Blogok

Családi Otthon Hollywoodi Hangulatban

Rab-Iski Nóra vizsgamunkája.

Fedezd fel az eklektikus stílus varázsát egy filmiparban dolgozó házaspár új otthonában!

Bemutatkozás

Közgazdászként végeztem, több mint 10 év projektmendzseri tapasztalattal vágtam bele a lakberendezésbe. Eddigi munkáim során a tervezés, a folyamatok koordinálása és a különböző szakemberekkel történő kommunikáció kapcsán szereztem tapasztalatot. Lakberendezőként fontosnak tartom a rendszerszemléletű megközelítést, melyet a tervezésben és a megvalósításban is alkalmazok. Elhivatott vágyam, hogy pontosan olyan funkcionális, élhető, személyre szabott életteret alkossak, amelyet a megrendelővel közösen álmodunk meg. Vizsgamunkámat ARCHLine.XP 2023 programmal terveztem.

 

 

Projekt leírás:

Az újépítésű ikerház egyik lakásának új tulajdonosa egy filmiparban dolgozó, műkedvelő, ötvenes házaspár. Munkájuk a szenvedélyük is, így egy Twin Peaks hangulatú, besötétíthető moziszoba került a lakásba. A szoba –jellegéből adódóan– nincs mindennapi használatban, ezért a bejárattól lévő legmesszebb pontban lett kialakítva.
Az előtérbe érkezve egy teljes falat beborító, Hollywoodi utcarészletet ábrázoló faliposzter fogad, melynek élénk „naplemente” színéhez igazodik az előszobaszekrény ülőkéjének bársony szövete. A hollywoodi csillogást a gyémántra emlékeztető bútorfogantyúk fokozzák. Az art deco geometriai mintás járólap a 30-as évek Amerikáját, illetve az ekkortájt felfutó amerikai filmipart idézik. A fogas mögötti falipanel lamellákba ágazva továbbfut a nappali-konyha-étkező helyiség bejárata körül, így teremtve kapcsolatot a két tér között.
A közösségi tér - az előszoba, étkező, konyha és nappali - egy egybefüggő egységes teret alkot. A terület kialakítása kapcsán az volt a célom, hogy az átjárhatóság maximálisan biztosítva legyen. A nappali szemközti falának teljes hosszán brit Arts & Crafts stílusú falipanelek ívelnek végig, William Morris mintázatú tapéta-betétekkel. A „madárkás” tapéta színvilága több helyen is visszaköszön - megadva a helység harmóniáját- például a zsályazöld klasszikus paneles konyhabútoron, a petrolkék színű falakon, illetve a zöld bársony kanapén. A helység eleganciáját némi skandináv hangulattal szerettem volna oldani, amely a komód, a juta szőnyeg és a rattan függőlámpák segítségével valósult meg.
Ahogy az eklektikára sem jellemző, úgy a fő hálószobára sem értelmezhető a „kevesebb több” elve. A franciaágy fölött elhelyezett Jamie Beck amerikai-francia fotográfus által készített virágos képekre tekintve egy méhektől hangos, illatos provance-i virágoskert jut eszünkbe. A hálószoba mozgalmasságát azonban az enteriőr natúr színvilága élhetővé, pihenésre hívogatóvá teszi. A házaspár felnőtt gyermeke havonta 1-2 hétvégét náluk tölt, így egy hálószoba, illetve saját fürdőszoba került kialakításra. A házaspár filmes szenvedélye a fiukra is hatással volt, aki ezáltal egy Star Wars tematikájú szobát kapott, ahol a sci-fiből ismert posztereket, mintákat ötvöztem etno, illetve indusztriális stílusjegyekkel.

 

Látványtervek:

 

 

Tervetési koncenpció:

Az eklektika különféle korok, stílusok, irányzatok jegyeit vegyesen alkalmazó, egyediségét a válogatásban kiélő irányzat. Számomra fontos, hogy egy élettér izgalmas, de élhető, időtöltésre hívogató is legyen. Ezt a két elvet igyekeztem szem előtt tartani a lakás belső tereinek megalkotásakor. A megálmodott enteriőr –úgy vélem– sokrétűséget, mozgalmasságot, egyediséget, mégis nyugalmat és összhangot tükröz, egységet alkotva.

Rab-Iski Nóra
Lakberendező, projektmenedzser

Elérhetőségek:
Mobil: 36 70 310 0059
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
www.rabiski.hu