Falsraffozás beállítások az alaprajzon

Az általánosan ismert falsraffozási beállításokon túl van négy olyan beállítás, amely átlalános érvényű és felülírja a konkrét falsraffozási beállításokat az alaprajzon.

Az egyik ilyen beállítás a Grafikai beállítások között a tulajdonság panelen található, Metszet magasság látható elnevezéssel. Ez egy opció, amit ki-be lehet kapcsolni. Kikapcsolt állapotban semmilyen hatással nincs az alaprajzi falsraffozásra. Bekapcsolt állapotában viszont tartozik hozzá egy másik beállítás: Metszet magassága a szinttől. A lényeg az, hogy ha egy fal vagy falréteg teteje az adott szinten a megadott metszetmagasságot nem haladja meg, akkor az sraffozás nélkül fog megjelenni az alaprajzon, tekintettel arra, hogy az építészetben ez egy szokásos megjelenítési mód.

A második beállítás a Fájl menü - Opciók - Globális értékek lapon a Fal csoporton belüli színbeállítások. Külön lehet beállítani a Fal típus színe, Lebontandó fal, Létező fal, Nem kapcsolódó fal színbeállításokat, amelyek a falsraffozás háttérszínét befolyásolják a fal típusától függően. (Figyelem! Ez az ARCHLine.XP 2016 változatra igaz, az ARCHLine.XP 2015-ös változatban ugyanezt a beállítást a fal általános tulajdonságainál lehetett megtenni.)

A harmadik beállítás a Fájl menü - Opciók - Globális értékek lapon található a Sraffozás beállításai között: Falstílus. Itt három lehetőség közül lehet választani. A választástól függően a falak sraffozása a falsraffozás beállításainak megfelelő, illetve a falsraffozás beállításaitól függetlenül kitöltött vagy üres lesz.

A negyedik beállítás a Nézet menü - Nyílászáró és fal méretarány párbeszédablakban található. Négy opció is van: minden egyes falréteg sraffozásának megjelenítése, a fő réteg sraffozásának alkalmazása az összes rétegre, sraffozás nélküli megjelenítés, külső falak külső rétegének sraffozása feketére.

Tehát ha olyan problémával találkozunk, hogy az alaprajzon látszólag indokolatlanul kitöltött sraffozással vagy sraffozás nélkül jelennek meg a falak akkor is, ha ettől eltérő beállításai vannak az egyes falrétegeknek, akkor érdemes megnézni a fenti 4 általános sraffozási beállítást.