Vektoriális PDF fájlok importálása

PDF fájlok importálásakor fontos, hogy az importált rajz megtartsa az eredeti méreteit, ezáltal a valóságnak megfelelő méretarányban lehessen rajzolni rá.

  1. PDF fájlokat a projektben elhelyezni a Fájl > Import > PDF funkcióval vagy behúzással lehet.
  2. Az importálás második lépéseként a program egy felugró ablakban teszi lehetővé a beolvasás részleteinek meghatározását.

mceclip0.png

  1. Az OK gomb megnyomása után a következő ablakban lehet beállítani, hogy milyen mértékegység alapján milyen léptékben importálja a program a rajzot. Az előnézeti képet csak 3 Mb fájlméretig jeleníti meg automatikusan a program, ennél nagyobb fájlok esetében figyelmeztet a program, hogy az előnézeti képet nem jeleníti meg. Ezen a legördülő menüben változtathat. A méretaránynál válassza ki azt a mértékegységet, amivel a vonalzó mérési egysége és a rajz mérési egysége közel azonos.

mceclip1.png

  1. Az OK gomb megnyomása után eldöntheti, hogy a rajz koordinátája szerinti helyre vagy egyénileg meghatározott helyre szeretné lehelyezni a rajzot.
  2. A rajzot elhelyezte a projektben, ellenőrizze, hogy a méretek valóban megfelelnek-e a valóságnak.

mceclip2.png

Amennyiben a lehelyezett rajz méretei nem felelnek meg a valóságnak, kétféle módszer létezik ennek korrigálására:

  1. Válassza a Menüszalag > Szerkesztés > Mozgatás > Skála lehetőséget. Jelölje ki az importált rajzot, majd adja meg a skálázás origóját. Az ablak jobb oldalán megjelenő lehetőségek közül válassza a Méretarány > Érték megadása lehetőséget. A felugró ablakba írja be a Valódi hosszúság/Rajzi hosszúság értékeit úgy, ahogy az alábbi képen is látható. Az Enter lenyomásával a rajz arányosan felskálázza a rajzot a megadott méretre.

mceclip3.png

  1. Válassza a Menüszalag > Szerkesztés > Mozgatás > Skála lehetőséget. Jelölje ki az importált rajzot, majd adja meg a skálázás origóját. Az origó egy olyan egyenes egyik végpontja legyen, melynek tudja, hogy mekkorának kellene lennie a valóságban. Az ablak jobb oldalán megjelenő lehetőségek közül válassza az Ondraw lehetőséget, majd jelölje ki az origóként megjelölt egyenes másik végpontját. Írja be a szakasz valódi méretét és nyomja le az Enter gombot.

mceclip7.png

mceclip6.png

mceclip5.png