Blogok

Megtervezzük (Nők Lapja 2023/32) - Komfort 42 négyzetméteren

Tervező: Sallak Andrea

Egy kis lakás praktikus berendezése kihívás lehet, de megoldható! Kreatív tervezéssel minden funkciónak helyet találhatsz, optimalizálva a térkihasználást.  

 

Projekt leírás

Kis alapterületű lakást jól használhatóan és praktikusan berendezni nem egyszerű feladat, hiszen ugyanúgy minden funkciónak helyet kell találni, mint egy nagyobb ingatlanban. Át kell gondolni, hogy minek mennyi a helyigénye, min lehet spórolni és min nem, maximálisan ki kell használni minden területet.
 

A lakás egy budapesti társasházban található, egy közös nappali-konyhából, egy hálószobából, egy kis fürdőből áll. A lakás jövőbeli sorsa még bizonytalan, valószínű, hogy egy egyetemista fiú lakja majd, de az sincs kizárva, hogy kiadásra kerül. Ezt a tervezés során figyelembe kell venni, a tulajdonos azt kérte, hogy egy vagy két személy részére kényelmes legyen, a stílusát pedig fiatalosra, de inkább semlegesre hangoljam. Ennek köszönhető a kissé skandinávos anyagválasztás, a natúr fa, a sok fehér, és kiegészítésként a türkiz minden árnyalata, amit a nappali falára kerülő posztertapéta ihletett.

Újratervezés

A lakás legneuralgikusabb pontja a fürdőszoba, ezt biztosan teljesen át kell építeni. A zegzugos, különféle strangokkal és szellőzőaknákkal és értelmetlen beugrókkal tarkított, szűk helyiség nagy egy részét a falon lévő két (!) gázkészülék és az indokolatlan helyre épített kád foglalja el. A kihasználhatatlan négyzetméterek ellenére a mosógépnek már nem is jutott hely. Először mindent ki kell takarítani a helyiségből, és utána a szaniternek megtalálni a legalkalmasabb helyet. Így került az ajtóval szembe, helyiség végébe egy 150x90 cm-es tágas zuhanyfülke, aminek a hátsó falát nagyméretű, kopott farmert idéző, kékes burkolat díszíti. A gázkészülékek helyett egy kombikazán biztosítja a fűtést és a melegvizet. Ez az ajtó melletti beugróban kap helyet. A vécé kissé arrébb csúszik, vele szembe egy aszimmetrikus mosdó kerül, aminek lekerekített vonalai megkönnyítik a közlekedést. Egy nagy méretű, mennyezettől padlóig érő tükör jótékonyan tágítja a teret. A mosógépnek a szomszédos hálóból nyertünk helyet, ami onnan nem hiányzik, itt ellenben nagyon praktikus, még a szárítógép is befér ide.

A pihenés helye

A hálószoba alaprajza szintén nem négyzetes, az eredeti és a kialakult beugró azonban tökéletes a gardróbszekrények elhelyezésére. Ezen kívül már csak egy franciaágy fér el benne, aminek a fejtámlája mögé kerül a szoba különlegessége, az egyedileg tervezett, geometrikus mintájú fából készült falburkolat. Itt is megjelenik a lakás egészén végig vonuló natúr-fehér színkombináció.

Többfunkciós nappali 

Szerencsétlen módon, a folyosón kiépített gáz és villanyórák szekrényének helyét épp ebből a lakásból vették el, így mellé már csak egy teakonyhát lehetett bepaszírozni. A mosogató és a főzőlap mellett a hűtőnek sincs helye. Ez már nemigen fele meg a mai elvárásoknak, még akkor sem, ha a jövőbeli lakó nem fog nagy háztartást vezetni. A konyha területét egy 110 cm magas parapetfal választja le a nappaliból, ami mögé egy U alakú bútorzat kerül. Így mindennek jól elfér majd, a mosogatógép, a sütő, és a kombinált mikró is. Mivel a kicsi helyiségben ebédlőasztalnak már nincs helye, egyetlen kompromisszumként a parapetfal tetejére kerülő asztallap és a mellette lévő bárszékek szolgálnak az étkezésre. Ez két, de esetleg három személy részére is elegendő. Itt is megjelenik a kellemes hatású fa falburkolat, ami előtt még egy kis íróasztal is helyet kapott. A nappali a kanapé mögé kerülő különleges posztertapétától és a szemben lévő tévéfal mélykék színétől válik igazán egyedivé. (Az eredeti cikket a Nők Lapja 32. számában olvashatjatok el.)

Sallak Andrea

Enteriőr tervező

Elérhetőségek:

Mobil: 36-30-911-9385

Facebook: https://www.facebook.com/sallakandrea

e-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.