Szakmai cikkek

Hogyan válasszunk megfelelő tervezőszoftvert?

Melyik segíti a leginkább a munkámat?

Számos tervezőben merül fel hasonló kérdés. A döntés megkönnyítése érdekében az alábbiakban felsorolunk néhány hasznos ötletet, hogy mire ügyeljünk CAD tervezőszoftver vásárlásakor. Nézzük a lehetőségeket.
Kétség nem fér hozzá, a rajzok továbbra is az építészek és belsőépítészek elsődleges eszközei, melyekkel elképzeléseiket valósíthatják meg. Ahhoz, hogy ezek tükrözzék saját stílusunkat vagy terveinket azonban rengeteg időre és munkára van szükség. A hatékonyabb munkavégzés érdekében ezért szükségünk lesz egy programra!
 
A megfelelő szoftver kiválasztásához először pár kérdést érdemes megválaszolnunk:
“Az ötleteimet hogyan tudom megvalósítani vizuálisan is? Mik az elvárásaim egy szoftverrel kapcsolatban? Mit szeretnék tervezni? Mennyi időt szánok a program kezelésének elsajátítására?”
 
Azt azonban semmiképp se felejtsük el, hogy a tervezőszoftver csupán egy eszköz, amivel a vázlatainkat még hatékonyabban készíthetjük el!
 
"Olyan ez, mint évtizedek óta a régi motorodon való utazás. Ismered minden apró darabját és részletét. Az út során látod a magad mellett elhaladó, gyorsabb autókat, de még mindig bizonytalan vagy, hogy változtass-e. Mielőtt döntést hozol, gondosan mérlegelni kell, minden szempontból. Tedd le a régi motort és vegyél egy újat? Ehhez bátorságra van szükség! Nos, mindannyian aggódunk az új dolgok miatt, hiszen nem egyszerű elhagyni megszokott régi világunkat és beletanulni egy újba. Megszokni az új dolgokat jó ideig eltarthat, de biztosan megéri, mert ha sikerül, akkor csodálatos lesz."
 
Ha készen állunk lemondani a régimódi kézi rajzolásról, azután időt kell hagynunk magunknak, hogy megtanuljuk az új tervezésőeszköz használatát.
 
Tisztában vagyunk azzal, hogy ez egy személyes döntés, hiszen a választott programot hosszú távon fogjuk használni. Az viszont csak rajtunk múlik, pontosan melyik szoftver felel meg legjobban az igényeinknek.
 

A következőkben a CAD szoftverek alapvető meghatározásait mutatjuk be.

2D Digitális rajz vagy 3D Modellezés

Ahhoz, hogy lecseréljük ceruzánkat egy modern digitalis tervezési eszközre, szükségünk lesz egy CAD vagy BIM alapú szoftverre a terveink elkészítéséhez.
Először is olyan nagy a különbség a 2D CAD és a 3D CAD/BIM szoftverek között, mint a hagyományos és okostelefonok között. A hagyományos mobilt elsősorban hívásra és üzenet írásra használjuk, míg az okostelefon sokkal többet nyújt: internetezést, fotózást, zenehallgatást, alkalmazásokat stb.

2D CAD

Két dimenziós CAD szoftver tisztán digitalis tervezési eszköz. Vonalak, ívek fejezik ki a 3D modell által használt rajz sztenderdeket.
Az már csak rajtunk múlik, hogy elkészítsük az alaprajzot, a perspektívákat, a falnézeteket, metszeteket és egyéb jellemzőket, amivel bemutathatjuk projektünket.
A kétdimenziós CAD lényegében a kézi rajz digitalis változata, így létrehozása és későbbi frissítése meglehetősen időigényes.

Miért válasszunk 2D CAD szoftvert? Előnyök:

  • Olcsó. A legtöbb 2D CAD szoftver költséghatékony, meglehetősen alacsony kezdeti befektetést igényel.
  • Egyszerű. A szerkesztési koncepció egyszerű és könnyen megtanulható.
  • Kompatibilitás. A rajzok DWG formátumban való mentése biztosítja a későbbi adatcserét.

Miért ne válasszunk 2D CAD szoftvert? Hátrányok:

  • 3D képességek hiánya.
  • A változtatások időigényesek. 
  • Unalmas, ismétlődő rajzolási feladatok. (alapszerkesztési parancsok például: vágás, kiterjesztés)
  • Nincs lehetőség automatikus 3D modell létrehozására kétdimenziós rajzok alapján.

3D CAD/BIM

Ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük a 3D CAD/BIM szoftvereket illetve azt, hogy miért hasznos a mindennapi munkánkban, tisztáznunk kell néhány dolgot:

A 3D CAD/BIM szoftverben falakkal, ajtókkal, ablakokkal, függönyökkel, csempékkel, bútorokkal és egyéb belsőépítészeti elemekkel dolgozunk, melyek hozzájárulnak a 3D modell létrehozásához.
A BIM nem ugyanaz, mint 3D modellt készíteni megjelenítési célból. (A SketchUp jó példa erre, hiszen a 3D modell csak megjelenítési célt szolgál, építészeti tartalom nélkül)
Például 2D szoftver esetében nekünk kell áttörni a falat az ajtó behelyezéséhez. Ez azt jelenti, hogy kiválasztjuk a vonalat, amely kifejezi a falat, majd megadjuk az első és második töréspontot, megbontjuk a vonalat, végül precízen behelyezzük az ajtót, mint egy 2D-s blokkot.

Ha 3D BIM szoftverrel dolgozunk, akkor a könyvtárból egyszerűen áthúzzuk az ajtót a falra és rádobjuk. A fal befogadja az ajtót, 3D-ben pedig látjuk, hogy a fal és az ajtó tökéletesen és pontosan összeilleszkedett.

Az igazi különbség akkor válik láthatóvá, amikor változtatásokat csinálunk. Ha mozgatjuk az ajtót a modellben vagy frissítjük az ajtó paramétereit, mindegyik nézet automatikusan tükrözni fogja a létrehozott változtatásokat. Az alaprajzok, a szakaszok és az emelkedők is frissülnek, mivel minden nézet kapcsolatban áll egymással, ez csökkentheti a koncentrációnk erőkifejtését és a tervezési időt.

A BIM szabványosított fájl formátuma az IFC, ami minden, az épülettel kapcsolatosan összegyűjtött vagy hozzáadott információt tartalmaz, és ez a formátum az épület egész élettartalma alatt használható.
AZ IFC formátum legértékesebb tulajdonsága, hogy az építészeti elemek az IFC fájlban megőrzik típusukat és tulajdonságaikat. A fal, födém, stb. egy másik BIM szoftverben beolvasva is fal, födém marad azonos tulajdonságokkal, bár kisebb kompromisszumok a technológia mai szintjén előfordulnak.

Miért válasszunk 3D CAD/BIM szoftvert? Előnyök:

  • Intelligens tervezési módszer. Nem kétséges, a BIM a jövő.
  • Teljesen integrált munkafolyamat. A projekt változtatásai minden nézetben egyszerre változnak.
  • Idő megtakarítás. Kevesebb időt kell szánni az unalmas és ismétlődő rajzi feladatokra.
  • Valós projektek kezelése. A BIM minden projektben hasznos, hiszen elérhető vele az optimális eredmények 3D modellben való bemutatása.
  • A BIM szállítható. A különböző BIM tervező szoftverek közötti jó minőségű adat és 3D modell átadás megvalósítható.

Miért ne válasszunk 3D CAD/BIM szoftvert? Hátrányok:

Igazi hátrányai nincsenek a 3D CAD/BIM szoftvernek. A választás igen egyszerű és egyértelmű, ha megengedhetjük magunknak.

Ha azonban néhány pontot fel kéne sorolni, a következőket említenénk meg:

  • Magasabb költség. Általában egy 2D CAD szoftver olcsóbb.
  • Nagyobb beruházás a tanulásba és a modellezésbe is. 3D CAD/BIM szoftvert kezdők és iskolából frissen kikerültek nem tudják alkalmazni oktatás és gyakorlat nélkül. Ne feledjük, lehet a BIM most nem befolyásol minket, de a jövőben hatással lesz minden gyakorló tervezőre és építészre.

Az ARCHLine.XP 3D CAD/BIM tervezőszoftver áttekintése

ARCHLine.XP speciálisan építészeknek és belsőépítészeknek lett kifejlesztve.
Segítségével egyszerűen, mégis hatékonyan készíthetjük el terveinket. Első tervünket csupán néhány óra alatt meg is valósíthatjuk.

Építészeti szabványok:
Építészeti szabványok (tervek, falnézetek, metszetek) alapján hozhatunk létre alaprajzokat szobákhoz vagy teljes épületekhez, melyeket 3D-ben meg is tudunk mutatni. Az építészeti modellt jól ismert építőelemek gyűjteményéből hozzuk létre, például falakból, ajtókból, ablakokból, lépcsőkből, tetőkből, oszlopokból stb.
 
Belsőépítészeti tervezés:

ARCHLine.XP programban, olyan paraméteres belsőépítészeti elemek találhatóak, mint például bútortervezési eszközök, függönyök, lámpák, konnektorok, kapcsolók, párkányok, lábazatok, csempék, stb.

Az ARCHLine.XP segítségével bármilyen szobát (hivatal, szalon, padlás, konyha, fürdő és hálószoba) tervezhetünk bármilyen formában, bútorokat, berendezéseket és felületeket is hozzáadhatunk. Mindennek tetejébe az ARCHLine.XP-ben képek vagy saját modellezés alapján elemeket hozhatunk létre.

Íme néhány ok, hogy az ARCHLine.XP miért egy nagyszerű program minden gyakorló tervező és építész számára:

Jellemzők
  • 2D CAD rajzok létrehozása 2D eszközökkel.
  • Tervezési változatok: stílusok és utolsó simítások azonnali változtatása..
  • Bútorvarázsló: méretekkel rendelkező, testre szabott bútorokat lehet építeni.
  • Szabad hozzáférés a 3D Warehousehoz, a világ legnagyobb bútor könyvtárához, közvetlenül a gyártó honlapjáról használható szövetek, textíliák, burkolólapok.
  • Régi épületek felmérése – Alaprajz és homlokzati felmérés és nem párhuzamos falak kezelése.
  • Terep és kültéri tervezés – Kapcsolat az építészet és a tereprendezés között. A növényektől, kerti bútoroktól kezdve a kültéri világításig.
  • Hangulat montázs a belsőépítészeknek: nagyszerű módja a projekt vizuális irányának és elemeinek összegyűjtésére, megszervezésére és bemutatására.
  • Kompatibilitás. – A terveket DWG/DXF/IFC/3DS/SKP/OBJ formátumban lehet megosztani.
  • Kiváló minőségű fotórealisztikus képek egyetlen kattintással és animáció készítése.
  • A szoftver megfizethető árú.
Képzések és segítségnyújtás
  • A 3D CAD/BIM tervezőszoftver kezelését könnyű megtanulni, hiszen felhasználóbarát.
  • Budapesti kurzusok havi rendszerességgel, helyszíni képzésekkel, ill. ARCHLine.XP 3D látványtervezés képzés több iskolában országszerte.
  • Személyes vagy online tanácsadás és továbbképzési lehetőségek.
  • Oktatóvideók széles választéka.

A kérdés azonban még mindig megválaszolatlan maradt: Melyik a számomra megfelelő szoftver? Melyik segíti leginkább a munkámat?

Nem könnyű feladat kiválasztani a megfelelő CAD szoftvert. A döntés megkönnyítése érdekében ebben a cikkben kísérletet tettünk arra, hogy bemutassuk a legfontosabb szempontokat és kiemeljük az ARCHLine.XP 3D CAD/BIM tervezőszoftver legnagyobb előnyeit.

"Az autós példánkhoz visszatérve: vannak gyönyörű fényezésű autók széles színválasztékban vagy olyanok, amelyek nagy motorral és sok-sok extrával bírnak. Egyesek megfizethetőek, másokat kifejezetten drágának tartunk. A legfontosabb mégis az, hogy jól érezzük magunkat benne, hiszen mi használjuk."

Részt vehetünk olyan ingyenes képzéseken, workshopokon, amik segítenek abban, hogy megtanuljuk a 3D CAD/BIM program magabiztos használatát. Kérhetjük profi felhasználók segítségét is, mindemellett pedig számos oktatóvideó vagy blogbejegyzés áll rendelkezésünkre, ha fejleszteni szeretnénk tudásunkat.

További előny még, hogy magyar nyelvű, élő  támogatás áll a szoftver használóinak rendelkezésére !

Válasszuk a 3D CAD/BIM szoftvert, tanuljuk meg hogyan kell kezelni és sajátítsuk el a munkafolyamat csínját-bínját. A 3D-s programmal könnyebben nyűgözhetjük le megrendelőinket és valósíthatjuk meg az elképzeléseit, ráadásul a 3D CAD/BIM-mel a tervezés is kevesebb időt vesz igénybe.

A 3D CAD/BIM szoftverben rejlő lehetőségeknek köszönhetően munkánkat izgalmasabbá és lendületesebbé varázsolhatjuk!

„ARCHLine.XP a lehetőségek tárháza!”