Hadd szóljon!

Két tervdokumentáció elkészítése között igazán megengedhetjük azt, hogy kicsit elvesszünk az ARCHLine.XP funkcióiban, és alkossunk valamit, szigorúan rekreációs jelleggel. Ezúttal egy Fender Telecaster® elektromos gitáron eresztjük ki a gőzt, lássuk, hogyan modelleztük meg az ARCHLine.XP-ben!

Egy kulturális ikon

A világon elsőként tömegtermelésben gyártott merev testű elektromos gitár kialakítása egyszerű, de rendkívül hatékony. Az ötvenes évek óta megkerülhetetlen, ha hangszeres gyártástechnikáról, vagy a tökéletes hangzás utáni hajszáról van szó. Számtalan zenész kezében feltűnt már, csilingelő hangja majdnem minden könnyűzenei stílusban felhangzik mind a mai napig - egy kortalan klasszikusról van tehát szó. Nézzük, hogyan boldogul vele az ARCHLine.XP!

A gitártest kialakítása

A test egyetlen lap, a szükséges helyeken kimarva, hogy beférjen az elektronika, hangszedők, kábelek, stb. Az ARCHLine.XP Bútorfront eszközét választottuk a kívánt forma eléréséhez. Ez a funkció nemcsak egy tetszőleges idom kialakítására alkalmas, de képes arra is, hogy a szükséges marásokat, bemélyedéseket elhelyezzük, az éleket lekerekítsük, mindezt úgy, hogy a testet végig egyetlen objektumként kezeljük.

1. ábra - A Bútorfront eszköz alternatív felhasználása

A gitárnyak

A nyakat a Kontúrozás eszközzel rajzoltuk meg. Ez a funkció úgy működik, hogy meg kell adjunk keresztmetszeti profilokat (a lenti képen kékkel jelölve) amelyek segítségével egy előre definiált útvonal mentén (pirossal jelölve) kialakul egy 3D test. Ezt az eszközt például bútorlábak kialakítására javasoljuk, most jó szolgálatot tett egy, a keresztmetszetében többször is változó, keskenyedő nyak kialakításához. 

2. ábra - váltakozó keresztmetszeti profilok a kívánt alakra faragják a 3D testet

A híd

Ez a fémlap takarja a hídi hangszedőt, ami a tipikus, csilingelő Telecaster hangzást adja. Ehhez az idomhoz vannak rögzítve a húrlábak is. A kialakítása a 3D test segítségével történt meg: ez az eszköz lehetővé teszi, hogy egy test három vetített profilját módosítsuk (kékkel és pirossal jelölve a lenti képen). Ezek a profilok fogják ugyanis méretre alakítani a végeredményt - akár lyukakat is vághatunk a testbe. 

3. ábra - A nyereg, vagy bármilyen, lyuggatott elem elkészítésére ideális a 3D test eszköz

Hogyan áll össze?

Ha a fenti eszközöket használjuk, egy sor 3D tárgyunk lesz a folyamat végére: mágnesek, hangszedők, hangolókulcsok, potméterek, stb. Fontos, hogy ezeket a tárgyakat megfelelően csoportosítsuk, így meg fogjuk őket találni később az Objektumközpontban, és hatékonyan tudjuk őket a modelben elhelyezni és kezelni.

4. ábra - Ha gondosan szervezzük a projekt tartalmát, hatékonyabb lesz a tervezés folyamata is

Miután megtaláltuk a gitár testéhez illő tipikus "Butterscotch Blonde" textúrát, és beállítottuk a megfelő anyagokat a fémes felületekre is, az ARCHLine.XP integrált render motorja elkészítette a látványterveket.

Készen is vagyunk. Zenélni ugyan nem fog, de remek gyakorlat ez arra, hogy tanuljunk néhány új trükköt az ARCHLine.XP által kínált 3D modellező eszközökről!

A modellt készítette: Tóth Zoltán, CadLine Kft.
A látványterveket készítette: Peller Dorottya, CadLine Kft.

Copyright ©2018. Fender Musical Instruments Corporation. Minden jog fenntartva.