Blogok

Hozd otthonodba a természetet!

Csuta-Fekete Anna vizsgamunkája.

Hogyan válhat az otthonod egy oázissá a mindennapi élet rohanásában.  

Bemutatkozás

Csuta-Fekete Ancsa vagyok. Jelenleg gyógyszeriparban dolgozom minőségbiztosítóként. A lakberendezés mellett az utazás a hobbim. Férjemmel igyekszünk minél több országot felfedezni, de sűrűn rójuk Magyarország túraútvonalait is. A munkámban semmi kreativitás nincsen, szigorú szabályok szerint kell történnie mindennek (itt azért van egy kis párhuzam a lakberendezéssel), viszont bennem mindig is szunnyadt az alkotás vágya. Én ugyan nem tologattam és festettem át a bútoraimat gyerekkoromban, de mindig is fontos volt számomra, hogy a szobámban legyen egy szépen megkreált sarok, még akkor is, ha az csak egy kis asztalka volt számomra érzelmileg fontos tárgyakkal megkomponálva. A kiteljesedés a házunk megvásárlásakor jött el, kaptam egy fehér lapot, amire azt álmodtam meg, amit csak akartam. Ezután döntöttem el, hogy ideje belépni a szakmába és a Stílusház Lakberendező Iskolában végeztem 2023. júniusában. Itt ismerkedtem meg az ARCHLine.XP programmal, amit imádok a felhasználóbarátsága miatt. Magánlakások és kisebb irodák, közületek tervezését vállalom.

 

 

Térszervezési koncepció:

Komplex lakberendezési vizsgamunkámban egy kétszintes épület tervezése volt a feladat, lakótér és szolgáltató tér funkciókkal.
A megrendelői igények nagy közösségi tér, tágas konyha, szülői háló csak alvásra szolgáljon és tartozzon hozzá gardrób helyiség és fürdőszoba. Szükség volt egy mosókonyhára is, illetve vendégszobára különálló fürdőszobával és egy irodára, ahol a férj dolgozhat otthonról kényelmesen.
A lakótér, amely egy négy fős család otthona a földszinten kapott helyett, így annak megmaradt a kertkapcsolata és az emeleten helyezkedik el a család vállalkozói tere, ami egy kávézó művészeti galériával egybe kötve.
A megfogalmazott igényeket teljesítése végett minimálisan, de szükségessé vált a lakás térszerkezetének módosítása a lehető legjobb kihasználhatóság érdekében.
A gyakori vendégfogadás miatt tágas közösségi teret alakítottam ki. A konyha, étkező és nappali egy légtérben kapott helyett, így nagyobb vendég fogadáskor is együtt tud lenni a vendégsereg. A tágas étkezőt és nappalit a ház DNY-i, kertkapcsolatos oldalán alakítottam ki biztosítva ezzel azt a lehetőséget, hogy kerti parti esetén egybe lehessen nyitni a teraszt a házzal, így növelve a közösségi tér méretét.
A hálószobákat egy csoportba alakítottam ki a lakás bejárattól balra eső részén. A gyerekek számára egy tágas, kádas fürdőszobát, míg a szülőknek a hálószobájukhoz zuhanyzós fürdőszobát terveztem.
Az otthonról is gyakran dolgozó férj irodáját, a családi hobbi szobát és a vendégszobát fürdőszobával a ház jobb oldali traktusába terveztem, amely jól elkülönül a család intim zónájától.

 

Látványtervek:

 

Stílus kialakítása:

Az otthonhoz a biofil stílust választottam.
A stílus megteremtéséhez sok természetes anyagot használtam, úgy, mint tömörfa, gyapjúból készült szőnyegek, len anyagok.
A természetes anyagok használata mellett behoztam a természet formáit is a halszálka mintában rakott csempével, illetve a hexagon alakú csempével.
A színvilág kialakításakor a tenger színei ihlettek meg. A tölgyfa parketta színe a homokos tengerpartra emlékeztet. A helyiségek falai fehér színt kaptak, amely jó hátteret biztosít a zöld és a kék árnyalatainak.
Behoztam a természetet és a tengert tapéta mintákkal, rengeteg növénnyel. A nappali fő látvány eleme egy egyedileg készített élőnövényfal, amely könyvespolcok közé van beépítve. Az egész lakótérben egyforma tömör tölgyfa svédpadlót használtam, így megteremtve az egységet. A vizes helyiségekbe csiszolt betonpadlót terveztem.

 

Csuta-Fekete Ancsa

Elérhetőségek:
Mobil: 06-20-467-6316
Instagram: @noira_lakberendezes
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.