatsz tetőt automatikus szerkesztéssel - ilyenkor elegendő azokat a falakat kiválasztanod, melyek mentén a tetőt létrehozod. Hagyományos tetőformák esetében az előredefiniált típusok hosszú listájából választhatsz (nyeregtető, sátortető, manzárd, íves, stb.). Amennyiben ezek az előre megadott formák nem elegendőek, egy tetszőleges profilt megadva, a program elkészíti a megfelelő egyedi tetőt.

Tető szerkezet, cserepezés

A többrétegű tető, az összetett szarufa, cserépléc kiosztás lehetővé teszi a tervező számára, hogy komplex és építészetileg korrekt tetőt tervezhessen. További tulajdonságok: Tetőcserepezés valós 3D cserepekkel, 2D és 3D megjelenítés, cserép listák, látványtervek, valamint összetett szarufa, cserépléc és egyéb szerkezeti kiosztások.

Ajtó-/Ablakvarázsló

Az ARCHLine.XP építészeti tervező program nagyon részletes, paraméteres ajtó és ablak könyvtárral rendelkezik. Ezeken a beépített ajtókon és ablakokon kívül a program egy általános ajtó és ablak tervezőt ajánl fel, hogy egyedi tulajdonságokkal hozhass létre nyílászárókat.

Tervezés 2D és 3D-ben, kifinomult szerkesztési funkciók

Stílusok

Hozzon létre új stílusokat, hogy könnyen és gyorsan használni tudja az előre elkészített építészeti elemeket, melyek a modell felépítésénél szükségesek. Stílusok készítésekor be tudja állítani az összes tulajdonságot a fal, ajtó, ablak, stb elemek részére.

Precíz méretek

Minden, amit az ARCHLine.XP lakberendező program létrehoz, pontos méretekkel rendelkezik. Választhat az angolszász vagy a metrikus mértékegységek használata között.

Méretezés

A távolságméretezés eszköz segítségével egyetlen lépésben helyezhet el a dokumentálás során méretezéseket, mint pl. az ablak, ajtó, valamint a fal méretezések. Megadhatja a méretezés formáját, mértékegységét, vonalvastagságát, szövegmagasságát, betűtípusát, stb...

Dinamikus metszet

Az ARCHLine.XP lakberendező program interaktív dinamikus metszet eszközével ideiglenesen egy metszősíkkal elvághatja a 3D modellt, hogy a modell belső részeit is meg tudja tekinteni. Ugyanakkor ez az eszköz valós metszősík létrehozására, mozgatására, forgatására is használható.

Fóliák

Az objektumok, építészeti elemek fóliákra csoportosításával lehetősége van megjeleníteni vagy éppen láthatatlanná tenni, elrejteni a fóliák tartalmát, annak függvényében, hogy épp mit szeretne láttatni. Szeretné-e a modellben megmutatni, pl. a burkolást vagy az elektromos kiállásokat vagy épp elrejteni szeretné azokat.

Csoport létrehozása

A csoport létrehozása lehetőséget kínál különböző tulajdonságú vagy akár másik fólián lévő objektumok gyűjteménybe rendezésére. Későbbiekben a csoportot egy kattintással a tervbe helyezheti.

Külső referencia (XREF)

A külső referencia nem más, mint élő hivatkozás külső DXF, DWG, vagy ASC formátumú rajzokra. Külső referenciákat csatolni, frissíteni vagy akár leválasztani egyaránt lehet. A munka során bármikor frissítheti az Xref-eket, így biztos lehet abban, hogy a külső referenciák legfrissebb állapotát látja a rajzon.

Nyomtatás

Tervlap nyomtatás

A Tervlap segítségével a professzionális dokumentáció elkészítése egyszerű feladat, amely tartalmazhat alaprajzokat, fal- és perspektív nézeteket, részletrajzokat, renderelt képeket különböző méretarányokban. Ha egyedivé szeretnéd tenni tervdokumentációdat egyedi pecséttel láthatod el a tervlapot. A nyomtatás történhet közvetlenül nyomtatóra vagy PDF formátumba.

Gyors nyomtatás

Az alaprajz, a falnézet, vagy a 3D nézet nyomtatása bármely méretarányban gyors és egyszerű feladat. Néhány egyszerű beállítás után, mint a papírméret, méretarány már készülhet is a nyomtatás.

ÉTDR és a PDF/A formátum elkészítése

2013. január 2-tól elindult az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer (ÉTDR). A rendszerbe a terveket PDF-ben kell feltölteni az elektronikus tárhelyre, az elvárt verzió a PDF/A formátum.  A PDF/A szabvány (ISO 19005-1:2005) a PDF-szabványok részhalmaza, amelyet a dokumentumok hosszú távú archiválására terveztek. A PDF/A dokumentumok tartalmazzák a szükséges betűtípusokat, metaadatokat ami biztosítja hogy a jövőben ugyanúgy jelenjenek meg és funkcionáljanak, mint ma. A Magyarországon elérhető CAD szoftverek közül elsőként az ARCHLine.XP építészeti tervező program 2013-as változata tartalmazza a PDF/A szabványnak megfelelő PDF dokumentumok elkészítését. Ennek megfelelően az ARCHLine.XP 2013 vagy újabb verzióval rendelkező felhasználók eleget tudnak tenni az ETDR által elvárt digitális tervbeadásnak.

Nyomtatási sor

A Nyomtatási sor több dokumentum egyszerre történő kinyomtatását támogatja. Elég felsorolni a nyomtatni kívánt dokumentumokat, majd egy lépésben az összeset kinyomtatni. A nyomtatás előtt módosíthatsz, törölhetsz vagy hozzáadhatsz újabb dokumentumot a nyomtatási sorhoz. A dokumentumokat PDF dokumentumként vagy a kiválasztott nyomtatóra is kinyomtathatod, vagy akár keverheted is őket.

Megjelenítés

Árnyékok, benapozás

Az ARCHLine.XP építészeti programban beállíthatod a Nap pozícióját a földrajzi hely és az időpont függvényében. Az itt beállított érték jelenik meg a 3D modell ábrázoláson. Ez alapján készül el a renderelt kép, mely a terv valós benapozási értékét mutatja.

Renderelés

Az ARCHLine.XP tervező szoftver renderelő alkalmazása egyszerű kezelőfelületén kész sablonok közül válogatva könnyen kiválaszthatod a megfelelő beállításokat a renderelés elkezdése előtt. Ezt követően a progresszív renderelési eljárásnak köszönhetően már a kép megjelenítésének korai szakaszában megítélheted a teljes kép helyességét, akár úgy, hogy renderelés közben tetszőlegesen nagyítod, kicsinyíted és mozgatod a raszterképet. A renderelés folyamatát, ha szükséges menet közben leállíthatod, és bizonyos alapvető beállításokat módosítva azonnal újraindíthatod a renderelést.

Perspektív / Ortogonális nézet

A perspektív és ortogonális nézet egyszerre jeleníthető meg több ablakban a programban. A perspektív nézet információt ad a modell térbeli elhelyezkedéséről, mint a valós életben. Az ortogonális nézetben minden objektum azonos méretarányú.

Bejárás/Berepülés

A bejárás/berepülés parancs segítségével körbenézheted, bejárhatod a berendezett teret az egér és/vagy a billentyűzet segítségével, úgy mintha egy videó játékot játszanál.

Falnézet

A falnézeten olyan részleteket is láthatunk, ami az alaprajzból nem derül ki, mint pl. az ablak beépítés valós méretei, díszítőprofilok elhelyezkedése, képek a falon, vagy egy egyedi tapéta. A kiválasztott falról a pillanatkép eszköz segítségével könnyen rögzítheted és el is helyezheted a tervlapon a színes falnézetet.

Tervezés és dokumentálás

Az ARCHLine.XP építészeti tervező programmal elkészítheted építészeti terveidet, beleértve a teljes technikai dokumentációt, burkolatterveket, 3D modellt, költségbecslést, fotorealisztikus képeket és 3D filmeket.

Export / Import lehetőségek

IFC Export - Industry Foundation Classes

Az IFC - Industry Foundation Classes - platform független adatformátum az épületek, berendezések kezelésére a CAD és FM (létesítmény gazdálkodás) iparágban résztvevők adatainak, információinak leírásához, cseréjéhez és megosztásához. Az IFC formátumot a buildingSMART International szervezet hozta létre és fejleszti. Az export az IFC2x3-TC1 verzió alapján történik.

CAD formátumok importja és exportja

Gyakran felmerülő igény a terv átadása más formátumban. Több szintes épület tervrajzának exportálása/importálása során az ARCHLine.XP építészeti program módot ad arra, hogy egyetlen lépésben exportáld/importáld az összes szint rajzát DWG vagy IFC fájlba.

PDF import & export

Az ARCHLine.XP tervező szoftver bemenetként is képes kezelni akár többoldalas PDF fájlokat is. A PDF fájl tartalma képként kerül importálásra s ennek köszönhetően ugyanúgy kalibrálható és módosítható, mint a hagyományos módon a rajzra helyezett képek.

3D modell import & export

ARCHLine.XP tervező szoftver támogatja a 3D fájlformátumokat, mint a 3DS, SKP, OBJ, ATL, C4D, THEA, VRML, Indigo, Autodesk FBX. A projekt exportálásával több renderelő szoftverrel is könnyedén el tudod készíteni a jó minőségű fotórealisztikus képet.

Képfájl import & export

Importáld be az alaprajzot kép fájlformátumba a tervezés elkezdéseként. A kép kalibrálása után dolgozz az alaprajzon a valós méretek megadásával a valóságnak megfelelően. Az ARCHLine.XP támogatja a különböző kép fájlformátumokat, mint a BMP, TIFF, JPEG és PNG.
FEL