Szakmai cikkek

Az ARCHLine.XP program TOP 10+1 funkciója

Ismerkedj meg cikkünkben az ARCHLine.XP program 10+1 leghasznosabb funkciójával.

 
1. DWG, PDF, SKP, OBJ fájl import/export

Az ARCHLine.XP program fájltípusok széles skáláját tudja importálni és exportálni. Ezek közül, az építészek és belsőépítészet által, alaprajzok átadására leggyakrabban használt típusok a DWG/DXF valamint a PDF.

A DWG fájlokat a 2019-es programban megújult import dialógban található vonalzó segítségével előre skálázhatjuk, ellenőrizhetjük a méreteiket. Amennyiben a kapott fájl tartalmaz 3D adatokat, a program felhívja rá a figyelmünket, és eldönthetjük, hogy a 3D testeket is szeretnénk-e importálni.

PDF fájlokat importálhatunk sima képként, illetve, ha a kapott fájl tartalmaz ilyen elemeket, geometriaként is. Az utóbbi esetben az import után a rajz vonalakból, vonalláncokból, körökből és egyéb 2D-s elemekből fog állni, amik szabadon szerkeszthetők.

OBJ és SKP formátumban legtöbbször objektumokat és 3D-s elemeket importálhatunk/exportálhatunk.

A megújult DWG importról ITT olvashatsz bővebben, import/export témájú oktató videóinkat pedig ITT találod.

 

2. IFC adatcsere, BIM paraméterek

A BIM alapú tervezés szabványosított fájl formátuma az IFC, ami minden, az épülettel kapcsolatosan összegyűjtött vagy hozzáadott információt tartalmaz.

Az IFC jellemzője, hogy az ISO szabványok határozzák meg, ezért CAD szoftvergyártó független, és olyan formátumot jelent, amely képes a 3D modellt leírni, illetve egységes fogalomrendszert kínál a különböző szerkezetekre (fal, födém, oszlop, gerenda, stb.)

Az importált tervek nem 3D testekből és vonalakból, vonalláncokból fognak állni, hanem egymással élő kapcsolatban lévő építészeti elemekből, amelyek minden programban paraméterezhetőek maradnak. Falak esetében például elhelyezhetünk bennük ablakot, profilozhatjuk őket, illetve az elemekhez a tervező által rendelt BIM paraméterekhez is hozzáférhetünk.

Az IFC import/export sajátosságairól bővebben ITT olvashatsz.

 

3. Építészeti elemek: falak, paraméterezhető ajtók, ablakok, helyiség számítások

Az ARCHLine.XP programban építészeti eszközök széles skálája áll rendelkezésünkre. Beépített, magyar illetve nemzetközi stílusokat is tartalmazó stílus könyvtárával könnyen válthatunk különböző vastagságú és réteg felépítésű falak között, és saját egyedi stílusainkat is hozzáadhatjuk. Az elhelyezett falak szabadon profilozhatóak, fogópontjaik a komponens módban rugalmasan szerkeszthetőek.

A program beépített nyílászáró könyvtára számos egyszárnyú, kétszárnyú, üveg, toló és paneles ajtót tartalmaz amik mind paraméterezhetők, ám ha ez nem lenne elég, a világhálóról letölthetünk bármilyen objektumot, amit pár kattintással ajtóvá alakíthatunk. Kifejezetten hasznos eszköz az Ajtó varázsló, melyben saját magunk készíthetünk 2D-ben megrajzolt sablonok alapján ajtókat. A funkciót bemutató videókat ITT nézheted meg.

Alaprajzok és dokumentáció készítésekor igen hasznosak a Helyiség számítások parancsok. Alaprajzunkat helyiségenként vagy akár helyiségen belül is zónákra oszthatjuk, amit színekkel is ábrázolhatunk, valamint a megjeleníthetjük a helyiség méreteit, burkolatának anyagát stb…

 

4. Belsőépítészeti elemek: Fények, Burkolás, Kárpitozott bútorok, Konyha tervező, Elektromos szerelvények

Belsőépítészeti tervezőként elengedhetetlen a fények megfelelő ábrázolása. Az ARCHLine.XP programban lehetőségünk van bármilyen, akár internetről letöltött objektumhoz fényforrást rendelni, aminek beállíthatjuk a fényerejét, színét és egyéb tulajdonságait. Modellünk megfelelő bevilágításáról úgy gondoskodhatunk, ha a fényforrásokat ki- és bekapcsoljuk, amikor indokolt. Ezt minden fényforrás esetében egyesével állíthatjuk. A fények kezeléséről szóló részletes oktató videó sorozatunkat ITT tekintheted meg.

A rugalmas Burkolás eszközzel bármilyen fal vagy födém felületet befedhetünk valódi burkolólapokkal. Létrehozhatunk egyedi mintákat és stílusokat is, az elkészült burkolási tervet konszignálhatjuk bármelyik gyártó burkolólapjainak felhasználásával. A burkolási lehetőségekről az ARCHLine.XP programban részletesebben ITT olvashatsz.

A programban egyedileg tervezett kárpitozott bútorokat is elkészíthetünk. A 2D-ben megrajzolt profilokat könnyen 3D-s alkatrészekké varázsolhatjuk, hozzáadhatunk párna hatást, profilokat stb. Székek, kanapék, puffok és egyéb elemek hosszú sorát tervezhetjük modellünkbe. Ha kíváncsi vagy, hogyan működik ez az eszköz a gyakorlatban, nézd meg ingyenes oktató videóinkat a témáról.

A belsőépítész fontos feladata a konyha megtervezése. Ennek érdekében az ARCHLine.XP tartalmazza az összes olyan eszközt, amelyek elengedhetetlenek, ahhoz, hogy konyhabútort (vagy bármilyen tároló bútort, szekrényt, komódot stb.) tervezzünk. Kiindulási elemként leggyakrabban egy paraméterezhető korpuszt használhatunk, aminek egyedileg állíthatjuk be a méreteit, lapjait, osztásait. Hozzáadhatunk egyedi bútorfrontokat, melyeket az erre a célra kifejlesztett Bútorfront eszközzel hozhatunk létre. A további érdekességekért, nézd meg a témához kapcsolódó oktató videókat.

A program tartalmazza a leggyakrabban használt elektromos szerelvényeket, amelyeket tetszés szerint sorolhatunk. Lehetőségünk van egyedileg is létrehozni kapcsolókat, konnektorokat a gyártói információk alapján. Az elhelyezett elektromos szerelvények pár kattintással méretezhetők, konszignáció és elektromos terv is gyorsan készíthető. Elektromos szerelvények elhelyezéséről, méretezéséről, egyedi elemek létrehozásáról szóló videóinkat ITT tudod megnézni.

 
5. Direkt kapcsolat BIM könyvtárakkal: BIMobject, 3D Warehouse, Syncronia

Sok tervező örömére az ARCHLine.XP programból közvetlenül elérhető BIM könyvtárak száma egyre bővül. Ily módon a program felhasználói szabadon böngészhetnek az internetes könyvtárak modelljei között, és nem kell az importálás hosszú folyamatán végigmenni. A kiválasztott modell a letöltés után azonnal egy kattintással elhelyezhető a projektben.

 
6. Több épületből, szintből és fóliákból álló épület szerkezetek

A komplex, nagy projektek kezeléséhez elengedhetetlen, hogy a tervünket jól szervezzük, részeit elkülönítsük, és akár külön-külön is funkcionáló egységeket hozzunk létre. Ebben segítenek az ARCHLine.XP eszközei, melynek segítségével épületekre, szintekre bonthatjuk a tervünket, amelyek részeit fóliákra csoportosíthatjuk saját preferenciánk szerint.

Új épületet a szintkezelő dialógban tudunk a tervünkhöz adni. Ez után épületenként eltérő szintszerkezetet alakíthatunk ki, így könnyen tudunk például domboldalban elhelyezkedő épületeket együttesen is helyesen megjeleníteni.

A fóliakezelő a 2019-es változatban kibővült a Fóliaszűrőkkel és a Variációkkal. A Fóliaszűrők segítségével különböző csoportokat hozhatunk létre. A Használt fóliák szűrőcsoport alapértelmezetten létrejön minden program indításnál, és itt azokat a fóliákat szűrhetjük le, amelyeken találhatóak elemek. Létrehozhatunk egy olyan listát is például a Fólia kezelőn belül, ami az összes fal fóliánkat tartalmazza, és arra kattintva egy rövidebb listában, gyorsabban meg tudjuk találni a keresett fóliát.

Egy terv készítése során sokszor kapcsolhatjuk ki és be a különböző fóliák láthatóságát, szerkeszthetőségét és előfordulhat, hogy egy ilyen folyamat során több tucat fóliát kell kikeresnünk és beállítanunk, valamint visszatérni egy korábbi beállításhoz. Ez időigényes lehet, ezért ennek a folyamatnak a felgyorsítására szolgál a Fólia variációk tulajdonság, amely teljes beállításokat tárol és tölt vissza. A Fólia kezelésről részletesen ITT olvashatsz.

 

7. Komplex Profilok - A keresztmetszeti és elölnézeti profilok kezelése

Az ARCHLine.XP program kiemelkedően rugalmasan tudja kezelni a falak, födémek, kontúrozások, 3D formák és egyéb testek keresztmetszeti és elölnézeti profiljait. Mivel 3D-ben pontosan szerkeszteni általában nehezebb, ezért a program létrehozza az elem 2D-s kiterítését, és azon engedi a profil kiszerkesztését. Ezután a program elkészíti a profil 3D-s testbe vágott formáját. Lehetőségünk van akár több profilt is hozzáadni egy elemhez, így gond nélkül jeleníthetünk meg komplex formákat a térben.

 
8. Tömeges méretezések

Az ARCHLine.XP program egyik fontos célja a dokumentáció megkönnyítése és gyorsítása. Lehetőségünk van több tucat méretezést is együttesen elhelyezni pár kattintással, így időt spórolhatunk és a hiányzó méretezések száma is csökken. Ehhez nem kell mást tennünk, mint az Összes fal méretezése dialógban a lehetőségek közül kiválasztani, hogy milyen méretezés típusokat szeretnénk a tervünkön alkalmazni. Fontos figyelni a méretezés típusok sorrendjére, mivel a program ez alapján helyezi el majd őket egymás fölött. Ezután ki kell jelölnünk a méretezendő falakat és elhelyezni a méretezéseket. Így akár egy lépésben létrehozhatjuk a dokumentációhoz szükséges összes méretezést a falaktól kezdve egészen a nyílászárókig.

 
9. Kétirányú adat kimutatások

Az ARCHLine.XP 2019 legújabb funkciója a rugalmas kimutatások készítése. A kimutatások eszközzel olyan egyedi, a programban elhelyezhető táblázatokat hozhatunk létre, melynek tartalmát és sorainak sorrendjét is mi határozhatjuk meg. A kimutatások előnye, hogy valós időben frissül és rugalmasan követi a projekt változásait, így mindig aktuális, valós adatokat jelenít meg, illetve minden változtatás a táblázatban vagy a projekten oda-vissza is hat.Kimutatások létrehozásáról, kezeléséről és gyakorlati alkalmazásáról bővebben ITT olvashatsz.

 
10. Tervezési fázisok és rajz összehasonlítás

Az ARCHLine.XP 2019 egyik újítása, hogy projektünket tervezési fázisokra bontva is prezentálhatjuk. Használatukkal lehetőség van a meglévő állapot és az új építési terv egyidejű bemutatására. A tervezési fázisok elkülöníthetők fázis szűrők alkalmazásával. A fázis szűrők olyan szabályok, amelyek az elemek állapota szerint (Új, Meglévő, Lebontandó) történő megjelenítésére vonatkoznak. Az ARCHLine.XP program öt fázis szűrővel rendelkezik: Összes fázis, Meglévő állapot, Bontási terv, Meglévő állapot bontás után, Új építési terv. A tervezési fázisokat bemutató videónkat ITT tudod megnézni.

Szintén a terv változásainak bemutatására szolgál a Rajz összehasonlítás parancs. A rajz összehasonlítás során a rajz korábbi állapota vethető össze a rajz jelenlegi állapotával. Az eredmény egy harmadik rajz, ami a hozzárendelt színekkel jelzi a változásokat a két állapot között. A tervezés során bármikor alkalmazható ez a parancs, mivel az összehasonlítás eredménye folyamatos, élő kapcsolatban marad az eredeti rajzokkal és bármikor frissíthető. A parancs működéséről készült videónk ITT érhető el.

 
+1 Közvetlen ARCHLine.XP LIVE kapcsolat

Az ARCHLine.XP Live egy könnyen használható épület-vizualizációs szoftver, amellyel 3D terveinket egyszerűen alakíthatjuk át élő, mozgó, kiváló minőségű interaktív bejárásokká, videókká és képekké.

A LIVE programban nincs renderelési idő így gyorsabban reagálhatunk az ügyfeleink módosítási igényeire, akár bonyolult és nagyméretű terek esetében is.

Az ARCHLine.XP program közvetlen összeköttetésben áll az ARCHLine.XP LIVE-val, így egy kattintással átadhatjuk a modellt. A látványtervezés folyamatát pedig nagy felbontású, jó minőségű anyagokkal, interaktív fény beállításokkal és animált fákkal, növényekkel, vízzel folytathatjuk.

Az ARCHLine.XP LIVE program funkcióiról ITT olvashatsz többet.

Ragadd meg a kék csúszkát és mozgasd jobbra, valamint balra, hogy felfedezd milyen látványt kínál az ARCHLine.XP Live.