A környezet költöztetése

A cikk tartalma az ARCHLine.XP 2018 Release Candidate változattól érvényes.

A programban két lehetőség van a munkánk során keletkezett fájlok átmásolására, átörökítésére egyik gépről a másikra, vagy az új programverzióra.

Objektumok, anyagok, stílusok importálása előző változatból

Ha a 2017-es változatból szeretnénk ugyanazon a gépen a 2018-as számára elérhetővé tenni a dolgainkat, akkor az első programindításkor megjelenő, "Objektumok, anyagok, stílusok importálása előző változatból" című párbeszédablakban lehet ezt megtenni, a korábbi években megszokott módon. Ez a funkció később is meghívható a Fájl->Opciók->Megnyitás és Mentés párbeszédablakból.

kornyezeti_csomag_1.png

Környezeti csomag

A funkció a 2018-as változatban új lehetőségekkel bővült és arra használható, hogy az egyik 2018-as változatot futtató gépről egy másik 2018-ast futtató gépre átvigyük a munkakörnyezetünket. Tipikusan ilyen lehet, amikor egy kollégának szeretnénk átadni a munkához szükséges anyagokat, objektumokat, stb... A funkció elérhető a Fájl->Opciók->Megnyitás és Mentés párbeszédablakból, illetve a Fájl->Import->ARCHLine.XP->Környezeti csomag helyről. Az objektumközpontban a fogaskerekes menüből is lehet ilyen csomagot importálni, aminek .environment a kiterjesztése. Szintén be lehet olvasni ilyen fájlokat, ha Fogd és Vidd módszerrel ráhúzzuk az ARCHLine ablakára a Windows intézőből.

kornyezeti_csomag_2.png

Környezeti csomag készítése

A Fájl->Opciók->Megnyitás és Mentés párbeszédablakból lehet elindítani a parancsot, ahol a "Tipikus" opció használatával a program által támogatott összes felhasználói adatot egy fájlba gyűjti az ARCHLine. Ha csak bizonyos típusú adatokat, pl. csak a textúráinkat szeretnénk exportálni, akkor az Egyéni opciót kell választani.

kornyezeti_csomag_3.png

A támogatott adatok a következők:
Anyagkönyvtárak - a felhasználó által létrehozott anyagok textúrával és minden anyagtulajdonsággal
Objektum könyvtárak - a felhasználó által létrehozott vagy letöltött objektumok, ajtók, ablakok, profilok, csoportok
Stílusok - a felhasználó által létrehozott és a Felhasználói kategóriába mentett stílusok (pl. Fal, Födém, Oszlop, Monolitikus álmennyezet, stb... stílusai)
Felhasználói vonaltípusok, Felhasználói sraffozások, Toll-szín hozzárendelés fájl, Parancs aliasok, Napbeállítások párbeszédablakban megadott helyiségnevek és képeik, illetve a felhasználói felület kinézetét leíró fájlok.

A 2017-es verzióban már lehetőség volt az Objektumközpontban kijelölni valahány objektumot és azokat exportálni .environment fájlba. Ezek a 2018-as programmal beolvashatók, mint környezeti csomag. Ilyenkor a csomag kizárólag a megadott objektumokat fogja tartalmazni, nem lesz benne semmilyen más adat az előbb felsoroltak közül. Az Objektumközpontból exportált anyagok szintén környezeti csomagként beolvashatók a 2018-as változatba.

kornyezeti_csomag_4.png

Környezeti csomag beolvasása

A már említett módszerek valamelyikével beolvasható a .environment csomagfájl. Amennyiben olyan objektumokat, vagy anyagokat talál benne a program, amik már léteznek ezen a számítógépen, akkor megerősítést kér a program, hogy felülírhatók-e. A fájlokról részletesebb adatokat kaphatunk, amikor az elemek megtekintésre gombra kattintunk.

kornyezeti_csomag_5.png

Ha a környezeti fájlban stílusok is találhatók, abban az esetben a program nem írja felül soha az azonos nevű stílusokat a számítógépen, de a nem ütközőeket bemásolja a Felhasználói kategóriába. A beolvasás végén a programot újra kell indítani, hogy minden adatunk a helyére kerüljön.

Stílusok mentése projektből a Saját katagóriába

Ezzel a módszerrel az adott projektben létrehozott stílusokat elérhetővé tesszük más projektben is. A környezeti csomag ilyen stílusokat másik számítógépre is át tud vinni. Erre egy korábbi években született megoldás, amikor a Projekt navigátor ablakában kikeressük az elemtípusok közül a Saját-ba átmásolni kívántat, majd jobb egérgomb kattintással a "Másolás kategóriába: Felhasználói" parancsot adjuk ki.

kornyezeti_csomag_6.png

2018-as fejlesztés, hogy az elemet létrehozó parancsok indításakor az általában a képernyő bal oldalán elhelyezkedő Tulajdonságok ablak átvált annak az elemtípusnak a stílusaira, amit éppen létrehozunk. Így akár a parancs közben is lehetőség van gyorsan áttekinteni a rendelkezésre álló stílusokat és váltani közöttük egy kattintással. Ha itt egy stíluson - amit a projektben hoztunk létre - jobb egérgombbal kattintunk és kiadjuk a "Másolás kategóriába: Felhasználói" parancsot, akkor szintén olyan stílust hozunk létre, ami más projektben is elérhető és környezeti csomagba exportálható.

kornyezeti_csomag_7.png