Modell méretének csökkentése

A belső terek tervezésekor gyakran előforduló probléma a térbeli modell méretének (és ezzel együtt a projektfájl méretének) a jelentős növekedése,

amely a projekt nehézkes kezeléséhez, szélsőséges esetben - különösen gyengébb konfigurációjú számítógépeknél - a 3D modell létrehozásakor a program működésének váratlan megszakadásához vezethet. Ilyenkor nincs más megoldás, mint különböző trükkökkel a modell méretének csökkentése. 

A probléma megoldásához először is tisztában kell lenni azzal, hogy mit értünk nagy modellméreten. Ökölszabályként elmondható, hogy az alaprajzi rajzokon minden fólia bekapcsolt állapotában először létrehozva a teljes 3D modellt úgy, hogy a 3D építése párbeszédablakban minden lehetséges elemet a kívánt beállításokkal bevonunk a modell építésébe, majd a 3D építése párbeszédablakot megnyitva, a Felület korlátozás után zárójelbe tett szám mutatja azt az értéket, amely jellemzi a modell méretét.

Szintén ökölszabályként elmondható, hogy ha ez a szám 1 millió felett van, akkor már jelentős modellméretről beszélhetünk, amellyel a gyengébb konfigurációjú számítógépeknek már meggyűlhet a baja. Erősebb konfigurációjú gépeknél a több milliós felületszám sem biztos, hogy gondot okoz, de azért ilyenkor már érdemes lehet elgondolkozni azon, hogyan lehet csökkenteni a modellméretet.

Gyakran csak egy-egy jelentősebb felületszámmal rendelkező, összetett objektum okozza a problémát, amelyek eltávolításával vagy lecserélésével könnyen orvosolható a probléma. Annak kiderítése, hogy melyik elem modellje a legnagyobb méretű, a következő módszer javasolt:

  • Építse fel a 3D modellt, majd aktiválja azt a 3D ablakot, ahol a modell látható.
  • Nyissa meg az Eszközök menü - Információ - Elemlista párbeszédablakot. Itt megtalálja a legtöbb memóriát foglaló elemek alaprajzi és 3D ablakbeli azonosító számait. pl. 3D=934 azt jelzi, hogy a 3D ablakban az elem ezen azonosító számmal rendelkezik, a 2D=849 pedig azt jelenti, hogy a 2D ablakban az elem ezzel az azonosítószámmal rendelkezik.
  • Ha megvan az azonosító szám, a példában pl. 849 az alaprajzi azonosítója az elemnek, akkor a következő parancsot kell kiadni az alaprajzi ablakban (aktiváljuk az alaprajzi ablakot és a billentyűzeten elkezdünk írni): zoom item selindex 849
  • A parancs hatására a program ráfókuszál és kijelöli az elemet. Ekkor törölhetjük, vagy megnézhetjük a tulajdonságait stb.

Ha megtaláltuk a legtöbb memóriát foglaló objektumainkat a projektben, akkor azokat kitörölhetjük vagy lecserélhetjük egyszerűbbre a modell méretének csökkentése érdekében. Ha egyik megoldás sem elfogadható, akkor érdemes külön fóliára rakni az ilyen objektumokat és kikapcsolni ezen fóliát. Így az elem nem fog bekerülni a 3D építésekor a modellbe, így nem lassítja a munkát (a projektfájl méretét nem csökkenti, de az általában nem okoz problémát). A fóliát csak akkor érdemes visszakapcsolni, ha az elem láthatóságára mindenképpen szükség van, pl. rendereléskor (és persze a számítógép is bírja kapacitással).