Projekt szervezése az ARCHLine.XP 2017-ben

Ahhoz, hogy a projektünk rendezett és könnyen kezelhető legyen, a projekt megfelelő szervezésére van szükség. 

A projekt szervezése alatt két fontos lépést szükséges alkalmaznunk:

1. A fóliák megfelelő kezelése,

2. a nézetek megfelelő beállítása, elnevezése.


Fóliák

Az alábbi példa projekten keresztül nézzük meg, hogyan tudjuk a fóliákat megfelelően elrendezni.

A projektben két külön helyiségünk van: egy étkező és egy nappali; ezeket szeretnénk külön-külön fóliákra helyezni. Ez a művelet mindössze pár percet vesz igénybe. Ahhoz, hogy ezt megtegyük, az alaprajzi ablak legyen aktív. A Fóliakezelő megnyitása után láthatjuk az Összes fóliát, azon belül a Használt fóliákat. A Használt fóliák csoporton belül látható, hogy melyik fóliák vannak jelenleg használatban, és ezek közül melyik aktív. Ezt a zöld kis pipa jelzi számunkra. A Használt fóliák csoportban nem tudunk új fóliát létrehozni, erre figyelmeztet minket a program is, így az Összes fólia csoportban van lehetőségünk saját fóliákat hozzáadni.
A következő módszert ajánljuk a fóliák csoportosítására:

Minden helyiséghez négy fóliát érdemes létrehozni: egyet a bútoroknak, egyet a dekorációs elemeknek, egyet a lámpáknak és egyet a függönyöknek. Kattintsunk a Fólia létrehozása ikonra, majd nevezzük át a fóliánkat -Nappali_bútor névre. Azért szükséges a kötőjel, mert így a lista elejére kerül, és könnyebben meg tudjuk találni a későbbiekben. A 2. fólia a -Nappali_dekor, a 3. fólia a -Nappali_függöny és végül a 4. fólia a -Nappali_lámpa nevet kapja. Tegyünk ugyanígy az étkezőnél is. Zárjuk be az ablakot az OK gombra kattintva, majd helyezzük a projektünk elemeit a megfelelő fóliákra.

Az alaprajzon, a nappaliban jelöljük ki az összes bútort. A Tulajdonságkezelőben a –Nappali_bútor fólia kiválasztása után az elemek erre a fóliára helyeződnek át. Ugyanígy jelöljük ki a díszítőelemeket, majd helyezzük át őket a –Nappali_dekor fóliára. Tegyük ezt a lámpákkal és a függönyökkel is, majd az étkező elemeivel.

Érdemes létrehozni 1-1 fóliacsoportot külön a nappali és külön az étkező fóliái számára, így lehetőségünk lesz együtt kezelni őket a későbbiekben. Az első fóliacsoport a Nappali. Miután létrehoztuk a fóliacsoportot, jelöljük ki a 4 nappali fóliát, és húzzuk át ide, így átmásoljuk őket. Ezután hozzuk létre az Étkezőt is, majd másoljuk át ide a 4 étkező fóliát. Egy csoporton belül egyszerre tudjuk lezárni, kikapcsolni vagy láthatóvá tenni a fóliákat.

Zárjuk le a Nappalit, az étkezőt pedig kapcsoljuk ki. A lezárt fóliát zárt lakat jelzi, míg a kikapcsolt fóliát a szürke villanykörte ikon és a zárt lakat jelzi. Ezt bármikor módosíthatjuk. A kívánt beállítások után az ablakot az OK gombbal zárjuk be. Az alaprajzi ablak aktiválása után a kikapcsolt fóliák elemei nem láthatóak az alaprajzon. A zárolt fóliák elemei ugyan látszódnak, lehet rájuk hivatkozni, de nem lehet kijelölni, módosítani őket. Ha újraépítjük a 3D-t, a lezárt és a kikapcsolt fóliák elemei nem jönnek létre a 3D-ben. Ha szeretnénk megjeleníteni az elemeket 3D-ben is, lépjünk vissza az alaprajzi ablakba, és oldjunk fel minden fóliát.

Javaslunk egy gyorsabb módszert a fóliák ki/bekapcsolására: ez a Fólia gyors-bejárás funkció, mely használható az alaprajzi ablakban és a 3D ablakban is. A listában kiválasztott fóliák kapcsolódnak be. Például a –Nappali_bútor fóliára kattintva láthatjuk, hogy milyen elemek vannak ezen a fólián. A CTRL, ill. Shift billentyűk használatával jelenítsünk meg minden elemet és építsük újra a 3D-t.

Ha csak a berendezést szeretnénk külön megjeleníteni, akkor jelöljük ki őket, kattintsunk az OK gombra, majd a nézetek közül válasszuk az Axonometriát.

Láthatjuk, hogy a fóliakezelés könnyű, gyors és nagyban megkönnyíti a munkánk. Renderelésnél érdemes az adott helyiségen kívül, a többi helyiség fóliáját kikapcsolni, így gyorsabban készülnek el képeink.


Nézetek

A másik fontos dolog a nézetek megfelelő beállítása, elnevezése. A program ABC sorrendben mutatja az általunk létrehozott, és elnevezett nézeteket. Érdemes úgy elnevezni őket, hogy a helyiségnév megadása után sorszámozzuk a nézeteket, pl. Nappali_01. Ehhez nyissuk meg a Nézeteket, majd nevezzük át őket, és tegyünk így a többi helyiségnél is. Ha a Nézetek ablakot bezárjuk, láthatjuk, hogy minden helyiségben a nézetek egymás után, sorrendben következnek.

Több szint esetén a helyiségnév elé érdemes számot írni. Ha pl. földszint, írjunk elé 0-t, ha első emelet 1-et és így folytatva, pl. 0_Nappali_01.

Ha ezt az elvet követjük, a nézeteink megfelelő sorrendben tekinthetők meg, ami megkönnyíti és nem utolsó sorban esztétikusabbá, átláthatóbbá teszi a munkánkat.