Szakmai cikkek

Hogyan készíthetünk 360 fokos panorámát az ARCHLine.XP programmal?

A Panoráma 360 eszközök segítségével egy olyan virtuális lakásbejárást hozhatunk létre, amely az ügyfelünk által is szabadon bejárható, felfedezhető. 


 A Panoráma elkészítéséhez szükséges parancsokat a Nézet fülön találjuk. Lássunk hozzá!

  1. Kamerák elhelyezése
    Első lépés a kamerák elhelyezése, amelyeken keresztül a terv megtekinthető. Az alaprajzi nézeten látható kamera szimbólum lencséje mutatja, hogy merre fog nézni a kamera, amikor abba a virtuális pontba belépünk. Ezt tetszőlegesen módosíthatjuk a kamera forgatásával. A helyi menüben található Perspektíva a kamera pontból opcióval le is ellenőrizhetjük a látványt.

     
  2. Átjárási pontok elhelyezése
    Második lépésként átjárási pontokat kell elhelyeznünk a kamerák között, melyek segítségével összetudjuk őket kötni. Ezek mindkét, összekötött kamerából láthatóak lesznek és segítségükkel tudunk majd váltani köztük a panoráma megtekintésekor.

     
  3. Infópontok a panorámán
    Ha szükséges és szeretnénk a virtuális bejárás információ tartalmát bővíteni, akkor lehetőségünk van infópontokat elhelyezni a terven. Ezek tartalmazhatnak hivatkozásokat, melyek rögtön az adott weboldalra vezetik a nézőket, vagy csak simán megjegyzésekként funkcionálhatnak. Ezeket az infópontokat mindig ahhoz a kamerához kell rögzíteni, amelyikből látni szeretnénk majd a panoráma során.

     
  4. Panoráma vázlat minőségben
    Virtuális bejárást kétféle minőségben hozhatunk létre. Az első a vázlat minőség, amely pár másodperc alatt elkészül és szinte azonnal megtekinthető. Minden panoráma esetében érdemes ezt létrehozni először, hiszen így egy gyorsan elkészülő tesztben tudjuk ellenőrizni, hogy minden kamera össze van-e kötve egy másikkal, a megfelelő infópontokat látjuk-e a kívánt nézetből stb… anélkül, hogy perceket vagy akár egy órát várnánk az eredményre. A végeredmény egy .html fájl, amit az eszköz böngészőjében nyithatunk meg.

     
  5. Panoráma renderelt minőségben
    Az utolsó lépés a végleges, renderelt minőségű panoráma elkészítése. A program ahhoz, hogy létrehozza a 360 fokos bejárást, minden kamerából 6 darab renderelt képet készít, amit aztán gömb panorámaként illeszt össze. A végeredmény ugyanúgy körbetekinthető lesz, mint a vázlat minőségben, azonban sokkal több ideig készül, hiszen ebben az esetben a programnak tükröződéseket, fényhatásokat is számolnia kell. Ez a panoráma éppen ezért életszerűbb hatást kelt. 
     
  6. VR szemüvegek használata
    A panorámákat nem csak a monitorunk képernyőjén élvezhetjük, hanem okos telefonunk böngészőjével megnyitva akár egy VR szemüveget is használhatunk a megtekintésükre. Ebben az esetben aktiválhatjuk a két lencsés módot, amit ez a fájl formátum is támogat, így valóban olyan érzésünk lehet, mintha a szoba közepén állnánk.

Cikkünk egy gyors összefoglalója a panoráma készítés folyamatának. Amennyiben még több részletre vagy kíváncsi, gyere el tanfolyamainkra, vagy nézd meg ingyenesen elérhető videóinkat a témáról.