Blogok

Családias hangulat, praktikus funkcionalitás

Kiss Anna Eszter vizsgamunkája.

Családias hangulat, praktikus funkcionalitás és természetközeli dizájn.  

Bemutatkozás

2018-ban kezdtem tanulmányaimat a Debreceni Egyetemen, kereskedelem és marketing szakon. A levelező tagozat mellett döntöttem, hogy el tudjak kezdeni dolgozni a családi vállalkozásunkban párhuzamosan a tanulmányaimmal. A családi vállalkozásunkban világítástechnikával foglalkozunk, ami sokszor maga után vont lakberendezési feladatokat is. Ebből kifolyólag jött a felismerés, hogy szeretem ezt csinálni és a fő tevékenységemet a lakberendezéssel szeretném folytatni. 1 éve iratkoztam be a Mesto Csoport Kft.-hez lakberendező képzésre. Eddigi munkáim során kisebb lakás átalakításával, iroda kialakításával és családi ház tervezésével is találkoztam már. Az ArchLine.XP programot idén áprilisban kezdtem el tanulni a Mesto képzésének keretében és azóta töretlenül gyakorlom is ezt.

 

 

Projekt leírás:

Megbízóim egy 3 szobás lakás felújításának megtervezésével kerestek meg. A családnak 3 tagja van, 2 középkorú szülő és egy 14 éves lány gyermek. Az Édesanya egy marketinges cégnél dolgozik, otthonról végzi a munkáját. Az Édesapa pedig egy bankban igazgató. Mivel a felújítást hosszabb távra tervezik Megbízóim, ezért külön kérték, hogy a lehetőségeknek megfelelően a kislánynak egy rezidencia féle teret alakítsunk ki, ahol van lehetősége külön tisztálkodásra és készülődésre, tárolásra. Egy közelebbi házaspár barátjuk van, akikkel beszélgetős, borozgatós estéket szoktak eltölteni. Az Édesanyuka szeret főzni, így sok időt tölt a konyhában. Ilyenkor gyakran a kislánya is jelen van, sokszor a házi feladatát a konyhában írja, vagy szimplán csak Édesanyukájával beszélget főzés közben. A család esténként együtt szokott filmet nézni, kikapcsolódni. Szeretik a növényeket, szeretnék ha megjelenne a lakásban több helyen is a természet. Szakmailag a lehető legkevesebb átépítéssel és változtatással járó, de ugyanakkor egy élhető és jól kihasználható tér kialakítása volt a legnagyobb kihívás a projekt során. Az ARCHLine.Xp programban a leghasznosabb funkció számomra az, hogy a 2d terveken megjelenített berendezést azonnal látom tömegében, 3d-ben is.

 

Tervetési koncenpció:

A bejárati ajtón belépve jobb kéz felől egy beépített szekrényt találunk, amelynek kis nyitottan kialakított része segít a lepakolásban, kulcsok, előszobai dolgok tárolásában. A szekrény zárt része elnyeli a mindennapokban használt ruhákat, cipőket. A bal oldalra áttérve egy teljes alakos tükör segíti az utolsó pillantás megtételét távozáskor. Mellette egy díszítő és fényt adó lámpatest koncepció, előtte pedig egy puff helyezkedik el a lábbelik fel- és levételének megkönnyítése érdekében.

Tovább haladva jobb kéz felől nyílik a dolgozó szoba ajtaja. Belépve szembe találjuk magunkat egy teljes falas beépített szekrénnyel, mely elnyeli az otthon végzett munka papír anyagait és a háztartási dolgok tárolásában is segítséget nyújt. A szekrény jobb oldalának kis nyitott részéből kinyúlik egy asztal, melyen az otthon dolgozó Anyuka számítógépe található. Ez az asztal az ablak alatt helyezkedik el a megfelelő természetes fény biztosításának érdekében.Az ablakkal szemközti falon egy díszítő kép és egy koncepciót kialakító, helyi fényt adó kifeszített lámpatest páros található.

A dolgozó szobából kilépve szemben találjuk magunkat a szülői hálószoba ajtajával. Ezen belépve egy fali alkotás fogad minket. Jobb oldalt egy mindkét szülő ruhadarabjait elnyelő beépített szekrény található, bal oldalon pedig az ágy. Az ágy két szélén különleges lámpatestekkel van megoldva a világítás, amelyek nem csak fényt, de egy nagyon extra és különleges hatást is adnak a térnek.

A közlekedőbe visszatérve, a hálószoba szomszédságában található a lakás nagyobbik fürdőszobája. Ebbe a helyiségbe belépve szemben találjuk magunkat egy pengefallal, aminek bal oldalán egy teljes belmagasságú tükör helyezkedik el. A tükör előtt található egy térben álló mosdó. Emellett egy szintén teljes belmagasságban húzódó szekrény is helyet kapott a tárolás megoldása érdekében. A pengefal mögé két oldalról lehet bemenni. Bal oldalra lépve a wc található, jobb oldalra pedig a mosó- és szárítógép. Kifelé mehet pedig megpillanthatjuk az ajtó falán elhelyezkedő térben álló kádat és a felette lévő falba vésett lerakó polcot.

 

Látványtervek:

 

Kilépve a fürdőszoba ajtaján szemben a gyerekszoba bejárata fogad bennünket. Belépve ezen az ajtón az asztallal találjuk magunkat szemben. Bal oldalt egy teljes belmagasságos szekrényt találunk, amelyben az ágy is helyett kapott. Az asztaltól jobb kéz felé egy szintén teljes belmagasságos sarokszekrény kapott helyett a tárolás megkönnyítése érdekében. Kifelé mehet bal oldalt található egy ajtó a szobán belül, amely egy saját fürdőszobát rejt maga mögött. A fürdőszoba ajtaján belépve szemben találjuk a wc-t, a jobb oldali sarokban egy zuhany kapott helyet, az ajtó mellett jobbra pedig a mosdó alatta fiókokkal és egy kerek tükör helyezkedik el.

A gyerekszobából kilépve jobbra folytatva utunkat eljutunk a nappali-étkező-konyha részbe.
Jobb kéz felé található a nappali. A közlekedővel szemközti falon található egy teljes belmagasságban húzódó szekrény, amelyben a TV is helyett kapott a beépített bioetanol kandalló mellett. A szerkény két oldalában tárolásra is van lehetőségünk. A szekrény előtt egy fotel, illetve két dohányzóasztal helyezkedik el. Szemben vele pedig a kanapét találjuk, amely a pihenésért és a kényelmesen együtt töltött időért felel. A kanapé és a mögötte lévő fal között nagyobb hely található, ebben a térben megcsodálhatjuk a család kedvenc szobanövényét. Ez a növény külön megvilágítást is kapott. A kanapé mögötti falat egy különleges kép díszíti, illetve egy lengőpolc segíti a lerakodást.

A közlekedőből bal oldalra fordulva találjuk a konyha és étkező teret. A szemben lévő falon a konyhabútort láthatjuk, ami keretes szerkezetű, mindkét oldala mennyezetig ér, így elegendő pakolási helyet biztosítva. A konyhabútor előtt egy kerek asztalt találunk négy székkel és egy különleges függesztett lámpatesttel felette. A konyha és étkező tér bal oldali falán faburkolat helyezkedik el, melybe fény elérése és díszítés érdekében két ledszalag vonal került bemarásra padlótól mennyezetig. Megbízóim igényei alapján a lakást a Nature Engineered trend és John Pawson természetességgel ötvözött minimalizmusának inspirálása alapján alkotjuk meg. A lakásban a földszínek uralkodnak és a természetes anyagokat részesítjük előnyben a minimál stílussal ötvözve. Mind az éjszakai, mind a nappali zóna tereiben világos színeket és fa anyagokat is használunk a harmónia és természetesség jegyében.

Kiss Anna Eszter

Elérhetőségek:
Mobil: 06-30-928-5478
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.