Szakmai cikkek

Családi házak - Alaprajztól a látványtervig

csaladi-hazak-tervezese-az-alaprajztol-a-latvanytervig_banner.png

A blogbejegyzést ARCHLine.XP felhasználónk, Farsang László, építész írta. A cikk megjelent az Építész Közlönyben is. 

Mielõtt az ARCHLine®-t megismertem, egy másik építészeti tervezõprogrammal dolgoztam. Ekkor kaptam meghívót az ARCHLine® bemutatójára, s mert a program ára kedvezõnek bizonyult, elmentem a zalaegerszegi bemutatóra. A látottak alapján összevetettem a program képességeit az általam használt programéval, és a bemutató helyszínén megrendeltem az ArchLINE® 4.5 Nova verzióját. Egy kis ismerkedés után könnyedén áttértem az új programra, és azóta is ezzel dolgozom; idõközben bõvítettem az ARCHLine.XP® Professional változatára.

A tervezést jelentõsen segíti, hogy a fóliák alkalmazásán túl építészeti szintekre lehet osztani az épületet. Külön szintet hozok létre az emeletek közötti koszorúnak, födémnek, tetõnek, lábazatnak, alapnak, stb. A program lehetõséget biztosít arra, hogy a szerkezeti szintek magasságát 0 m-re állítsuk, így ez nem okoz zavart a valóságos szintek magasságánál. A szintek között egyszerûen billentyûkkel lehet mozogni. Az egyes szintek tartalmát egymásra építve el lehet készíteni. A földszint feletti födém elkészítéséhez például láthatóvá teszem az alatta levõ földszinti alaprajzot, majd a már koszorúnak beállított és elmentett falkészlettel (mely két rétegû, hõszigetelésbõl és betonból áll, magassága a koszorú magasságának felel meg) átrajzolom azt. Aki már épített házat, annak ez a munka nem más, mint kivitelezés 3D-ben. Az idõközben elkészült tervet munka közben meg lehet nézni az OpenGL, vagy a DirectX technológia alkalmazásával akár egyetlen billentyûkombináció megnyomására.

Vagy már az épület tervezésének megkezdése elõtt, vagy a ház elkészülte után szoktam hozzálátni a terepmodell elkészítéséhez. A felszintezett területet néhány szintvonal és magassági adat megadása után a gép elkészíti. Ezután az épület helyén a járda magasságában elkészítem a terepbevágást. Amennyiben az épület alápincézett, kiemelem a pincetömböt, így a metszeten a pincerész is látható lesz. Ha elkészült az épület 3D-s modellje a tereppel, tetõvel, esõcsatornával, kéményekkel, az épület körüli járdával együtt, akkor feldíszítem a környezetét néhány fával, egy kis növényzettel, vadszõlõt helyezek el a falon, tavacskát az udvaron náddal. Erre a célra a programhoz tartozó objektumok kitûnõen megfelelnek, de egyedi objektumok létrehozására is lehetõséget biztosít a program. Az elemek térbeli szabadkézi rajzként könnyen elkészíthetõk, és elmenthetõk, mindössze anyagokat kell hozzájuk rendelni.

Ezután várom a megrendelõt az elsõ egyeztetésre, melyre animációt készítek az épületrõl, azzal kezdem a terv bemutatását. Amióta ilyen formában mutatom be a megrendelõnek a leendõ házát, sokkal inkább megtetszik neki az épület terve, és közel sincs annyi módosítás, mint amikor még kézzel dolgoztam, és nem volt lehetõségem semmi fotórealisztikus kép, animáció bemutatására. Az elsõ egyeztetés után elvégzem a kért apró módosításokat; elkészítem az elölnézetet, másolom azt, egy homlokzatot készítek belõle, még néhány másik nézetet hozok létre, metszeteket és a méretezést. Következik a próbanyomtatás, majd a végsõ nyomtatás, így elkészül a komplett terv.

Amikor a fõiskolát elvégeztem, még nem lehetett Magyarországon zsebszámológépet vásárolni, ezért akkor minden számítást logarléccel végeztünk, amit ma már ezt elképzelhetetlennek tartunk. A helyzet hasonlóan alakult az építészeti tervezés területén is. Amióta számítógéppel készítem terveimet, sokkal gyorsabbá és könnyebbé vált a munkám, nehezen tudnék visszatérni a kézi rajzolásra.