Blogok

A kreativitás és a tudomány találkozása

Tervező: Várady Enikő Éva
Ismerd meg, hogyan találkozik a kreativitás és a tudomány a Marosvásárhelyi Természettudományi Múzeumban! 

 

Bemutatkozás

Várady Enikő Éva, tervező mérnök vagyok, Nagybányán, Erdélyben lakom és saját vállalkozásomban tervezek belső tereket. 2018-ban Műemlékvédelmi szakmérnöki posztgraduális képzést végeztem a Kolozsvári Babes-Bolyai Egyetemen. Az ARCHLine.XP programot 2012 óta használom: voltam tanfolyamon, követem az újdonságokat, oktatóvideókat és nagyon nagy segítséget jelent a team-vieweres tanácsadás. 2020 óta a következő projektekben veszek részt: múzeumok rehabilitációja, kiállító terek belső kialakítása, berendezése, új múzeumok koncepciója stb. 

 

Képek:

 

Projekt leírás

A Marosvásárhelyi Természettudományi Múzeum teljes kiállítási designját készítettem el. A műemléki épület neoklasszikus stílusban épült, a teljes rehabilitációs és korszerűsítési munkálatok a közelmúltban készültek el. A berendezés leszállítása és átadása folyamatban van.

Az épület két szintes, most csak a földszinti első három terem berendezését mutatom be.
S1 és S2: Őslénytani részleg és kövületek
S3: a Maros folyó középső - természetvédelmi - szakaszának élővilága
S4: Maros megye természeti tájai a négy évszakban és a városi környezet élővilága.

Ez egy EU-s projekt utolsó fejezete, aminek a közbeszerzési tendere előzetes hasonló munkákat tartalmazó portfóliót, valamint komoly software használatot írt elő.

Minden ilyen múzeumi megrendelés - ez a negyedik - nagyon sok olyan előkészületet jelent, amikor a szakemberekkel történő egyeztetések alatt más területekről is sokat tanulok: történészek, régészek, biológusok stb. avattak be a gyűjteményeik kiállítási szempontjaiba. Ugyanakkor teljes körű design és arculat tervezés is tartozik a munkához, ami a hátterek, illusztrációk, infó-kommunikációs anyagokat jelenti.

A munka során rengeteg saját tervezésű objektumot hoztam létre, és nagyon sok kész objektumot töltöttem le a 3D Warehouse-ból. Szinte minden termet külön projektben kellett megszerkeszteni, annyira sok elemet tartalmaznak. A világítások beállítása jelentette a legtöbb munkát. Az új render motornak nagyon örülök, noha teljesen más szabályok szerint kell használni, mint a régit.

 

Kivitelező cég: Garzon Kft. Székesfehérvár.

 

Várady Enikő Éva

Tervező mérnök

Elérhetőségek:

Mobil: 0040 740 176757
weboldal: https://www.forensis-design.ro/
mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.