Szakmai cikkek

Kimutatások a mennyiségek kigyűjtéséhez

Hogyan hozhatunk létre részletes kimutatásokat a projektünkhöz?

Mik azok a kimutatások? 
Kimutatásoknak hívjuk a projektből kinyert modellinformációk táblázatos megjelenítését.
 
Gyakori igény, hogy a projektben felhasznált elemekről szeretnénk látni részletes adatokat tartalmazó táblázatokat. Például táblázatba rendezve láthatjuk a helyiségeket,  hány darab ajtó, ablak van a terven, ezek milyen típusúak, milyen anyagúak a falak, födémek szintenként kigyűjtve vagy a teljes épületre vonatkoztatva. A kivitelezési dokumentáció készítése sokkal pontosabb és gyorsabb a kimutatások használatával.
 
A Kimutatások parancs csoport a Menüszalag / Dokumentáció fülről érhető el.
 
Annak érdekében, hogy a folyamatot jól szemléltetni lehessen, íme egy példa:
Készítsünk egy helyiség kimutatást, ahol azt fogjuk szemléltetni, hogy milyen helyiségekkel rendelkezik szintenként a projekt. A Menüszalag / Dokumentáció / Kimutatások menüből válasszuk a Kimutatás létrehozása parancsot.
 
A megjelenő Kimutatás létrehozása párbeszédablakban először ki kell választani az alkalmazási területet, hogy építészeti elemeket, belsőépítészettel ( Interior ) kapcsolatos, vagy környezeti/kültéri elemekről szeretnénk kimutatást készíteni. 
 
 
A Típusok közül lehet kiválasztani azt az elem típust, amiről a kimutatást szeretnénk készíteni.
 
Válasszuk ki az Alkalmazási területek közül az Építészeti elemeket, majd a Típusok alól válasszuk a Helyiség típust a helyiség kimutatás létrehozásához. 
 
A programban minden típushoz tartozik egy alapértelmezett kimutatás, mely módosítható. A jelenlegi a Helyiség elnevezésű kimutatás. A párbeszédablak közepén találhatóak a kimutatásokhoz kapcsolódó paraméterek melyekből a kimutatásokat tudjuk létrehozni. Ezek a tulajdonságok a programban alapból megtalálhatók.
 
Kimutatás oszlopok elrejtése
A kimutatás paraméterei közül, ha valamelyikre nincs szükségünk, nem szükséges törölni, elég a láthatóságát kikapcsolni. Kattintsunk a Láthatóság oszlopban a pipával jelzett mezőre és kapcsoljuk ki azt. Ebbe az esetben a paraméter része a kimutatásnak, elhelyezéskor lehet a táblázatot rendezni a rejtett paraméter szerint, de a táblázatban a rejtett paraméter nem jelenik meg.
 
 
Új kimutatás létrehozása
Ha egy új kimutatást szeretnénk létrehozni (kimutatás sablon), kattintsunk az Új gombra, majd gépeljük be a kimutatás elnevezését. A párbeszédablak középső részében felül láthatóak az általános tulajdonságok, a számított értékek és a BIM paraméterek fő csoportjai. Válasszuk ki ezek közül, amelyik a kívánt tulajdonságot vagy mennyiséget jelenti.
Kezdjük hozzáadni a Kimutatáshoz azokat a paramétereket, melyekre szükségünk van a lenti listából.
Miután kiválasztottunk egy paramétert, kattintsunk rá a mellette található jobbra mutató hozzáadás ikonra, vagyis a nyílra. A paraméter megjelenik a jobb oldali táblázatban a Kimutatás sablon részeként. 
 
 
Kezdjük az Általános tulajdonságok kategóriával és adjuk hozzá a Szintet, majd Helyiség nevét, Helyiség számát és a helyiség anyagait. Kattintsunk egy másik paraméter kategóriára felül, válasszuk a Számított értékek kategóriát és adjuk hozzá a Bruttó területet a lenti listából. 
        
A jobb oldali táblázatban látható az új Kimutatás tartalma. Itt lehetőségünk van a paraméterek fel-le mozgatására a listában avagy törlésére is. 
 
 
A paraméterek nevét át lehet nevezni. Kattintsunk a Bruttó terület mezőbe a jobb oldalon, és módosítsuk az elnevezését Területre. 
 
Összegzés oszlop jelentése
A kimutatás paraméterek közül vannak, amelyek összegezhetők. A nem összegezhető paraméterek esetén ez a mező szürke, nem aktiválható. Ahol a táblázat engedi, kattintsunk az Összegzés oszlopban a pipával jelzett mezőre és kapcsoljuk ki/be azt. Bekapcsolt állapotban az elhelyezett táblázatban az adott értékek összege megjeleníthető, pl. egy szinten levő helyiségek összes bruttó területe.
 
 Az ablak bezárásához és a Kimutatás mentéséhez kattintsunk az OK gombra.
 
Az Új kimutatás megjelenik a Projekt Navigátorban a Kimutatások kategória alatt, a Helyiség alkategória alatt.
 
Kimutatás sablon beillesztése egy másik projektbe
Ha ezt az új Kimutatást szeretnénk használni a számítógépen az összes többi projekteknél is, a Projekt navigátorban kattintsunk rá a kimutatásra az egér jobb gombjával. Válasszuk a menüből a Mentés globálisan parancsot. Innentől az adott kimutatás elérhető lesz a programban. Természetesen ez csak a Kimutatás sablon átvitelét jelenti, a projekt adat sorait nem viszi magával, a célprojekt elemeit listázza. 
Célszerű előbb elhelyezni a kimutatást a rajzon a kívánt formázással, mert a Mentés globálisan parancs végrehajtásakor a program elmenti a kimutatás elhelyezése előtt beállított formázás beállításokat is. 
 
Kimutatás exportálása másik felhasználónak
A Kimutatás sablont egy XML formátumú fájlba lehet menteni. Célja kétféle lehet. Ha csak egy másik projektben szeretnénk felhasználni, de nem cél minden projektben elérhetővé tenni, vagy egy másik felhasználónak történő elküldésre.
 
A Projekt navigátorban kattintsunk a jobb gombbal a kimutatás nevére, majd kattintsunk az Exportálás gombra. Ugyanezt a funkciót az kimutatás létrehozása párbeszédpanel Exportálás gombjára kattintva is meg lehet találni.
 
A Mentés másként párbeszédpanelen adjuk meg a fájl nevét, majd kattintsunk a Mentés gombra.
 
Kimutatás import 
Az kimutatás létrehozása párbeszédpanelen kattintsunk az Importálás gombra.
 
Válasszuk ki a kívánt XML formátumú fájlt, majd kattintsunk az OK gombra. Az importált kimutatás sablon a programban megjelenik.
 
Kimutatás elhelyezése
Két helyről lehet Kimutatást elhelyezni. Az egyik lehetőség a Menüszalag / Dokumentáció / Kimutatások / Kimutatás elhelyezése parancs segítségével, a másik lehetőség pedig a Projektnavigátorról a Kimutatások alól a Helyiségek alkategória alól válasszuk ki a kimutatást és egyszerűen húzzuk be a rajzra.
 
 
Kimutatás formázása
A Kimutatás formázása párbeszéd ablak többszintű rendezési és csoportosítási lehetőséget biztosít. A kimutatás tartalmát több szempont szerint is rendezhetjük. Hozzáadhatunk Fejlécet, Láblécet és a Végösszegeket is megjeleníthetjük a kimutatásban. Ha a projekt során használunk projekt fázisokat, akkor itt akár fázisok szerint is megjeleníthetjük a kimutatást. 
A Megegyező elemek külön tételként opció kikapcsolt állapotban összevonva jeleníti meg egy sorban az elemtípusok azonos példányait, mint pl. azonos méretű ajtók, ablakok stb. 
 
Kattintsunk az OK gombra a párbeszédablak alján, és helyezzük el a kimutatást az alaprajzi ablakban.
 
Az elhelyezett táblázatban vannak olyan mezők, amik szerkeszthetőek. Az, hogy éppen melyik mező, vagy milyen tulajdonság szerkeszthető, függ az elhelyezett kimutatás típusától. Az éppen szerkeszthető paramétert kék színnel jelölt mezők jelzik. Kattintsunk a táblázatra, majd a kékkel jelölt részeknél egyszerűen kattintsunk a mezőbe, és módosítsuk.
 
 
Kimutatások frissítése
A kimutatások a tervezési folyamat során bármikor létrehozhatók és elhelyezhetők. Ha a projekten olyan változások történnek, amelyek hatással vannak a kimutatásra, akkor a kimutatás automatikusan frissül.
Az automatikus frissítés beállítható a Menüszalag / Dokumentáció / Kimutatások / Kimutatás automatikus frissítése parancs segítségével.
 
 
 
A kimutatások automatikus frissítése nagy modellek esetén időigényes lehet, ezért csak indokolt esetben célszerű bekapcsolni. 
Kimutatás cellák szerkesztése
Az elhelyezett kimutatások a projektből kinyert modellinformációk táblázatos megjelenítései, ezért a kimutatások minden esetben tükrözik a modell változásait.
 
 Mindez visszafelé is igaz: 
 
Az elhelyezett kimutatások celláira kattintva a cellák tartalma módosítható és a módosítás azonnal megtörténik az adott elem tulajdonságai között.
 
A sorok elején található nagyító ikonra kattintva a program megjeleníti az adott elemet az alaprajzon.
 
 
Minden mező szerkeszthető, amelyik felett a kék markerek megjelennek az elhelyezett kimutatásra kattintva.
 
Kimutatás táblázat önálló ablakban
Lehetőségünk van a kimutatást egy különálló ablakban megnyitni. Két monitor használatakor hasznos lehet a táblázat önálló ablakot áthúzni a második monitorra, így nem zavarja a projekt nézeteket.
A Menüszalag / Dokumentáció / Kimutatások alatt válasszuk a Kimutatás megjelenítése ablakban parancsot. Ebben a nézetben is van lehetőségünk szerkeszteni azokat a mezőket, amelyek nincsenek kiszürkítve.
 
 
Kimutatás táblázat mentése Excel táblázatba
Ha szeretnénk az elhelyezett kimutatást Excel táblázatban is megnyitni, illetve menteni, válasszuk a Menüszalag / Dokumentáció / Kimutatások / Mentés Excel táblázatba parancsot, és kattintsunk a rajzon arra a kimutatásra, amit Excelben szeretnénk megjeleníteni.
 
A parancs másképpen is elérhető. Kattintsunk rá a kimutatásra az egér jobb gombjával. Válasszuk a menüből a Mentés Excel táblázatba parancsot.
 
Amennyiben még több részletre vagy kíváncsi, gyere el tanfolyamainkra, vagy nézd meg ingyenesen elérhető videóinkat a témáról.