Programhasználat a grafikus hardverek tükrében

Egyre általánosabb, hogy a modern laptopok két grafikus megjelenítő hardverrel vannak ellátva energiatakarékossági célból.

 Jellemzően az egyik az Intel i5-ös és i7-es architektúrájú processzoraiba van integrálva és kisebb teljesítménnyel működik, ezáltal kíméli az akkumulátort a kisebb fogyasztásával. Azonban a legtöbb laptop rendelkezik egy nagyobb teljesítményű grafikus hardverrel is, amelynek nagyobb a teljesítménye és így a fogyasztása is. Az ARCHlLine.XP programot használó felhasználóinknak érdemesebb ez utóbbi nagyobb teljesítményű grafikus hardvert használniuk, ami jellemzően a 3D ablakban javítja látványosan a megjelenítés minőségét (modell mozgatás, forgatás, textúrák megjelenítése stb.). 

A fentiek a felhasználótól is megkövetelik a tudatos használatot, azaz jó tisztában lenni azzal, hogy mikor használja a számítógép az alacsonyabb teljesítményű grafikus hardvert, és mikor a nagyobb teljesítményűt. Adott esetben, ha csak magunkban dolgozunk és kímélni akarjuk az akkumulátort, az ARCHLine.XP programot is érdemes lehet a kisebb teljesítményű grafikus hardwerrel futtatni, de általában jobb a nagyobb teljesítmény nyújtotta előnyöket élvezni munka közben. A grafikus gyártók oldalairól általában letölthetők olyan programok, amelyekkel könnyen be lehet állítani, hogy az egyes alkalmazások mely grafikus hardvert használják. Ilyenkor elég az ARCHLine.XP indítóikonjára az egér jobb gombjával rákattintani az asztalon és a megjelenő menüben kiválasztható, hogyan induljon a program:

Ha nincs ilyenünk, akkor a Vezérlőpult - Eszközkezelő - Videókártyák alatt tudjuk ellenőrizni, hogy milyen grafikus hardvereink és meghajtóink vannak: 

Sajnos a két grafikus hardver együttes jelenléte okozhat kellemetlenségeket, ugyanis ezek a grafikus hardverek csak a megfelelő grafikus meghajtó programokkal együtt működnek jól. Ezt azt jelenti, hogy minden egyes operációs rendszerhez (Windows 7, Windows 8, Windows 10) és grafikus hardverhez más-más meghajtó program szükséges. Ráadásul ezeket a meghajtó programokat is frissítik időnként, tehát érdemes figyelni, hogy mindig a legfrisebb meghajtó program legyen telepítve az operációs rendszerben. Ez azért fontos, mert különösen az olyan programok esetében, mint az ARCHLine.XP, a grafikus hardverek speciális képességei vannak kihasználva, de ezek a képességek a nem megfelelő meghajtó program esetén esetleg nem működnek. Ez adott esetben nem is feltűnő, hiszen pl. látszólag így is tudjuk  használni az internet böngészőnket vagy akár az ARCHLine.XP-t is, de valójában többet is ki lehetne hozni pl. az ARCHLine.XP-ből. Szélsőséges esetben az ARCHLine.XP furcsán működhet, pl. a 3D ablakban néhány nagyítás után kilép, vagy a 3D ablak elsötétedik egy időre, aztán az egér kattintására ismét megjelenik a kép, de lehetne még sorolni a jelenségeket. Mostanában egyre több felhasználó frissíti az operációs rendszerét Windows 10-re, azonban a frissítéskor egyáltalán nem biztos, hogy a grafikus meghajtó programok is megfelelően frissülnek, hiszen azokat általában nem a Microsoft, hanem a grafikus hardvereket gyártók biztosítják és honlapjukról letölthetővé teszik.

Megszívlelendő tanács tehát, hogy az ARCHLine.XP-ben jelentkező grafikus megjelenítési problémák esetén ellenőrizzük, hogy milyen grafikus hardverekkel rendelkezik a gépünk és ahhoz a megfelelő meghajtó programok fel vannak-e telepítve.

Az Intel processzorokba integrált grafikus hardver esetén innen lehet lehet az aktuális meghajtókat letölteni: https://downloadcenter.intel.com/download/25620/Intel-Graphics-Driver-for-Windows-7-8-1-10-15-40-6th-Gen-

Ha NVIDIA grafikus hardvere van, akkor az ahhoz szükséges meghajtók innen tölthetők le: http://www.nvidia.com/page/support.html

Ha a friss meghajtóprogramok sem segítenek, akkor lehetséges, hogy a grafikus hardver régi, elavult, így nem tudja nyújtani azokat szolgáltatásokat, amelyeket az ARCHLine.XP kihasznál. Ez esetben a Fájl menü - Opciók - Megjelenítés lapon a Megjelenítés beállítása részben a Grafikus motor átállítása segíthet. Előbb próbáljunk meg átállni a DirectX 11 módról DirectX 9.0c módra, ha az sem segít, akkor OpenGL módra. Ha a program már eleve nem DirectX 11 módban indul, akkor gyanút foghatunk, hogy valami baj van a grafikus hardverrel vagy annak meghajtójával. Hogy melyik módban fut a program, azt onnan látjuk, hogy az ablak bal felső sarkában a Fájl menütől balra milyen ikon jelenik meg.