A környezet költöztetése

A programban lehetőség van a munkánk során keletkezett fájlok átmásolására, átörökítésére egyik gépről a másikra, vagy az új programverzióra.

Objektumok, anyagok, stílusok importálása előző változatból

Ha a 2021-es (vagy régebbi) változatból szeretnénk ugyanazon a gépen a 2022-as számára elérhetővé tenni a korábban beállított paramétereket, akkor az első programindításkor megjelenő, "Objektumok, anyagok, stílusok importálása előző változatból" című párbeszédablakban lehet ezt megtenni, a korábbi években megszokott módon. Ez a funkció később is meghívható a Fájl -> Opciók -> Megnyitás és Mentés párbeszédablakból -> Egyéni beállítások és fájlok importálása korábbi verziókból.

KÖRNYEZETI CSOMAG KÖLTÖZTETÉSE

Lehetőség van arra, hogy az egyik 2022-ess változatot futtató gépről egy másik 2022-est futtató gépre átköltöztessük a munkakörnyezetünket. Tipikusan ilyen lehet, amikor gépcsere esetén új gépen fogunk tovább dolgozni. A funkció elérhető a Fájl -> Opciók -> Megnyitás és Mentés -> Környezet átvitele az egyik számítógépről a másikra párbeszédablakból, illetve a Fájl -> Import -> ARCHLine.XP -> Környezeti csomag helyről. 

Környezeti csomag készítése

A Fájl -> Opciók -> Megnyitás és Mentés -> Környezet átvitele az egyik számítógépről a másikra párbeszédablakból lehet elindítani a parancsot, ahol először ki kell választania, hogy exportálni vagy importálni szeretné a környezeti csomagot. Exportálásnál minden adatot és beállítást is exportálhat, vagy csak az egyénileg kiválasztottakat. Miután megadta a számítógépen a mentés helyét, a program elkészíti a környezeti csomagot. Ha csak bizonyos típusú adatokat, pl. csak a textúráinkat szeretnénk exportálni, akkor az Egyéni opciót kell választani. Importálás esetén a környezeti csomagból lehetősége van a teljes környezetet betölteni vagy a környezet egyes elemeit kiválasztva csak az önnek szükséges lehetőségeket átmásolni.

A támogatott adatok a következők:

Anyagkönyvtárak - a felhasználó által létrehozott anyagok textúrával és minden anyagtulajdonsággal
Objektum könyvtárak - a felhasználó által létrehozott vagy letöltött objektumok, ajtók, ablakok, profilok, csoportok
Stílusok - a felhasználó által létrehozott és a Felhasználói kategóriába mentett stílusok (pl. Fal, Födém, Oszlop, Monolitikus álmennyezet, stb... stílusai)
Felhasználói vonaltípusok, Felhasználói sraffozások, PenColour fájl, Parancs aliasok, Helységnevek/képek, Felhasználói fénytípusok, Egyéni felhasználói felület profilok, illetve Kimutatások.

Környezeti csomag beolvasása

Gondoskodnunk kell arról, hogy a környezeti csomag .environment fájl kiexportálása után azt fizikailag át kell vinni a másik számítógépre, utána kezdődhet annak beolvasása. A már említett módszerek valamelyikével beolvasható a .environment csomagfájl. Importálás esetén a környezeti csomagból lehetősége van a teljes környezetet betölteni vagy a környezet egyes elemeit kiválasztva csak az önnek szükséges lehetőségeket átmásolni. Amennyiben olyan objektumokat, vagy anyagokat talál benne a program, amik már léteznek ezen a számítógépen, akkor megerősítést kér a program, hogy felülírhatók-e. A fájlokról részletesebb adatokat kaphatunk, amikor az elemek megtekintésre gombra kattintunk.

kornyezeti_csomag_5.png

Ha a környezeti fájlban stílusok is találhatók, abban az esetben a program nem írja felül soha az azonos nevű stílusokat a számítógépen, de a nem ütközőeket bemásolja a Felhasználói kategóriába. A beolvasás végén a programot újra kell indítani, hogy minden adatunk a helyére kerüljön.

CSAK OBJEKTUMOK VAGY ANYAGOK ÁTVITELE EGYIK SZÁMÍTÓGÉPRŐL A MÁSIKRA

Lehetőség van az Objektumközpontban kijelölni valahány objektumot vagy anyagot és azokat exportálni .environment fájlba. Ezek a 2022-es programmal beolvashatók, mint környezeti csomag. Ilyenkor a csomag kizárólag a megadott objektumokat fogja tartalmazni, nem lesz benne semmilyen más adat az előbb felsoroltak közül.

Az Objektumközpontban a fogaskerekes menüből is lehet .environment a kiterjesztésű csomagot importálni. Szintén be lehet olvasni ilyen fájlokat, ha Fogd és Vidd módszerrel ráhúzzuk az ARCHLine ablakára a Windows intézőből.

A 2022-es PROGRAMRA VALÓ FRISSÍTÉSKOR HOGYAN LEHET A RÉGI PROGRAMVÁLTOZAT ADATAIT ÁTKÖLTÖZTETNI AZ ÚJ SZÁMÍTÓGÉPRE?

  1. Telepítse a régi számítógépre a megvásárolt új programverziót és a program első indításakor fogadja el a felugró ablakban a környezet automatikus importálását.
  2. Használja a Környezeti csomag költöztetése - export utasítást és mentse el az .environment fájlt.
  3. Az elmentett .environment fájlt keresse meg a számítógép könyvtárában, majd egy külső adathordozó segítségével másolja át az új számítógépre.
  4. Az új számítógépen az új programverziót elindítva használja a Környezeti csomag költöztetése - importálás lehetőséget. 
  5. A módosítások elvégzését követően indítsa újra a programot az új számítógépen és a régi környezet elemei azonnal megjelennek.