Blogok

Megtervezzük (Nők Lapja 2023/41) - Hátrányból előny

Tervező: Sallak Andrea

Régi lakásoknál sokszor előfordulnak olyan építészeti adottságok, melyek igencsak megnehezítik a berendezést. Jelen esetben azonban egy újonnan épült társasházi lakás szerkezeti megoldása adta fel a leckét.  


Projekt leírás 

Ez a két szintes lakás Zugló kertvárosi részén található, mely érdekes tervezői koncepció alapján épült fel. A folyosóról belépve ugyanis a privát zónába érkezünk, itt található három hálószoba és egy fürdő, a közösségi terek pedig a tetőtérben kaptak helyet. Általában nem szerencsés, hogy a vendégeket a lakáson átvezetve, egy lépcsőn keresztül vezetjük a nappaliba, de a szokatlan megoldást itt valószínűleg a lakáshoz tartozó hatalmas terasz magyarázza.

Ferde síkok

Tetőteret berendezni mindig bonyolultabb feladat, hiszen minél laposabb szögben hajlik a födém, annál kevesebb a hasznosítható tér. Ráadásul sokszor a legrosszabb helyen található oszlopok, kémények, gerendák is problémát okoznak. A gyakran zegzugos, különböző síkokban találkozó szerkezeti elemek megunhatatlan, izgalmas látványa azonban kárpótol a nehézségekért.

Nehezítő körülmények

Esetünkben a berendezendő tér mindösszesen kb. 36 négyzetméter, ami tetőtér esetén három funkció számára nem túl sok. Ráadásul van két pillér, és a lépcső mellett egy laikus szem számára érthetetlen, de statikai szempontból minden bizonnyal szükséges beton födém a padlósíktól 30 cm-es magasságban. Az építész terv szerint ez egy kihasználatlan tér, ám valamit mégis kezdeni kell vele.

A funkciók helye

Sajnos az elrendezés tekintetében nincs túl nagy játéktér, hiszen a konyhát mindenképp függőleges fal mellé célszerű telepíteni. Ilyen csak a kamra mellett van, ám itt is megnehezíti a dolgot az ott lévő pillér, és persze a hatalmas, teraszra néző ablak, ami amúgy más szempontból meg az egyik legnagyobb pozitívum. Itt kaphat helyet az étkező is, a maradék, kissé szerencsétlen tér pedig nappali lesz.
 

Fordítsuk a javunkra

Első ránézésre ez a terület nem alkalmas sok mindenre, és sok kérdést felvet. Hová tegyük a kanapét, hová a tévét, és mi legyen a „betonkuckó” sorsa? Hosszas fejtörés után kiderült, hogy épp ez a zavaró tényező lesz a megoldás kulcsa. Lehetne tároló, de az rengeteget elvenne az amúgy is kicsi térből. Ezért inkább legyen a társalgó része! Ez az ötlet azonnal helyretesz mindent, és megválaszolja a feltett kérdéseket. Mivel a háromszögű kuckó túl mély, egy gipszkarton fallal kisebbre vesszük, és az egész fa borítást kap. Erre kerül egy kárpitos által készített vastag ülőpárna, egy háttámla, sok-sok párna, és kész is a kanapé. Mellé két oldalra könyvespolcok kerülnek, illetve L alakban az ablak alá egy másik, kényelmes szófa. Így már a tévé helye is adott lesz, a lépcső beton mellvédje előtt kap helyet. A lépcsőház sötét falszíne és a korlát előtt lévő fa lamellák teszik látványossá ezt a részt.

A kedvenc sziget 

 A konyhasziget nagyon közkedvelt, sokan akkor is szeretnének, ha nem indokolt. Ebben a helyzetben azonban a nyílászárók miatt ez a megoldás ahhoz, hogy a konyha jól használható legyen. A vizesblokk műszaki okokból a kamra falánál marad, a beépített hűtő a pillér mellett, a főzőlap viszont a szigetben kap helyet. A konyha felől 60 cm, az étkező felől 40 cm mély szekrények segítik a tárolást. A nagy teljesítményű páraelszívó az álmennyezetben kivezethető a szabadba.  

(Az eredeti cikket a Nők Lapja 41. számában olvashatjatok el.)

 

 

 

 

Sallak Andrea

Enteriőr tervező

Elérhetőségek:

Mobil: 36-30-911-9385

Facebook: https://www.facebook.com/sallakandrea

e-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.