Burkolatkiosztás megjelenítése az alaprajzon

Az alaprajzi burkolatkiosztáshoz kapcsolódóan általában két kérdés szokott felmerülni, amelyre nem egyértelmű a válasz. Ezt tisztázzuk most.

Elkészítettük a burkolást (pl. padlóburkolás) és meg akarjuk tartani a burkolat kiterítését. Ehhez a burkolatszerkesztés parancsból a Bezárás parancsot választva lépjünk ki a Bezárás és kiterítés törlés parancs helyett. Ekkor az alaprajzi rajzon megmarad a burkolatkiosztás. Ez  nagyon hasznos, hiszen ezt adjuk át a burkolónak. Azonban két dologról tudnunk kell:

1. Mi határozza meg a vonal színét, amellyel a program a kiterített képet megrajzolja?

Válasz: a burkolat anyagának Helyettesítő szín tulajdonsága. Ha túl halvány ez a szín, akkor javasoljuk, hogy módosítsák ezt a beállítást.

BurkolatAlaprajziMegjelenites3.png

2. Hol lehet beállítani a vonalvastagságot, amellyel a program a kiterített képet megrajzolja?

Válasz:  a Rajz menü - Tulajdonságok - Vonal beállításnál megadott Vonalvastagság érték lesz az, amellyel a burkolatkiosztás létrejön.

A nyomtatásban és a képernyőn a vonalvastagságok eltérően jelennek meg. A képernyőn a megjelenítést az elem vonalvastagságán kívül a Tulajdonságkezelő - Grafikus tulajdonságok között beállítható Vonalvastagság lépték is meghatározza. Ha a képernyőn ráközelítünk a burkolatkiosztásra, akkor a fugák láthatóságát is ezen beállítások határozzák meg.

BurkolatAlaprajziMegjelenites1.png

BurkolatAlaprajziMegjelenites2.png