Elemek kijelölése a 3D ablakban

Ha a 3D ablakban dolgozunk, akkor gyakran kell kijelölnünk az egérrel kattintva elemeket. Néha előforduló probléma, hogy a kijelölés nem, vagy össze-vissza működik a 3D ablakban: vannak elemek, amelyeket sikerül kijelölni, és vannak olyan elemek, amelyek nem reagálnak az egérkattintásra vagy helyettük egy másik - jellemzően mögöttük lévő - elem jelölődik ki.

A probléma hátterében általában két ok húzódik meg és elsőre egyik sem triviális a felhasználók számára.

Az egyik jellemző ok, hogy a 3D ablak perspektív nézetet mutat és a perspektív beállításnál a nézőpont és a nézett pont nagyon messze esnek egymástól. A perspektív beállításnál ezt a távolságot tetszőlegesen növelhetjük vagy csökkenthetjük, azonos irány és látószög mellett a 3D ablakban nem látunk változást, tehát nem gyanakszunk, hogy a kijelölési problémának ez lehet az oka.

Megoldás: módosítsuk a nézett pont helyzetét

Helytelen beállítás:

Helyes beállítás:

A másik ok az lehet, ha a modell nagyon messze kerül az origótól. Ez történhet úgy, hogy mielőtt pl. az első elemet rajzolnánk az alaprajzon, az egér görgőjével addig-addig kicsinyítünk-nagyítunk, hogy az első elem, amit rajzolunk, véletlenül messze kerül az origótól. Jellemzően azonban úgy fordul elő, hogy egy terepet vagy egy DWG rajzot importálunk, amelyek eleve messze vannak az origótól, vagy a manuális elhelyezésnél véletlenül messze helyezzük el azokat. Ezt a hibát úgy lehet leleplezni, hogy az ablak bal alsó sarkában lévő koordináta ikon segítségével a relatív koordináták helyett az abszolút koordinátákra váltunk, majd egy elem fölé visszük az egeret. Ekkor, ha nagyon nagy abszolút koordináta értékeket látunk, pl. több ezer vagy akár milliós értékeket méterben kifejezve, akkor valószínűleg megtaláltuk a hiba okát.

Megoldás: jelöljük ki az alaprajzon az összes elemet, majd mozgassuk az origóba.

Relatív koordináta kijelzés mód:

Abszolút koordináta kijelzés mód:

Mindkét esetben az a technikai háttérmagyarázat, hogy az extrém nagy távolságoknál megnő a számolás pontatlansága, így a kijelölés pontossága csökken.