Amit az IFC formátumról tudni érdemes

Mit érdemes tudni az IFC formátumról?

Kérdés: "Érdeklődöm, hogy ARCHLine-nal készült terveket miként lehet megnyitni Archicad programmal? Én szaktanácsadóként ARCHLine-t használok, de a cégen belül a engedélyes terveket Archicad-ben készítik."

Válasz: Az Archicad-del (és más BIM tervezőprogrammal) való kommunikációra elsősorban az IFC formátum használatát javasoljuk. Ebben a formátumban célszerű átadni a tervet, és az így valódi épületként, szintenként jelenik meg; a falak falakként, a födémek födémekként jelennek meg 2D-ben és 3D-ben egyaránt. Az IFC a 3D építészeti tartalom (virtuális épület) átadására alkalmas. A 2D szerkesztővonalak és méretezések azonban nem adhatók így át. Ha erre az információra van szükség, akkor a DWG formátumot javaslom. Gyakori az is, hogy a fent említett formátumokban egyszerre történik az információ-átadás éppen a két formátum különbségeiből fakadóan."

Mi az IFC?

Amennyiben csak PDF, DWG avagy más, kifejezetten 2D kommunikációra szolgáló fájlformátumban kaphatjuk csak meg a terveket, akkor teljesen újra kell építenünk a modellt. Az ARCHLine.XP az IFC fájlformátumon keresztül a fentieknél jóval magasabb szinten képes kapcsolatot tartani más programokkal. Az IFC import legnagyobb előnye, hogy az építészeti szerkezeteket és a mások által hozzájuk társított egyéb adatokat is megtartja, és így töredékére csökkenti a tervezési időt. Ez természetesen ugyan így igaz arra az esetre, ha mi adnánk tovább a projektet.

Röviden tehát: az IFC formátumot használva nem kell többé a tervfeldolgozást az elemek újbóli felépítésével kezdeni, hiszen eleve készen érkeznek a programba és ugyanígy adhatók tovább is.

Miért érdemes IFC fájlt kérni a társtervezőktől?

Azért érdemes IFC fájlformátumot kérni a társtervezőtől, mert az építészeti szerkezeteket megtartja, így nekünk nem kell a nulláról felépíteni a modellt. A falak, az oszlopok, a gerendák és a födémek is megmaradnak eredeti mivoltukban.

Fontos kiemelni, hogy minden egyes program más és más, így természetesen előfordulhat, hogy egyes elemek rögzített (nem módosítható) objektumként jelennek meg az importálást követően. Ezért aztán célszerű a terv fontosabb elemeit – például a nyílászárókat – átellenőrizni.

Azonban a különbségek ellenére is egyértelműen az IFC formátum biztosítja a leggazdagabb adatátvitelt a programok között.

Hogyan tudok IFC modellen dolgozni?

A kapott IFC formátumú tervet egyszerűen importálni kell az ARCHLine.XP-be és már el is kezdhetjük a munkát. Az alaprajz és a 3D modell automatikusan megjelenik és azonnal szerkeszthető, sőt, a teljes szintszerkezet is automatikusan létrejön, így ezzel sem kell külön foglalkozni a tervfeldolgozás során.

Milyen módokon lehet IFC fájlt importálni?

1. Létrehozhatunk egy teljesen új projektet.

A kapott fájlt importáljuk, így létrejön egy új projekt. Az aktuális projektet a program lezárja. Olyan esetekben válasszuk ezt a lehetőséget, ha a tervezési munkát egy meglévő IFC fájlra alapozva szeretnénk elkezdeni.

2. A már meglévő projektbe importálunk

A már meglévő projekthez importáljuk a rajzot. Megtartja az aktuális projektet, és egy új ablakban lesz látható a rajz. Olyan esetekben válasszuk ezt a lehetőséget, amikor egy már megnyitott projektbe szeretnénk integrálni egy IFC fájl tartalmát.

3. IFC elemeket, objektumokat importálunk

Lehetőségünk van elemek importálására is. Ennél az opciónál rajz nem jön létre - az importált fájl könyvtári elemként kerül az ARCHLine.XP programba. Akkor válasszuk ezt a lehetőséget, ha különálló termékeket, katalóguselemeket és egyéb tárgyakat szeretnénk beolvasni.