2D csoportok és nyomtatási pecsétek kezelése

A rajzeszközökkel számtalan 2D forma létrehozható, ezeket az alakzatokat pedig csoportokba rendezve lehet egységesen kezelni, ehhez nyújt az alábbi leírás segítséget.

Csoportokkal különféle rajzi elemek hozhatók létre, melyeket könyvtárba elmentve bármelyik projektjében elérhet. A csoportok különböző funkcióit egy nyomtatási pecsét elkészítésén keresztül mutatjuk be.

1, Csoport megrajzolása: a Rajz fülön található funkciókkal rajzolja meg a kívánt alakzatokat, színezze ki tetszés szerint a zárt alakzatokat sraffozással, majd helyezzen el tetszőleges képeket (ARCHLine.XP LIVE) és más 2D csoportokat (kék kolibri) is a nyomtatási pecséten.

2D csoportok es nyomtatasi pecsetek kezelese_1.png

2, Szövegek elhelyezése: a Rajz / Szöveg funkcióval helyezhet el szövegeket a nyomtatási pecséten. A szövegek átalakíthatók paraméterré, aminek köszönhetően a csoport szerkesztése nélkül is változtathatók maradnak, a nyomtatási nézet paramétereiben megadhatók a hozzárendelt értékek. Készítse el a címeket és a paramétereket is (paraméterré alakítás előtt győződjön meg róla, hogy ékezetet nem tartalmaz a szöveg). A szöveget kijelölve a tulajdonságaiban lehet változtatni a megjelenését és elrendezését (balra-középre-jobbra igazított).

2D csoportok es nyomtatasi pecsetek kezelese_2.png

2D csoportok es nyomtatasi pecsetek kezelese_12.png

3, Csoport létrehozása: jelölje ki az összes elemet, amit csoporttá szeretne alakítani, majd kattintson a Rajz / Csoport / Könyvtári csoport létrehozás funkcióra, jelölje ki a referenciapontokat és nyomja le az entert. A felugró ablakban adja meg a csoport nevét és helyét a könyvtárban.

2D csoportok es nyomtatasi pecsetek kezelese_3.png

4, Paraméterek megjelenítése és eltüntetése: a paraméterek automatikusan megjelennek, ha tartalmaznak szöveget, viszont üresen nem látszódnak. A Rajz / Csoport / Csoportparaméterek funkcióra kattintva tudja megváltoztatni a megjelenítést:

2D csoportok es nyomtatasi pecsetek kezelese_4.png

  • Megmutat: megjeleníti azokat a paramétereket, amelyek tartalmaznak szöveget, az üreseket elrejti.

2D csoportok es nyomtatasi pecsetek kezelese_5.png

  • Elrejt: minden paramétert elrejt függetlenül a tartalmától.

2D csoportok es nyomtatasi pecsetek kezelese_6.png

  • Létező változók: megmutatja a paraméterek alapállapotát, de a tartalmukat elrejti.

2D csoportok es nyomtatasi pecsetek kezelese_7.png

5, Csoport szerkesztése: a létrehozott csoport több szintből áll, szerkesszük a kék madarat. A kék madár a nyomtatási pecsét csoportján belül egy külön csoport, ezért, ha szerkeszteni szeretnénk, be kell lépni a nyomtatási pecsét csoportjába, majd a kék madár csoportjába is. A csoport előző szintjére visszalépni bármelyik elemre jobb egérgombbal kattintva a Csoport bezárás - egy szinttel feljebb opcióval tud vagy teljesen kilépni a csoport minden szintjéből a Csoport bezárás funkcióval tud.

2D csoportok es nyomtatasi pecsetek kezelese_8.png

2D csoportok es nyomtatasi pecsetek kezelese_9.png

2D csoportok es nyomtatasi pecsetek kezelese_10.png

6, Csoport mentése másként: amennyiben a módosított csoportot újra elmenti a könyvtárba, a program automatikusan hozzá fog adni még egy szintet a csoporthoz, ezért először a Csoport szétbontás funkcióra kattintva tegye szerkeszthetővé az elemeket, majd jelöljön ki mindent újra és a 3. pont szerinti lépéseket követve mentse el másik néven a csoportot. 

2D csoportok es nyomtatasi pecsetek kezelese_11.png

2020.07.23.