Szakmai cikkek

Csőtoll vagy egér? - Miért érdemes váltani?

csotoll-vagy-eger_banner.png

A blogbejegyzést ARCHLine.XP felhasználónk, Kovács Mihály a ARTIS STÚDIO Kft. településmérnöke, építésztervezője írta.

2003. tavaszán a Construma kiállításon megtekintettem a Cadline Kft. tervezõprogramjának bemutatóját, majd egy kicsit ott ragadva még bõvebben ismertették velem az ARCHLine.XP® érdekességeit, és meghívtak egy késõbbi részletes többórás bemutatóra a Cadline Kft. budapesti bemutatótermébe. Ezután a kiállításon lévõ többi építész tervezõprogramot is megnéztem összehasonlításképp. Már évek óta kacérkodtam a gondolattal, hogy a kézi rajzolás helyett számítógépes tervezõprogrammal készítsem el a terveimet, mert a kézi rajzolással már nem voltam képes az építtetõk újabb igényeit (3D-s látvány, modell körbeforgatása, stb.) maximálisan kielégíteni. Mivel számítógépes tervezési ismeretem és gyakorlatom egyáltalán nem volt, ezért olyan tervezõprogramot szerettem volna választani, amit aránylag könnyen el tudok sajátítani.

Elmentem hát a bemutatóra és az ott tapasztaltak végleg meggyõztek arról, hogy nem szabad tovább halogatnom a váltást a gépi tervezésre történõ átállással. Volt ugyanis egy feszített határidejû munkám: Bodméron egy családi ház tervezésével bíztak meg, amibe még az év végén szerettek volna az építtetõk beköltözni, a tervdokumentációt viszont kézi rajzolással nem tudtam volna a rövid határidõre elkészíteni. A bemutatott tervezõprogram egyszerûen kezelhetõ, logikus és aránylag könnyen elsajátíthatónak tûnt. Az ARCHLine.XP® tervezõprogram azonnali megvásárlása mellett döntöttem, ugyanis 10 havi részletfizetési lehetõséget ajánlottak, valamint a Cadline Kft. munkatársai betanítás keretében segítségemre voltak a bodméri terv elkészítésében. A tervdokumentáció így határidõre elkészült, én pedig nagy lelkesen nekiláttam a következõ „házamat” megtervezni –természetesen– számítógéppel. Ez esetben az építtetõ már a tervezés elején látványterveket kért tõlem, amit ezzel a programmal sokkal egyszerûbb és gyorsabb volt elkészíteni.

Legutóbbi tervezésem elég nagy kihívást jelentett számomra. A GTS-DataNet Távközlési Kft. megbízásából a Duna Plaza területén két szinten kellett kialakítani egy Internet kávézót és a cég új ügyfélszolgálati irodáját. A hullámos, legyezõ alakú alaprajzok több alkalommal történõ hosszas felmérése után a számítógépes felszerkesztés aránylag hamar elkészült, amibõl az alapterületeket a program néhány „kattintással” pillanatok alatt kiszámította. Az igazi kihívás csak ezután következett: a felsõ szinten kialakítandó ügyfélszolgálati iroda korlátoszlopait 2,75 m magas egyedi gyártású, a régi korláthoz szerelhetõ rozsdamentes acél korlátoszlopokkal megmagasítottuk, közéjük kétrétegû biztonsági üvegbetétek kerültek. A Duna Plaza üvegtetejének acélszerkezetéhez 11 méter hosszú vízszintes zártszelvényt rögzítettünk bilincskötésekkel. A zártszelvény és az íves részen megmagasított korlátoszlopok közé a homlokzati felújításoknál az állványzatok elõtt használt, a felsõ oldalán digitálisan nyomtatott PVC épülethálót feszítettünk ki, amely hátul és kétoldalt nyitott volt. Az épületháló célja az üvegtetõ acél tartószerkezeteinek az ügyfélszolgálat felõl történõ eltakarása, a hõ- és hangterhelés csökkentése, valamint a központi légkondicionáló által a „ponyva” alá fúvott hûvös levegõ benntartása. A tervezés során pontosan meg kellett határozni az épületháló méreteit, és látványterveket kellett készíteni róla. Az összetett, bonyolult felületre elõször nem tudtam felszerkeszteni a ponyvát. Hosszas töprengés után végül a felületet 18 részre osztottam a fõbb rögzítési pontoknál, majd tetõsíkokat hoztam létre, amelyek egybefüggõ felületet alkottak.

A GTS-DataNet ügyfélszolgálati irodája és az Internet kávézó kialakításának vázlattervei 2004. június végén készültek, a tervezési munkák július közepén kezdõdtek, a kivitelezési munkákkal nyolc hét alatt, 2004. december 6-ára készültünk el, mintegy Mikulás napi „ajándékként”.

Összegezve: számomra az átállás a csõtollas tervezésrõl a számítógépes tervezésre igen nagy kihívás volt, de az ARCHLine.XP® tervezõprogram könnyû elsajátítása, egyszerû és logikus használata ezt lehetõvé tette, és már nehezen boldogulnék nélküle.