Tetők rétegeinek átméretezése

A tetők rétegeinek átméretezése egyedi értékekkel, egymástól függetlenül történik, többféle lehetőség is van rá.

A Réteges tető készítése segítő tippben bemutatott példa folytatásával mutatjuk be a tető rétegeinek átméretezését. Kétféle módszer van arra, hogy a rétegek méretét módosítsuk: a tető tulajdonságaiba belépve számokkal, alaprajzi nézetben pedig grafikusan lehet megváltoztatni.

Tulajdonságokban történő módosítás:

1.a., Lépjen be a tető tulajdonságaiba és a Tető geometria fülön állítsa be a megfelelő rétegek távolságát a kívánt értékre. Ezt a távolságot a program az Általános Tulajdonságok fülön található Elméleti falvastagság alapján számítja ki, a homlokzat vonalától számítja a kivont értéket (ezért ha a fal belső vonaláig szeretné visszahúzni a rétegeket, akkor a falvastagságot adja meg távolságnak). Fontos tudni, hogy a Felső vég magassága funkcióval lehet beállítani, hogy a tető gerincétől indulva a tető szélén adott szélességű sávban maradjon meg a réteg.

Tetok retegeinek atmeretezese_2.png

Tetok retegeinek atmeretezese_3.png

1.b, A Vetületek és vágás fülre kattintva tudja beállítani, hogy a falat milyen magasságban vágja el a tető alsó síkjához képest. Állítsa be az átméretezett rétegek vastagságának összegét.

Tetok retegeinek atmeretezese_4.png

Alaprajzi nézetben történő módosítás:

2.a, Az alaprajzon jelölje ki a tetőt, majd kezdje el a tető rétegeinek szerkesztését:

          - kattintson az egymást metsző négyzetekre,

          - vagy nyissa meg a további lehetőségeket és válassza a Rétegszerkesztés opciót.

Tetok retegeinek atmeretezese_7.png2.b, A tető közepén megjelenik egy szám, ami azt jelzi, hogy melyik réteget tudja szerkeszteni éppen. Válassza ki a szerkesztendő réteget és a kontúrjára kattintva válassza ki a szerkesztési módot. Szerkesztheti az egyik oldal helyzetét, a teljes kontúrt arányosan, vagy új kontúrt is megadhat csomópontok elhelyezésével.

Tetok retegeinek atmeretezese_8.png

Tetok retegeinek atmeretezese_9.png

2.c, A rétegek között váltani a tető közepén található négyzetekre kattintva tud, itt vagy az eggyel feljebb vagy az eggyel lejjebb lévő rétegre tud átváltani.

Tetok retegeinek atmeretezese_10.png

2.d, A szerkesztés befejeztével a tető tulajdonságaiba belépve állítsa be a az átméretezett rétegek vastagságának összegét a tető vágósíkjának eltolásához.

3, Frissítse a 3D modellt, és a változtatások automatikusan megjelennek.

Tetok retegeinek atmeretezese_5.png

2020.07.07.