A 3D Warehouse használata során felmerülő problémákra ad javaslatot alábbi cikkünk.

Váratlan jelenség a Windows 10 frissítése után, hogy az ARCHLine.XP-ben a rajzterület villog, elfeketedik. Részletes megoldási útmutató

A cikk tartalma az ARCHLine.XP 2018 Release Candidate változattól érvényes.

A programban két lehetőség van a munkánk során keletkezett fájlok átmásolására, átörökítésére egyik gépről a másikra, vagy az új programverzióra.

Két eset fordulhat elő:

1. A telepités után nem indul a program

2. A program elindul, de a splash-nél látszólag megáll

Mit érdemes tudni az IFC formátumról?

Ahhoz, hogy a projektünk rendezett és könnyen kezelhető legyen, a projekt megfelelő szervezésére van szükség. 

Mit érdemes tudni a nagy projektek kezeléséről?

Mit érdemes tudni a projektek bizonságos mentéséről?

Az alábbiakban összefoglaljuk azokat a változásokat az ARCHLine.XP 2017 felhasználói felületén, amelyeket hasznos tudni:

Az évek alatt letöltött objektumokat hogyan tudom átvinni az új programba?

Amennyiben az ARCHline.XP alkalmazás nem került be a windows tűzfal által engedélyeztetett alkalmazások közé, akkor a következők a teendők:

 Elmentett nézetek utólagos módosítása

Tárolt nézetek utólagos módosítását 2 helyen lehet elmenteni: 1. a nézet neve utáni 3 pont alatt megjelenő aldialógban vagy 2. a perspektíva dialógban jobb oldalt felül található Beállítások mentése gombra kattintva.

2016.11.22. után a Trimble módosította a 3D Warehouse oldalon letölthető objektumok elérhetőségét. 

Windows 10 operációs rendszernél egy májusi frissítés után jelentkezett az a hiba, hogy a Fájl menü -> Nyomtatás PDF-be parancs kiadásakor megjelenő párbeszédablakban olvashatatlanul jelennek meg a szövegek, az ékezetes betűk helyett értelmezhetetlen karakterek jelennek meg. Ez akkor fordul elő, ha nincs működő fizikai nyomtató telepítve és/vagy helyette a Microsoft Print to PDF az alapértelmezett nyomtató.

Az ARCHLine.XP 2016-os programban hatékonyabban lehet falfülkét kialakítani.

Ha elhelyezünk egy korpuszt az alaprajzon, akkor gyakran annak szélesség méretezésével együtt jelenik meg az alaprajzon.

Nyomtatáskor gyakran használjuk a Fájl menü - Nyomtatás PDF-be parancsot, hiszen ennek segítségével az elkészített anyagot egy PDF formátumú fájlba tudjuk lementeni, amit pl. e-mailben elküldhetünk a megrendelőnek.

Fontos tudni, hogy bizonyos esetekben a nyomtatás eredménye eltérhet a nyomtatási előnézeten levőtől.

Projekt előző mentésének visszatöltése

Az alaprajzi burkolatkiosztáshoz kapcsolódóan általában két kérdés szokott felmerülni, amelyre nem egyértelmű a válasz. Ezt tisztázzuk most.

 Fontos tudni: A 2016-os változattal készített projektek nem tölthetők vissza az előző változatba!

Részletes műszaki dokumentációs célból érdemes rajzi metszetet készíteni. Építészek számára ez a homlokzati rajzok, metszetek esetében kerül képbe, lakberendezők esetében pedig a takart vonalas falnézeteknél. 

A Nézet menü - Metszet - Falnézet paranccsal rendszerint egy textúrázott fronális nézetet hozunk létre a helyiség egyik falához tartozó berendezésről képi formában. 

Az ARCHLine.XP 2016-os változat Build 301-es kiadásától kezdve elérhető a könnyebben kezelhető Sprite definíció funkció, mint az objektumok létrehozásának egy módja a Gyártás menü - Új objektum - Sprite definíció alatt. Az objektum létrehozásának folyamata a következő:

A felhasználók részéről gyakran merülnek fel kérdések az elkészített falnézetek minőségével kapcsolatban (Nézet menü - Metszet - Falnézet). Már a létrehozásánál fel szokott merülni, hogy miként lehet pl. takartvonalas falnézetet létrehozni.

A fal tulajdonságok között bekapcsolható a következő opció: A fal kimarad a helyiségpecsét számításból. Ennek akkor van jelentősége, amikor a programnak olyan funkcióját használjuk, amely falakkal határolt helyiség automatikus felismerésén alapszik.

Az általánosan ismert falsraffozási beállításokon túl van négy olyan beállítás, amely átlalános érvényű és felülírja a konkrét falsraffozási beállításokat az alaprajzon.

A programban beállíthatók az egyes munkaterületek (ablakok) háttérszínei a Fájl menü - Opciók - Megjelenítés lapon (2D rajzlap színe, 3D raszterkép rajzlap színe stb.). 

Ha a 3D ablakban dolgozunk, akkor gyakran kell kijelölnünk az egérrel kattintva elemeket. Néha előforduló probléma, hogy a kijelölés nem, vagy össze-vissza működik a 3D ablakban: vannak elemek, amelyeket sikerül kijelölni, és vannak olyan elemek, amelyek nem reagálnak az egérkattintásra vagy helyettük egy másik - jellemzően mögöttük lévő - elem jelölődik ki.

 

Többször felmerül kérdésként, hogy mit kell tenni, hogy a projektben történt módosítások megfelelően kerüljenek elmentésre.

A belső terek tervezésekor gyakran előforduló probléma a térbeli modell méretének (és ezzel együtt a projektfájl méretének) a jelentős növekedése,

Különböző beállítások (képernyőfelbontás, grafikus motor, videókártya, videókártya meghajtó program) függvényében előfordulhat, hogy az alaprajzon vagy a 3D ablakban megjelenített vonalak zavaróan elmosódottak, vagy éppen ellenkezőleg, nagyon pixelesek, darabosak.

Hogyan böngészhet az ARCHLine.XP Virtuális Bemutatótermében szereplő gyártók termékei között?

Egyre általánosabb, hogy a modern laptopok két grafikus megjelenítő hardverrel vannak ellátva energiatakarékossági célból.

Hogyan lehet egyedi burkolólapot és abból burkolat mintát létrehozni?

A rajzon elhelyezett objektumokhoz tartózó helyi menüben található Ajtó / Ablak létrehozása paranccsal a kiválasztott objektumot átalakíthatjuk ajtóvá vagy ablakká és elmenthetjük az ajtó/ablak OLI könyvtárakba.

Fontos tudni a 3D modell helyfoglalását. Túl nagy modell esetén a számítógép jelentősen lelassulhat.

Födém kivágása a terepből

Hogyan lehet ábrafeliratokat többszörös mutatókkal a rajzra elhelyezni?

Mit jelent a "3D építése" párbeszédablakban a 3D modell egyszerűsítése opció?

Példa: Összes fal kiválasztása egy lépésben

Hogyan lehet bútorokat, lámpákat, anyagokat, stb. átadni másik felhasználónak vagy átmásolni egy másik számitógépre?

Mikor használjuk az Állapotsorban a fehér 3D kalapácsot a színes 3D kalapács helyett?

FEL