Blogok

Amikor a kényszer nagy úr - Egy keszthelyi lakópark tervei - Tervező: Bogár László és Elek Miklós

Elek Miklós 2018. május óta ARCHLine.XP felhasználó. A blogban arról mesél, egy keszthelyi projekt során hogyan kerültek át Bogár László építésszel a kivitelező/befektető oldalról a tervezői oldalra. Mindebben nagy szerepet játszott a szoftver elérhető ára és könnyű tanulhatósága.

"2017 novemberében adódott egy befektetési lehetőség Keszthely-Kertváros területén, ahol 16 családi ház és egy 17 lakásos társasház épülhet fel. Bogár László építész és jómagam is már hosszú évek óta a kivitelező/befektető oldalon mozgunk, ezért a befektetésre igent mondtunk.

Miután megismerkedtünk a helyszínen érvényes önkormányzati szabályozással, nagyon hamar kialakult bennünk a tervezett épületek hangulatvilága. Elképzelésünkkel megkerestünk egy helyi tervezőirodát, ahol elmondtuk mit szeretnénk. Kezet fogtunk és vártuk az első rajzokat. Teltek a hetek, majd a hónapok, de semmi. Mindig ugyanaz a sablonos válasz érkezett – dolgozunk rajta.

Minden évben meglátogatjuk a Construma kiállítást szakmai tapasztalatcsere és tapasztalatszerzés céljából. Így volt ez 2018-ban is, ahol egy pici standon belebotlottunk az ARCHLine.XP programot kínáló CadLine Kft. standjába. Igazából nem is tudjuk megmondani mi csalt oda bennünket, mivel eszünk ágában sem volt tervezni, hisz az addigi munkánk így is elég nagy terhet rótt ránk. A prezentáció után viszont már megmozdult bennünk a kisördög. Az addig talált programokkal mindig az volt a bajunk, hogy vagy nagyon drága volt és számunkra nem érte meg, vagy annyira primitív volt a program, hogy azzal meg szégyelltünk volna a megrendelők elé állni. Az ARCHLine.XP nem volt drága és nem volt primitív sem.

Mivel már közel 6 hónapja vártunk egy épkézláb tervet az irodától és még mindig semmi, így úgy döntöttünk, hogy megvásároljuk a szoftvert és megpróbáljuk megtanulni használni.

Óriási volt a meglepetésünk, hogy a program mennyire intuitív, és milyen nagyszerű oktatóvideók segítik a tanulást. Három hónap alatt el tudtam készíteni az utcaképet a családi házakról, valamint a társasház látványtervét.

2018 végére a családi házakra már engedéllyel rendelkeztünk a társasház pedig engedélyeztetés alatt állt.

Az igaz, hogy át kellett szervezni a munkánkat, hogy teljes erőmmel a tervezésre tudjak összpontosítani, de megoldottuk ezt újabb munkatársak beszervezésével.

Ha így belegondolok, nagy köszönettel tartozom a helyi tervezőirodának, ugyanis, ha megbízhatóan végezték volna munkájukat, talán sosem tértem volna vissza a tervezéshez. Hogy ez jó döntés volt e, azt majd az ingatlanok tulajdonosai és a jelenleg egyre gyarapodó megrendelői bázis megmutatja.

 

Egy pár szó az ingatlanfejlesztési területről

Keszthely sokak szerint a Balaton fővárosa, Hévíz, Magyarország egyik leggazdagabb városa, a Balaton és a Hévízi termál-tó közvetlen szomszédsága a gyógyvízre épülő terápia, a Kehida Termál és Zalakaros a kedvelt üdülőhelyek közelsége, valamint a 21. századi infrastruktúra, a Hévíz-Balaton Airport repülőtér közelsége mind nagy hozzáadott értéket jelent az ingatlan szempontjából. Hozzájárul ehhez a kiváló közbiztonság, hogy Keszthely és Hévíz városa él, lüktet egész évben, ahol az európai környezet és a tisztaság a jellemző, közel az osztrák határ, és végig vezet autópálya az adriai tengerparthoz, Budapest 192 km (autópályán), Pozsony 205 km (2/3 autópályán), Bécs 198 km (1/3 autópályán).

A beruházásunk Keszthely-Kertvárosban a Vadaskert mellett, a Hévízi gyógyfürdőtől 1,6 km-re, építjük meg.

A 14 700 m2 nagyságú lakóparkunkban, új magánút kialakításával több épülettípust is megvalósítunk.

A hévízi út felőli telekrészen egy 17 lakásos, liftes, kétszintes társasházat építünk 34 m2-től 94 m2-es lakásokig, tágas 8-60 m2-es teraszokkal. (Vadaskert Residence)

A társasház második emeletén 2db örök-panorámás, minden luxussal felszerelt liftes penthouse lakást álmodtunk meg. (Vadaskert Residence)

Az ikerházas beépítésű területen modern szín és hangulatvilágú, 8 db 120-180 m2-es családi házat építünk, 5-600 m2-es privát telkeken. Igény szerint medencével, parkosított kerttel, fedett kocsibeállóval vagy zárt garázzsal. (Vadaskert Villapark)

A sorházi beépítésű utcarészen 4x2db 100-160 m2 alapterületű családi házat építünk 400 m2-es saját telken, igény szerint medencével, parkosított kerttel, fedett kocsibeállóval vagy zárt garázzsal. (Vadaskert Villapark)

A Vadaskert Residence-ben és a Vadaskert Villaparkban, a természetes környezetbe illeszkedő, hangulatos és családbarát lakásokat és házakat terveztünk és építünk, melyek megfelelnek az igényes vásárlók által támasztott követelményeknek – energiahatékony okosházak hőszivattyúval és mennyezeti hűtés/fűtéssel ellátva.

 

Egy pár szó a bemutatott ingatlanról

A Vadaskert jellemző fái a tölgy (fagus), nyír (betula), juhar (acer), cédrus (cedrus) és a platán (platanus), így a tervezett ingatlanokat is ezekről a növényekről neveztük el. A bemutatott ingatlanból a kisebbik ház az Acer nevet, a nagyobbik a Fagus megnevezést kapta.

A bejáratok északi, a nappali és terasz pedig déli orientáltságúak. Az épületekből kilátás van Keszthely városára és Hévíz domboldalas erdős-családi házas részére is.

Az Acer három hálószobával, két fürdőszobával, konyhával, nappalival, technikai helyiséggel és tárolóval rendelkezik. A szülői háló a földszinten helyezkedik el, saját fürdőszobával. A gyerekek szobái az emeleten találhatóak a saját fürdőszobájukkal együtt.

A Fagus négy hálószobával, három fürdőszobával, konyhával, nappalival, technikai helyiséggel és tárolóval, valamint garázzsal rendelkezik. A szülői háló az emeleten helyezkedik el, saját fürdőszobával. A gyerekek szobái az emeleten találhatóak a saját fürdőszobájukkal együtt. A földszinten van egy kisebb szoba fürdőszobával, mely szolgálhat vendég- vagy gyerekszobaként is.

Az egész tervezési folyamat az ARCHLine.XP szoftver segítségével történt. Az épületeket 3D-ben megterveztük és a 2D rajzok elkészítését a program által nyújtott támogatásnak köszönhetően könnyedén elvégeztük.

Ahogy már utaltunk a címben is rá, a kényszer nagy úr. Kényszerből vettünk szoftvert, melynek köszönhetően új távlatok nyíltak meg előttünk és ennek bizonyítéka az említett gyarapodó megrendelői bázis."

 
A projektről készült látványtervek, alaprajzok és homlokzatok:
 

 

Bogár László
vezetőtervező

Elek Miklós
társtervező

www.slorhome.com

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.