Réteges tető készítése

A tetők rétegrendjének és a tetőszerkezet megfelelő megjelenítésének beállítása egy összetett feladat.

Fontos tudni, hogy habár a tető rétegei és a tető szerkezeti elemei (pl. szarufa, cserépléc) logikailag összekapcsolódnak, külön kell őket beállítani.

1, Lépjen be a tető tulajdonságaiba (Szalagmenü / Épület / Tulajdonságok / Szerkezet / Tető) vagy helyezzen el egy tetőt az alaprajzon és a program automatikusan megjeleníti a tulajdonságait.

Tetok retegrendjenek beallitasa_1.png

2, A tető tulajdonságaiban először a tető rétegeit állítsa be, mivel a későbbiekben ezekhez a rétegekhez fogjuk hozzárendelni a tető szerkezeti elemeit. Ehhez lépjen a Tető geometria fülre és a + gombbal adjon hozzá új réteget, a nyilakkal helyezze át azokat, vagy az X gombbal törölje őket.

Tetok retegrendjenek beallitasa_2.png

3, Amennyiben olyan réteget szeretne létrehozni egy szerkezeti elemnek, amit nem szeretne, ha egy réteg eltakarna, abban az esetben a sor végén a 3D megjelenítés oszlopban vegye ki a pipát, ezzel a réteg nem lesz látható 3D nézetben. Légrétegek készítése esetén is ezt a megoldást használjuk.

Tetok retegrendjenek beallitasa_3.png

4, A rétegek végződésének geometriáját a következő gombokkal tudja beállítani. Az ikonokra kattintva lehet beállítani a formát, a méreteket pedig a szerkeszthető rubrikákba írhatja be. A beírt érték törléséhez a legördülő menüben válassza a Nincs értéket. 

Tetok retegrendjenek beallitasa_4.png

5, A tető rétegeinek egyenként megszabhatja, hogy a tető aljától és tetejétől milyen távolságra végződjenek. (Ezt alaprajzi nézetben is beállíthatja a Rétegszerkesztés funkcióval)

Tetok retegrendjenek beallitasa_5.png

6, Az Általános Tulajdonságok fülön a következő beállításokat tudja elvégezni:

- A tető alsó és oldalsó anyagait.

- A tető túlnyúlását.

- Az elméleti falvastagságot (ez később a talpszelemen helyének meghatározásánál lesz fontos).

- A tető referenciapontját (A-G pontok) és a hozzá tartozó magasságértékeket is meg tudja adni.

- A 3D nézetben megjelenő elemeket (itt a különböző szerkezeti elemek megjelenését állíthatja be, függetlenül az egyes rétegektől).

Tetok retegrendjenek beallitasa_6.png

7, A szerkezeti elemek között két fő típus van: az egyik a tető rétegeihez nem kapcsolódó szerkezeti elemek (Talpszelemen, Középszelemen, Torokgerenda, Taréjszelemen), míg a másik szervesen kapcsolódik a tető rétegrendjéhez, megjelenési helye függ attól (Szarufa, Cserépléc). Többféle kiosztást is felvehetünk az egyes elemekből a zöld + jelre kattintva a legfelső sorban.

- Rétegekhez nem kapcsolódó szerkezeti elemek beállításai: választhat az előre beállított profilok közül vagy megadhat egyedit is, beállíthatja a méretét és az anyagát is. Mindegyik elem elhelyezkedését beállíthatja pontos értékekkel, ebben az egyes elemekhez tartozó magyarázóábra segít. A végződés beállításával tudja meghatározni, hogy milyen szögben legyen lecsapva az elemek két vége.

Tetok retegrendjenek beallitasa_7.png

- Rétegekhez kapcsolódó szerkezeti elemek beállításai:

                Szarufa: az előbbiekhez képest további beállításként jelenik meg a gerendák tengelytávolságának beállítása, a szarufa és a talpszelemen kapcsolatának beállítása, valamint az, hogy melyik réteghez kapcsolódik. A réteghez viszonyított merőleges eltolás is beállítható.

Tetok retegrendjenek beallitasa_8.png

                Cserépléc: a cserépléc egyedi beállításai között a lécek tengelytávolsága, az elhelyezkedése és a kapcsolt réteg állíthatók be. A réteghez viszonyított merőleges eltolás is beállítható.

Tetok retegrendjenek beallitasa_9.png

8, A Cserepezés fülön választhat egyedi cserepet is, ekkor további beállítások is megjelennek, amivel részletesen megadhatja, hogy mekkora és milyen elhelyezkedésű cserepek legyenek. Ezen a fülön tudja a Taréjt, a Vápát és az Ereszvonalat is ki- és bekapcsolni, valamint a tulajdonságait beállítani. A cserepek alapbeállításként egyszerűsített módban jelennek meg, ennek átállításáról a 12. pont szól.

Tetok retegrendjenek beallitasa_10.png

9, A Vetületek és vágás fülön tudja beállítani, hogy a tető mely szinteken vágja el a falakat, valamint azt is, hogy milyen távolságban vágja el azokat a tető alsó vonalától (ez több réteg esetén hasznos funkció, amikor egyes rétegek nem futnak ki a tető széléig, csak a falak belső oldaláig).

Tetok retegrendjenek beallitasa_11.png

10, Az Oldal fülön tudja beállítani, hogy az egyes tetősíkok milyen formájúak legyenek, és a tető dőlésszögét is itt tudja beállítani.

Tetok retegrendjenek beallitasa_12.png

11, Az Információ fülön a tető általános tulajdonságait tekintheti meg, egyedi cserepek választása esetén a program automatikusan kiszámolja a szükséges darabszámot is.

Tetok retegrendjenek beallitasa_13.png

12, A tető alapbeállításként egyszerűsített módban jelenik meg a 3D modellen, ezt a 3D Építése opcióval tudja megváltoztatni: a legördülő menüből válassza a tetőcserepek teljes megjelenítése lehetőséget.

Tetok retegrendjenek beallitasa_14.png

13, Az OK gomb lenyomásával a program újraépíti a 3D modellt.

Tetok retegrendjenek beallitasa_borito_2.png

2020.07.03.