Blogok

Egy főút menti üzlethelyiség újjáéledése bisztróként - Tervező: Andok Zsuzsanna

 

A közvetlenül a 65-ös főút mellett, Tamásiban található épület eredetileg autómosónak és szerviznek épült és e céllal üzemelt, később pedig használt bútor értékesítésére szolgáló üzlet szerepét töltötte be. Most Bistro65 néven éled újjá, Andok Zsuzsanna enteriőrtervező, lakberendező felhasználónk ARCHLine.XP-vel készített tervei alapján.

"Fontos szempont volt a bisztró kialakításakor, hogy a névhez méltóan gyors, de minőségi ételekkel várja oda betérő vendégeit. A külső megjelenésben pedig a cél az épület eredeti szerkezeti elemeinek megtartása – fém tetőszerkezet, tartóváz és szerelőakna -, illetve azok design elemként való felhasználása. A fő látványt ezért a meghagyott szerelőakna adja, ahová használaton kívüli motorok kerülnek, felettük járható üvegfelülettel, alulról megvilágítva.

A stílushoz igazítva és az erős igénybevétel miatt padlóburkolatnak fahatású kőlap parkettaszerű lerakással, illetve vizuális térelválasztás végett fekete-fehér mintás cementlap kerül a pult elé és a közösségi térben a box-szerűen rendezett padok mellé. Az egységesség miatt a mosdókba is ezek a burkolatok kerültek, a padlóra a fahatású lap és a cementlapok a kézmosó köré a falra is, kiegészítve az alapfalburkolatnak szánt fehér metrócsempével.
 
A falak költségcsökkentési okból szeletelt téglával nem teljes felületen, hanem alsó részen - derékmagasságig - lesznek csak burkolva, visszabontott hatást keltve. A téglával nem burkolt részek sötétszürke színt kapnak. Reflektálva a fémszerkezetre a kül-, és beltéri nyílászárók fekete színűek. Az elszívás és más csövezések szintén e stílus elemeiként eredeti fém anyagukkal láthatóak maradnak.
 
A dekorációk és lámpák újrahasznosított anyagokból készülnek, fagerendákra szerelt spotokból, bicikli illetve motor alkatrészekből. A fali képek egykor Tamásiban zajló életképek: a cukrászda dolgozóiról, az Omnia zenekarról, mezőgazdasági munkáról, presszóról, italboltról, borbély üzletről.
 
A cél egy olyan vendéglátó egység Tamásiban, ahol a rohanó világban az oda betérő -akár egyedül akár baráti társasággal- minőségi időt, -ha csak egy kávét vagy ebédet, de akár az egész estét- eltölthessen.
 
A bejáratnál lévő terasz gyors étkezésre ad lehetőséget télen-nyáron egyaránt. A zöld növényfal valamelyest szigeteli a főútről jövő zajokat és árnyékol a nyári melegben.
A kiszolgáló térbe lépve hatalmas pult mögött sokféle étel-ital várja a betérőket – italok, szendvicsek, grill  ételek, de még egy látványsütőnek köszönhetően BBQ ételek is szerepelnek majd az étlapon. Itt  – a rohanó világhoz igazodva – bárpultos étkezőasztalok mellet lesz fogyasztható a kiválasztott étel.
 
A férfi és női mosdó mohafalakkal és egy könyvespolccal lettek leválasztva. A mohafal térelválasztás mellett dekorációs célt is szolgál – behozva egy örökzöld felületet az ipari környezetbe, emellett még gondozást sem igényel. Felettük egy hatalmas kijelző, mely tamási látványosságok képeit vetíti, de akár focimérkőzés is nézhető bajnokság szezonban.

A közösségi térben elhelyezett biliárd és darts, és egy retró játékgép várja majd a kikapcsolódni vágyókat. Innen nyílik a hátsó rész felé egy terasz, ahol egy tekepálya lesz kialakítva az épület hosszanti felénél."

Andok Zsuzsanna
enteriőrtervező, lakberendező
telefonszám: +36 20 772 8166
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
weboldal: www.azdesign.hu