Blogok

Megtervezzük (Nők Lapja 2023/38) - 45 fokos fordulat

Tervező: Sallak Andrea

Így mentsd meg otthonod, ha előnytelen beosztású a lakásod, találd meg a megoldást a térkihasználás és kényelem javítására Sallak Andrea segítségével.  


Projekt leírás

Sajnos a társasházi lakások esetében sokszor találkozom olyan alaprajzokkal, amiket láthatóan a kényszer szült. Kompromisszumokkal teli, előnytelen a beosztásuk, nem optimális a térkihasználásuk. Igazi kihívás ezek újragondolása, áttervezése.
Ez a 67 m2-es lakás is sajnos számos hátránnyal rendelkezik. Legnagyobb hibája, hogy saroklakás lévén, összesen két ablaka van, így nehéz elérni, hogy mindenhová jusson elegendő napfény. Az arányaiból adódik a fura alakú hálószoba is, hiszen az ablaknál nagyon keskeny, ide nem fér el a franciaágy. Emiatt hátrébb bővíteni kellett a szobát. Az ablak előtti térben maximum egy dolgozót lehet berendezni. Értelmetlen a szoba két bejárata is. A fürdőszoba kicsi, a mosógépnek nincs sehol helye.

Változó igények 

A lakásban jelenleg egy fiatal hölgy él, egy személy részére voltaképp működőképes a lakás. Ám ahogy az élethelyzetek változnak, úgy kell a lakásnak az újabb és újabb igényeknek, elvárásoknak megfelelni. Ideális esetben a funkciócserékhez nem szükséges teljes átépítés, ebben az esetben azonban ahhoz, hogy hosszú távon működőképes legyen a lakás, ezt nem lehet megúszni.

Új alaprajz

A lakás tulajdonosa szerint előfordulhat, hogy bővül a létszám, az idősödő szülők, de akár egy társ is ide költözhet. Ezért szükség lenne még egy hálóra, persze úgy, hogy a közös nappali is megmaradjon. Az alapterület még megfelelne, ellenben az ablakok hiánya rendkívül megnehezíti a kérdést. A teret mindenképp újra kell rajzolni, megvizsgálni, hogyan lesz használhatóbb a beosztás.

Rendhagyó terek

A jelenlegi hálóban vannak hasznosítható terek, így itt kezdjük az optimalizálást. Egy szokatlan ötlet adja a kulcsot: rugaszkodjunk el a derékszögektől!
A 45 fokban elfordított fal új perspektívát ad, az erkélyhez közelebb kerülhet az ágy, és marad hely egy játható gardróbnak is.
A másik hálónak is helyet kell találni, külön szoba kialakítására azonban az ablakhiány miatt nincs mód, ellenben egy kényelmes hálófülke jó megoldás lehet. Ez a jelenlegi konyha helyére kerül, amit két –az új falakkal párhuzamos- üveg tolóajtóval, illetve éjszaka belső rolókkal lehet szeparálni.

 

 

A lakás szíve

Az új konyha a lakás közepére költözik, a vizesblokk így a fürdőszobához tud kapcsolódni. A ferde falak miatt ennek alakja is rendhagyó, ám épp ezért a legjobb helyre kerül az étkező. A bútorok fényes, vízzöld frontja harmonizál a lakás színvilágával.

 

A fény útja

 A legfontosabb feladat az, hogy a két ablakból a lehető legtöbb fényt juttassuk be a lakás belsejébe, ezért több helyen is katedrálüveges ablakokat helyeztem el. A háló falán lévők a nappalit világítják meg, (este belülről rolóval takarható), a hálófülke alapból napfényben fürdik. A világosság a konyhába is bejut, sőt az átalakított és megnövelt fürdő sem lesz sötét a gardrób és a konyha felé nyíló ablakok miatt.

 

Az otthon melege

Az új nappali formája miatt a lakás legérdekesebb része. A következetesen kialakított falsíkok még egy extra látványosságot is lehetővé tettek, egy bioethanol kandalló emeli a tér színvonalát. A különleges, térbe forduló kanapé mögött még egy dolgozósarok is helyet kapott. 
(Az eredeti cikket a Nők Lapja 38. számában olvashatjatok el.)

 

 

 

 

Sallak Andrea

Enteriőr tervező

Elérhetőségek:

Mobil: 36-30-911-9385

Facebook: https://www.facebook.com/sallakandrea

e-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.