Blogok

Megtervezzük (Nők lapja 2023/27) - Lakás teraszokkal

Tervező: Sallak Andrea
Nézd meg hogyan alakul át ez a lenyűgöző lakás egy modern és kényelmes otthonná, mely minden igényét kielégíti egy fiatal, két gyermekes családnak!  

Visszatért a Nők Lapja népszerű "MEGTERVEZZÜK" sorozata, amelynek oldalain Sallak Andrea projektjeit láthatjuk. Az ARCHLine.XP LIVE-val készített lenyűgöző animációk inspirációt nyújtanak az otthonok átalakításához és az álomlakások megteremtéséhez.Nézd meg nálunk, csupán egy kattintással a Nők Lapjában QR kód segítségével integrált videókat, és barangold be a szebbnél szebb otthonokat! Legyél részese ennek az izgalmas és kreatív világnak!

Projekt leírás

Ez a 95 m2-es lakás Budapest egyik dinamikusan fejlődő kerületében, egy új építésű lakóparkban található. Tulajdonosai egy fiatal házaspár, két kisgyerekkel, akik hosszas, körültekintő keresgélés után találták meg álmaik otthonát. Úgy szeretnék berendezni, hogy hosszú távon megfeleljen az igényeiknek.

Tervezési koncepció

A lakás az épület legfelső emeletén található, viszonylag jó beosztással rendelkezik. Egy háló, két kisebb szoba, két fürdőszoba és egy nagyobb közös tér található benne, vagyis négy fő számára elvben még évekig megfelelő lehet. A választáskor sokat nyomott a latba a nappalinál lévő óriási, és a szobáknál található kisebb terasz is. Átalakításra nincs is szükség, csupán praktikus, modern berendezésre, hiszen hiába tágas a lakás, nagyon át kell mindent gondolni, hogy elférjenek benne.

A legnagyobb helyiség a lakásban a közösségi tér, ami sajnos bevett szokás szerint a nappali-konyha-étkező számára készült. Ám ez hiába 32 m2, nem elégséges ahhoz, hogy ezt a három funkciót teljes értékűen elhelyezzük benne. Főleg hogy egy háztartást vezető, kisgyerekes családról van szó. Biztos, hogy kell némi kompromisszumot kötni, el kell dönteni, hogy mi élvezzen prioritást. Természeresen minden fontos, de a háziasszony kérésére leginkább a konyha fog a fókuszba kerülni. Az a falfelület, ahol jelenleg található, 3.5 méter széles, itt szűkösen, de elférnek a nélkülözhetetlen felszerelések, ellenben semmi munkafelület nincs, tehát a konyha területét mindenképp meg kell növelni. Az ablak miatt csak párhuzamos elrendezést lehet kialakítani, így vele szembe egy sziget kerül. Így újabb tárolóhelyet is nyerünk és egyben megnövekszik a pult felülete is.

A családnak legalább hat személyes étkezőasztalra van szüksége, ami nehezen fér el a térben, úgy, hogy még a nappali számára is maradjon hely. Így a konyhasziget folytatásába egy egyedileg gyártott asztallap kerül, ami amellett, hogy étkezőként funkcionál, még munkafelületnek is alkalmas. Ez az egység ráadásul vizuálisan is leválasztja a térből a konyhát. A falnál lévő bútorok egészen a mennyezetig érnek, a felső szekrények a ritkábban használt holmit tárolására alkalmasak.

A maradék térben rendezzük be a nappalit. Nem maradt túl sok hely, ráadásul több, teraszra nyíló ajtó is található itt, ezért egy kisebb, L alakú kanapé helyezünk a térbe. Ez szükség esetén kiegészíthető pár puffal, vendégség esetén pedig az étkezőszékekkel. A családfőnek összesen két kívánsága volt, egy nagy méretű tévé, illetve szeretne egy kandallót valahová. Természetesen csak bioethanolos jöhet szóba, viszont ez olyan sokféle méretben található, hogy megoldható a kívánság. A két ajtó között épp van erre elég hely. Ide gipszkartonból egy mennyezetig érő dobozt kell építeni, ebbe besüllyeszteni a tűzteret. Mivel ez lesz a nappali éke, egy sötétebb falszínnel érdemes kiemelni. 

A lakás neuralgikus pontja a tárolás megoldatlansága. Pedig egy lakás tervezéskor erre is kell gondolni, itt viszont konkrétan az előszobaszekrényen kívül nincs sehol gardrób. A párnak az előző lakásában 6 m szekrénye volt, ezeket a holmikat itt is el kell helyezni. A hálószobában egy 2,6 m-es gardrób elfér, illetve körbe építhetjük az ágyat is felső szekrényekkel. A kislány kapja a nagyobbik szobát, ebből le lehet választani egy kicsi gardróbot szekrényekkel, amit majd közösen használnak. Az ágya fölé szintén kerül szekrény, így kívánságára kuckóssá válik az alvórésze. A fiúcska egyedi ágyat kap, házikót formázó szekrények ölelik körül. Így valamelyest megoldódik a tárolás, anélkül hogy zsúfolttá válna a lakás. 

(Az eredeti cikket a Nők Lapja 27. számában olvashatjatok el.)

Sallak Andrea

Enteriőr tervező

Elérhetőségek:

Mobil: 36-30-911-9385

Facebook: https://www.facebook.com/sallakandrea

e-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.