Sprite definíció funkció

Az ARCHLine.XP 2016-os változat Build 301-es kiadásától kezdve elérhető a könnyebben kezelhető Sprite definíció funkció, mint az objektumok létrehozásának egy módja a Gyártás menü - Új objektum - Sprite definíció alatt. Az objektum létrehozásának folyamata a következő:

1. Előzetesen elmentett raszterkép kiválasztása a Tallózás gombbal. A megfelelő kép letöltését megkönnyítendő, a párbeszédablakból a Link-gyűjteményre kattintva elérhető a http://skalgubbar.se honlap, amelyről sok jó minőségű kép tölthető le.

LoadingImage.png

Alternatív lehetőség a Kiválasztás rajzról. Ekkor a tervbe már korábban elhelyezett raszterképet is használhatja a sprite alapjául.

 2. A létrehozandó sprite objektum alaprajzi szimbólumának kiválasztása a csoport elemek közül a Tallózás gombbal. Alapértelmezésben már fel van kínálva a Human-2D szimbólum.

3. A sprite objektum magasságának módosítása, ha a felkínált alapérték nem megfelelő.

4. Átlátszóság. Ezzel az opcióval áttetszővé teszi a képnek azt a részét, amely a képen a megadott háttérszínnel szerepel. A háttérszín meghatározásához kattintson az egérrel a képnek azon részére, ahol a kívánt szín szerepel.

5. A program a háttérszín részeket automatikusan kivágja és áttetszővé teszi a sprite 3D megjelenítésében. A kivágás pontosságát a Sprite kontúr felbontás határozza meg, amely egy csúszkával állítható. Minél magasabb az érték, annál pontosabb a kivágás.

6. A Létrehoz gombbal elmentheti a sprite objektumot az objektumkönyvtárba a név, kategória és gyártó megadásával.

createobject.png

Az így elkészült objektumot ezután elhelyezhetjük a modellünkbe és a perspektíva beállítástól függetlenül mindig ugyanabban a nézetében renderelhetjük:

Render.png