2018-as
újdonságok

Fedezd fel a BIM világát az ARCHLine.XP 2018-cal

Ismerjük a felhasználóinkat. Tudjuk, mire van szükségük. Ezért az ARCHLine.XP 2018 fejlesztése során elsődleges cél a hatékonyság növelése és a könnyű kezelhetőség volt a kezdő és haladó felhasználóknak egyaránt.

Intelligens tervezői eszközök és professzionális felhasználói felület. Ezeket biztosítjuk tervezőinknek 2018-as újdonságainkkal.

2018 felhasználói felület – Menüszalag

A Menüszalag csoportosítva biztosítja a parancsokat és az ARCHLine.XP korábbi verzióiban fellelhető menük és eszköztárak elsődleges helyettesítője.

A Menüszalag logikusan csoportosítja az eszközöket. A Menüszalag lapfülek sorozata, melyek panelekbe vannak rendezve.

Lámpákhoz rendelhető új paraméterek

Rögzítési magasság:   Ez az érték határozza meg a lámpa magasságát.

Rögzítés helye:   Mennyezet, Fal, Asztal, Álló

Rögzítés módja:   Függő, Síkon fekvő

Szabályozható fényerő:   Igen/Nem: Lehet-e változtatni a fényerőt,

Watt :   A lámpa fogyasztása wattban

Luminous flux: (fényáram) A fényforrások összesített lumen értéke

BIM paraméterek:   A fenti értékek BIM paraméterekként is megjelennek

Az ARCHLine.XP-ben beállíthatod, hogy a lámpa szabályozható-e vagy sem, és meghatározhatod a lámpa szerelési magasságát, helyét (Mennyezet, Fal, Táblázat, Álló) és típusát (Függő vagy Síkon fekvő). Ezen BIM-értékek beállítása garantálja, hogy még akkor is, ha az épületet IFC-fájlba exportálod, a lámpatest információi nem fognak elveszni.

Világítási terv – lámpa kiállások méretezve

Fali lámpák tengely méretei, falhoz viszonyítva méretezhetők.

A dokumentáció legfontosabb része az érthető, pontos méretezés.

Álmennyezetbe süllyesztett spotok

Az ARCHLine.XP 2018-ban lehetőség van az álmennyezetbe helyezett lámpacsoportok mennyezetbe süllyesztésére és kivágására. Ezt az álmennyezet tulajdonságai között egy új fülön tudjuk állítani, ahol kiválaszthatunk egy profilt, mely alapján a program kivágja a lámpák alatt a mennyezetet. A lámpacsoportok együtt ki- és bekapcsolhatók, valamint fényerejük is együtt állítható.

IES alapú spotlámpák

Valósághűbb fotórealisztikus renderelt képek keletkeznek IES alapú spotlámpákkal.

Az ARCHLine 2018-ban a spot fények fénykúpjának lineáris intenzitáseloszlását valós IES fénykibocsátás váltja fel.

Az IES fénykibocsátása fizikai fotometriai adateloszlást biztosít, vagyis reális fénykibocsátási mintát jelenít meg.

Világító feliratok

A világító felirat a dekorációs világítás gyakran alkalmazott megoldása.

A paranccsal gyorsan és egyszerűen lehet tetszőleges sík felületen világító feliratokat elhelyezni.

Alkalmazható külső, belső világításként, háttérvilágításként, tetszőleges színben és fényerővel

A felirat szövege egyszerűen szerkeszthető.

Pontfelhők

A pontfelhő a 3D-s szkennerek által előállított térbeli pontok halmaza.

Az ARCHLine.XP képes felhőfájlokat importálni az ismertebb pontfelhő fájlformátumokban az épület-felmérési folyamat támogatására, és távlatilag bármely egyedi objektum beillesztésére.

3D Profil

A 3D Profil utasítás nem csupán a 3D-ben tervezhetők meg a különféle díszítőelemek vagy akár csővezetékrendszerek, hanem már az alaprajzon is meg lehet adni függőleges és dőlésszöggel meghatározott ferde szakasz segítségével a teljes elemet.

Számos esetben segít ez a megoldás, amikor a 3D helyett kényelmesebb az alaprajzon elvezetni ezeket az elemeket.

Dinamikus rajz összehasonlítás

A rajz összehasonlítás során a rajz korábbi állapota vethető össze a rajz jelenlegi állapotával. Az eredmény egy harmadik rajz, ami  a hozzárendelt színekkel jelzi a változásokat a két állapot között.

Az eredmény egyetlen kattintással aktualizálható a összehasonlítás frissítése paranccsal, így a tervezés bármely fázisában frissíthető a tartalom, mivel az összehasonlítás eredménye folyamatos, élő kapcsolatban marad az eredeti rajzokkal.

Szintekhez kötött magasság paraméterek

A BIM követelmények szerint a szintszerkezethez kötött magasság paraméterek kibővültek az építészetben alkalmazott jellegzetes magasság beállításokkal.

Minden szinthez, 6 szint paraméter rendelhető:

-  Burkolat szint

-  Teherhordó réteg teteje

-  Teherhordó réteg alja

-  Álmennyezet

-  Burkolat túlnyúlás

-  Szintmagasság

Az új falstílusok a szintek paramétereivel könnyen megtervezhetővé teszik a pontos és részletgazdag épületek tervezését, mivel a falrétegek alapértelmezetten a jellegzetes magasságparaméterekhez kötve érhetőek el.

A szint paraméterek által koordinált falstílusok automatikusan alkalmazhatók a különböző magassági szinteken létrehozott elemekre. Ez azt jelenti, hogy ha például a belmagasság megváltozik, akkor az összes fal magassága automatikusan követi ezt a változást.

Automatikus fal / födém / oszlop kapcsolatok

A fal / födém /oszlop elemek automatikusan a megfelelő kapcsolatot alakítják ki födémben, amikor a 3D-ben összeütközésbe kerülnek. Ha tehát egy oszlop a födém síkja alól indul, akkor az ennek megfelelő fészek automatikusan létrejön a födém szerkezetében, s ehhez hasonlóan a födém rétegébe nyúló falrétegek ís kialakítják a számukra szükséges helyet.

Így elkerülhetők a felesleges szerkesztések és a listázásokban is automatikusan duplázódások nélkül szerepelnek ezek a kapcsolatok, fal, födém és oszlop felületek és térfogatok.


 

Homlokzatok

Az új homlokzati nézetek lehetővé teszik, hogy egy projektet előre meghatározott helyekről nézhessünk meg.

A gyári alapértelmezett főnézetek: Észak, Dél, Kelet és Nyugat.

Az alaprajzra hivatkozási szintet helyezhetsz el, ha a Projekt navigátor Elevation címkéjére kattintasz.

Egyedi falrétegek profilozása

Az ARCHLine.XP-ben át lehet alakítani a fal előnézetét egy új tetszőleges poligonnal.

2018-ban ugyanazok a profilozási módszerek  alkalmazhatók akár egyetlen falrétegen.

Kitakarás - Üres Terület Objektumok elfedéséhez

A kitakarás objektum egy olyan sokszög, amely elfedi az alatta található objektumokat átlátszó szürke színű területtel.

Ezt a területet a keret határolja, amely szerkeszthető. Nyomtatáskor kitakarás objektum alatti terület kimarad a nyomtatásból.

Nyomtatási sor fejlesztés

Az új munkafolyamat egyszerűen követhető.

A Print Queue kezelése megváltozott, és az új munkafolyamat egyszerű és könnyű. A zöld plusz gomb megnyomásával kiválaszthatod a következő nyomtatási nézetet a nyomtatási sorba a Projekt Navigátorból.

Utólagos Szigetelés Külső Falakhoz

Új szigetelési rétegeket lehet hozzáadni a már létező falakhoz.

A szigetelés felújítása növeli a meglévő épületek hőhatékonyságát. A meglévő falakhoz új szigetelési rétegeket lehet hozzáadni.

Új beépített nemzetközi elemkönyvtárak: BIMObject, Cadenas, Syncronia

A BIMObject, Cadenas, Syncronia olyan online elemkönyvtárak, amelyek a vezető gyártók termékeinek BIM modelljeit gyűjtik össze.

A fenti objektumkatalógusok több tizezer elemet tartalmaznak. A nemzetközi elemkönyvtárakból Revit RFA, SketchUp SKP és 3DS fomátumokban töltheted le a tartalmat és a program natív ARCHLine.XP elemeket hoz létre. Az RFA formátumban tárolt BIM paraméterek átmásolódnak a létrehozott ARCHLine.XP elembe.

Új ARCHLine szerkesztő mód

A Szerkesztő mód egy olyan üzemmód a programban, amely lehetővé teszi, hogy a kiválasztott elemet egy üres projektben szerkeszteni lehessen. Ennek a módnak az elindításakor a kiválasztott objektum alkotóelemeire robbantva jelenik meg, melyeket egyenként lehet módosítani, törölni vagy új anyagot rendelni hozzá. A módosítások elvégzése után az alkotóelemeket el lehet menteni új vagy helyettesítő objektumként, ajtóként vagy ablakként. A műveletek befejezésekor a Szerkesztő módot le kell zárni.

A szerkesztő mód elsősorban az internetről letöltött elemek hibáinak javitására szolgál, de az objektum központban már elmentett elemek is könnyen módosithatóak a segitségével.

A szerkesztő mód aktiválásakor a program az aktuális projektet automatikusan elmenti és háttérbe helyezi. A szerkesztő módban csak a kiválasztott elem látható és szerkeszthető. Az elmentett projekthez visszatérni a Szerkesztő mód bezárása paranccsal lehet.

Alaprajz hozzáadása 3D-s nézeten

A parancs átmásolja az alaprajzot a 3D nézetre a 3D modellel megegyező helyre. A 2018-as változatban át lehet mozgatni az alaprajzot egy jobban látható helyre a modellhez képest.

Javított csoportmunka

Lehetővé teszi, hogy több tervező dolgozzon ugyanazon a projekten, egy időben.

Az ARCHLine.XP támogatja a csoportmunkát! A projektet fel lehet osztani és a csoport tagjai dolgozhatnak ugyanazon projekt különböző részein egy időben. A projektmenedzser az a felhasználó lesz, aki létrehozza a csoportmunkát. Ő felvehet új felhasználókat, akiknek jelszavakat és jogköröket adhat. A felvett tervezők módosíthatják a projektet.

Objektum összetettség megjelenítése az Objektumközpontban

Az ARCHLine.XP 2018 számos új információval segíti a tervezők munkáját, ezek közül az egyik ilyen objektumok bonyolultságának megjelenítése az Objektumközpontban.

ARCHLine.XP korábbi programváltozatok újdonságai

FEL