Blogok

Megtervezzük (Nők Lapja 2023/35) - Átlátható terek

Tervező: Sallak Andrea

Sokszor nem is kell fenekestől felforgatni egy lakást ahhoz, hogy jelentős változásokat érjünk el. Néha egy kis falbontás is elég ahhoz, hogy gyökeresen megújuljon egy család otthona.  

 

Projekt leírás

Sokszor nem is kell fenekestől felforgatni egy lakást ahhoz, hogy jelentős változásokat érjünk el. Ebben a házban minden funkció a helyén maradt, csak egy kis falbontás kellett ahhoz, hogy gyökeresen megújuljon az itt élő család otthona.
Ez az 1946-ban épült, 85 m2 alapterületű családi ház a budai zöldövezetben található, egy házaspár, és gimnazista illetve egyetemista fiaik otthona. A 80-as években az előző lakó felújította, aminek jegyeit máig magán hordozza. A hálószobák a tetőtérben találhatók, itt nincs nagy lehetőség a változtatásra, ellenben a család ideje nagy részét a földszinten a közösségi terekben tölti, ezért ezt szeretnék korszerűbbé, kényelmesebbé tenni.

Beosztás 

A viszonylag nagy alapterület ellenére a lakás kialakítása nem praktikus, nehezen kihasználható. A széles közlekedő majd 10 m2-ert foglal el, a két egyforma szoba szerencsétlen módon egymásból nyílik. Az elsőben csak egy vendégség esetén használatos ebédlőasztal, és a tetőtérbe vezető csigalépcső található, a hátsó zsákszoba pedig a nappali. A család élettere szinte csak a konyhára korlátozódik. Annál is inkább, mert a kert és a terasz a lakásból kizárólag innen közelíthető meg. A feladat tehát az, megszüntessük a kihasználatlan tereket, azért, hogy a lakás teljes területe maximálisan a család kényelmét szolgálja. Első lépésben meg kell vizsgálni a funkciókat és azok helyigényét. Alapvetően ezek nincsenek rossz helyen, csak nincsen közöttük semmiféle kapcsolat, pedig a konyha, étkező, nappali egy összetartozó, organikus egység.

 

Nyissunk teret!

Ahhoz, hogy a lakás „fellélegezzen”, vagyis, hogy jobb arányú, átláthatóbb tereket nyerjünk, meg kell szüntetni a helyiségek szeparáltságát. Ilyenkor az alaprajzra fel kell rajzolni a különböző funkciók eléréséhez szükséges közlekedő útvonalakat, és azonnal látjuk, hogy azokat falak keresztezik. Szerencsére semmi akadálya nincs ezek lebontásának, mert a lakás közepén végigfutó gerenda alatti falak vékonyak, nincs statikai szerepük. A legfontosabb cél, hogy a nappalit a konyha és ezzel együtt a kert felé megnyissuk. Ehhez meg kell szüntetni a kettő között lévő vécét, de ennek könnyen lehet új helyet találni a fürdőszobai stranghoz közel. A kamrára szükség van, így ez más méretben, de megmarad. A konyha eredeti berendezése ergonómiailag egyáltalán nem logikus, kevés a rakodóhely, a hűtő csak a kamrában fér el. Az új berendezés sokkal praktikusabb, a beforduló konyhasziget sok tárolót rejt, és megmarad a család kedvenc reggelizőhelye is. A nappali így már közvetlen összeköttetésbe került a kerttel, és a két teret immár egész nap bejárja a napfény.

 

A lakás közepén

Az első szobában található csigalépcső nem mozdítható, ezért kovácsoljunk a hátrányból előnyt, ha már ott van, emeljük ki! A két szoba közti fal megszűnik, a lépcső köré viszont egy íves fal épül, így választjuk le a térből. Hogy ez a tömb ne legyen nyomasztó, két nyílás kerül rá, ami izgalmas átlátásokat biztosít. Erősebb színnel és világítással hangsúlyos és látványos eleme lesz a lakásnak. A nappali és az étkező közé épített falszakaszra kerül a tévé, alá pedig egy mindkét oldalról élvezhető bioethanol kandallót terveztem. A nappali különlegessége a kanapé mögötti tükörfal, ami jótékonyan tágítja a teret, és érdekes tükröződésekkel fényjátékkal gazdagítja a teret.

 

Új arányok

 

Miután a második vécé átkerül a fürdőszobai strang közelébe, az itt lévő helyiségek méreteit meg kell változtatni. A közlekedő úgyis aránytalanul nagy, ezért ebből csípünk le kicsit mind a dolgozó, mind a fürdő javára. Eredetileg az áthidaló gerenda alatt keskeny beépített szekrények voltak, melyek most megszűntek, így a tárolást máshogy kell megoldani. Az étkező mérete megengedi, hogy leválasszunk belőle egy kis részt, így a család immár egy járható gardróbbal is gazdagodott.

(Az eredeti cikket a Nők Lapja 35. számában olvashatjatok el.)

 

 

Sallak Andrea

Enteriőr tervező

Elérhetőségek:

Mobil: 36-30-911-9385

Facebook: https://www.facebook.com/sallakandrea

e-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.