Szakmai cikkek

ARCHLine.XP Karácsonyi különkiadás

Eljött az évnek az az időszaka, amikor mindenki szívesen újra megnéz egy-egy karácsonyi filmet. Amíg egy meleg takaró alól nézzük kedvenceinket, ne felejtsük el értékelni a hangulatos belső tereket. Az ARCHLine csapata karácsonyi kedvcsinálóként lemodellezte az 1990-ben készült, kultikus Reszkessetek betörők! mindenki számára ismerős lépcsőjét. Nézzük meg, hogyan birkóztunk meg a feladattal.

Az 1990-ben készült filmklasszikus forgatásához használt ház 1921-ben épült és a Lincoln Ave.-n található, Winnetka-ban, Illinois-ban. Bár a benti jelenetek nagy része nem itt. hanem egy stúdióban készült, a ház valóban úgy néz ki, mint a vásznon. A díszlettervezők, Eve Cauley és Daniel B. Clancy törekedtek az ünnepi hangulat megteremtésére a színek használatában. A rendező, Chris Columbus így nyilatkozott: „Szerettük volna, ha a film karácsonyi hangulatot sugároz, ezért megtöltöttük az egész házat zölddel és pirossal. Szerettem volna, hogy a ház egy meleg hely képét mutassa.” (hookedonhouses.net)

A lépcső egy fontos pontja a cselekménynek – kezdve a korán reggeli rohanástól a reptérre, egészen a híres szánkózós jelenetig – az előcsarnok tökéletes hátteret ad a történetnek. Nekiláttunk elkészíteni az interiort ARCHLine.XP-ben.

Itt olvashatod el, hogyan csináltuk (és hogyan készítheted el akár Te is!) :

Az interneten talált alaprajzot jpeg formátumban importáltuk ARCHLine.XP-be. A képet kalibráltuk és megrajzoltuk a falakat, födémeket.

kep01.png

A lépcső elkészítéséhez egy U alakú lépcsőt használtunk és ezt szerkesztettük át a képen látható egyedi formára. Beállítottuk a megfelelő dőlésszöget és a lépcsőfokok lépő felületét.

1_hun.png

Mivel minden lépcsőfok egyedileg szerkeszthető, a legalsó, íves lépcsőt könnyen meg tudtuk szerkeszteni.

A korláthoz egyedi profilt használtunk. Beállítottuk a sűrűségét a balusztrádoknak és hozzáadtuk a spirális végződést.

2_hun.png

A korlát automatikusan csatlakozik a lépcsőhöz, az anyag- és a profilbeállításon kívül nem is volt más teendőnk.

Az interneten található számtalan online anyagkönyvtárakban – sketchuptextureclub.com -kerestünk egy hasonló tapétát, letöltöttük és új anyagként importáltuk a programba.

3_hun.png

A fali lámpákhoz a 3D Warehouse-ról letöltött objektumokat használtuk fel, melyeknek új anyagot és fényforrást rendeltünk. Hogy a különböző szobákban más fény intenzitást érjünk el, más fényforrásokat használtunk a szobákban lévő lámpákhoz, mint az előcsarnokban levőkhöz.

Az objektumok közül néhányat a 3D Warehouse-ról töltöttünk le, néhányat pedig az ARCHLine.XP programban készítettünk, mint például a lépcsőn lefutó szőnyeget, ami a program 3D forma eszközének segítségével nyerte el formáját.

4_hun.png

Végül beállítottunk és elmentettünk nézeteket, amelyek a referenciaként használt képek nézeteihez hasonlóak.

Az utolsó lépés a renderelés volt. Az éjszakai képhez egyszínű sötét hátteret használtunk, melynek a világosságát a legkisebbre vettük. Kikapcsoltuk a napfényt és felkapcsoltuk a lámpákat mindenhol. A nappali jelenethez ezeknek a beállításoknak a fordítottját alkalmaztuk. A lámpákat felkapcsolva hagytuk, kivéve a két fali lámpát a székek fölött. Az északi irány és az idő beállításával értük el, hogy a napfény megfelelő szögben süssön be.

5_hun.png

…és már kész is vagyunk! Te is kipróbálnád? Töltsd le az ARCHLine.XP 60 napos próbaváltozatát és tervezz kreatívan!

Ezzel a projekttel kíván nagyon boldog és békés karácsonyt az ARCHLine.XP csapata és sikeres tervezést a 2018-as évben is!

 

 

Credits: Home Alone © 1990 Twentieth Century Fox Film Corporation.  All Rights Reserved.