Biztonságos projekt mentés az ARCHLine.XP 2017-ben

1 napnál régebbi biztonsági másolat készítése

Ha valaki egy projekten dolgozik és nem menti el másként a munkája során, annak érdekében, hogy ne tudja véletlenül letörölni a projektjét, a program az egy napnál régebbi fájlok esetén létrehoz egy biztonsági másolatot, az utolsó mentés dátumával kiegészítve, mielőtt a mentéssel felülírná a fájlt. Amikor létrejön egy ilyen biztonsági másolat, a program egy dialógban hívja fel a figyelmünket erre. Ez a fájl nem a Biztonsági Archívumban tárolódik és nem is törlődik automatikusan. 

Biztonsági Archívum

Természetesen az ARCHLine.XP programban létezik egy Biztonsági Archívum, amely segítségével vissza tudunk állítani korábbi mentéseket. Fontos azonban tudni, hogy ez nem helyettesíti a mentést, ez csupán visszaállításra szolgál, a tartalma nem végleges tárolásra szolgál. A következőkben nézzük meg az Archívum beállításait és működési elvét. Kattintsunk a fogaskerék ikonra a bal alsó sarokban. A Megnyitás és Mentés fülön érhetjük el a Biztonsági Archívum beállításait. Maga az archiválás folyamata úgy működik, hogy minden nap, a projekt megnyitásakor készül egy másolat az akkori állapotról az ARCHLine.XP Draw, 2017 mappán belül a mai dátummal ellátott, rejtett mappába. A napi munka során még maximum két mentési állapotot tárol a program ebben a mappában, összesen három pro kiterjesztésű fájlt. A legelső, megnyitáskor mentett állapothoz később már nem nyúl, a másik két mentést akkor írja felül, ha eltelt egy óra, addig hiába mentünk, az Archívumban tárolt fájl nem változik. Amikor felülírja, a kettő közül a régebbit cseréli le. Az Archívumban tárolt fájlok annak érdekében, hogy ne töltsék be szépen lassan a tárhelyet, egy bizonyos idő után törlődnek. Ez is itt állítható. A legrövidebb időtartam 2 hét, a leghosszabb 52 hét. Ha véglegesen meg szeretném tartani az archívum mentéseit, akkor az automatikus törlést ki lehet kapcsolni, ez azonban azzal jár, hogy a tárhelyünk hamar betelhet.

Biztonsági Archívum visszaállítás

A Biztonsági Archívumban tárolt adatokat könnyen visszatölthetjük, ha a bal felső sarokban található Fájl menüből kiválasztjuk a Rajzmentések visszakeresése opciót. A megjelenő dialógban be tudjuk állítani a mappát, ahol keresi az fájlokat, ez alapértelmezetten az ARCHLineXP Draw mappa. Ezután meg kell adnunk egy kulcsszót, ami szerepel a projektünk nevében, ami alapján meg fogja találni. Végül a legördülő opciók közül válasszuk ki, hogy az Archív mappa fájljai között folytassa le a program a keresést. Itt meg is fogja találni a 2017 mappában az aznapi dátummal a három mentésünket, a kezdő állapotot és a két munka közbeni mentést. Az Archívum rejtett fájljainak kézi módosítása nem javasolt, a Rajzmentések visszakeresése dialógon keresztül találhatóak meg a még elérhető archív fájlok.

Automatikus mentés

A programban létezik egy olyan funkció, ami arra szolgál, hogy bármilyen rendellenes leállásnál, például áramszünet esetén, ne vesszen el az eddigi munkánk. Ezt Automatikus helyreállítási adatok mentésének nevezzük. Ennek az opciónak a beállításait a bal alsó sarokban található fogaskerékre kattintva a Megnyitás és mentés fülön találjuk. Itt tudjuk ezt be és kikapcsolni, valamint beállítani, hogy hány lépésenként készítsen ilyen mentést. Nagyobb projektek esetén javasolt ezt az értéket kissé emelni, ugyanis zavaró lehet, ha a program öt lépésenként elmenti a projektben található rengeteg tartalmat és lassabban tudunk dolgozni, mert esetleg másodpercekig is tarthat a folyamat.

Fontos tudni, hogy ez az opció nem helyettesíti az általunk készített mentéseket. Ennek a mappának a tartalma ugyanis normális leállásnál törlődik, és ha a Kilépés mentés nélkül gombra kattintanánk anélkül, hogy elmentenénk a projektünket és csak az Automatikus helyreállítási mentésre hagyatkoznánk, elveszne a projektünk vagy legalábbis a legutóbbi mentés után történt módosítások.

Automatikus helyreállítás

Nézzük meg tehát, mire is használható és hogyan működik ezeknek az adatoknak a tárolása. Az alaprajzon végrehajtok hat lépést. A program az ötödiknél készített egy helyreállítási mentést. Ha most a Feladatkezelőben megállítom a programot, egy rendellenes leállást szimulálva, majd újra elindítom, láthatjuk, hogy azt az állapotot töltötte vissza, amikor még csak a székeket és a szőnyeget töröltem, az asztal törlése, amit a hatodik lépés volt, még nem mentődött el. Egy rendellenes leállást követően nem lehetünk benne biztosak, hogy maradéktalanul sikerült visszaállítani mindent, ezért mindig mentsük el másként a projektünket. így biztosan nem írunk felül egy korábbi állapotot.