Blogok

Megtervezzük (Nők Lapja 2023/44) - Elegancia 46 négyzetméteren

Tervező: Sallak Andrea

Kicsi lakást megtervezni sokszor bonyolultabb feladat, mint egy nagyot, hiszen a mérete ellenére is tökéletesen „működőképesnek” kell lennie, lehetőleg kompromisszumok nélkül kell minden funkciónak helyet találni benne.  


Egy lakás stílusának kialakításakor sokféle szempontot figyelembe kell venni. A lakók elképzelésein túl meg kell vizsgálni a lakás szerkezeti adottságait, a változtatható elemeit, de a külső környezetét is, a házat és az utcát is, amiben található. Akkor lesz autentikus a lakás, ha a belső és külső terek összhangban vannak. Egy minimalista házba például nem való rusztikus berendezés. 

Ez az kicsi lakás a régi Óbuda szívében, egy 1840-ben épült műemléki házban található. Lakói, bár fiatalok vonzódnak a hagyományosabb, klasszikusabb enteriőrőkhöz. Egyetlen nagy belmagasságú szobájuk van, egy pici fürdő és egy kis konyha. Ebben szeretnének kényelmesen elférni, és egy hálórészt kialakítani. Ilyen esetekben jó megoldás szokott lenni, -hogyha a műszaki feltételek engedik- a konyhát a szobába költöztetni, és a helyén a hálót berendezni. Vagy az is elképzelhető, hogy felfelé terjeszkedünk, az alvórész felkerül egy galériára, és az alatta lévő részt kihasználva ide kerül a konyha vagy a gardrób. Esetünkben egyik megoldás sem járható, galériát a lakók nem szeretnének, a konyha pedig kicsi ahhoz, hogy a franciaágy elférjen benne. 

Mi hát a megoldás?

Úgy tűnik, hogy az alapvető funkciókat nem lehet megcserélni, ám a fennálló problémákat meg kell oldani. Kicsi a konyha, nincs hol étkezni, kevés a tárolóhely, a nappaliban kell aludni. Miután nincs semmi mozgásterünk, minden marad a régi helyén, a hangsúly így a „hogyanon” lesz.

A lakásba belépve jobbra található konyha, aminek a berendezését még az ablak pozíciója is megnehezíti. Az eredetitől eltérően most L alakban rendezzük el a bútorokat, a hűtő csak a bal sarokba kerülhet, a főzőlap és a sütő a hosszabb falra, a mosogató pedig az ablak alá. Az eddig kihasználatlan előszoba területét is bevonjuk, ide kerül egy étkezőpult két bárszékkel, ami vizuálisan szeparálja a konyhát. ráadásul alatta további tárolók találhatók. Mivel kevés a felsőszekrény, az előszobai hosszú falra, a pult fölé egy nagy, üveges tálalószekrény kerül a poharaknak, tányéroknak.

Az előszoba funkció is megmarad, az ajtó mellett fogas és egy nagy félkör alakú tükör kerül, ami jótékonyan tágítja a teret.

 

Többfunkciós élettér

Ebben a lakásban egyetlen helyiség adatott arra, hogy a pár ott élje a mindennapokat. Itt lehet aludni, tárolni, pihenni, szórakozni, vendéget fogadni. Mindezt úgy, hogy lehetőleg egyik tevékenység se zavarja a másikat.

Az ágy nagy területet foglal el, ezért ennek kell először helyet találni, olyat ahol nem tárul azonnal a belépő szeme elé, hiszen ez egy intim zóna. Esetünkben az ablakok előtt lesz jó helyen, amit fizikailag is elkülönítünk a tér többi részétől. Egy dobogóra kerül amit egy különleges rézből és csíkos katedrálüvegből álló kompozícióval takarunk el. Ez a térelválasztó amellett, kijelöli a nappali helyét, pompás látványelemévé válik. A maradék tér épp elég arra, hogy minőségi közösségi életet lehessen benne élni, sőt még egy pici munkahelynek is jutott hely.

A stílusról

Mivel a lakás műemléki épületben van, és a tulajdonosok is a hagyományos stílust kedvelik így ezt a vonalat követjük. Ám mivel fiatalok, a lakásban nem igazi klasszikus stílust, hanem inkább egy maibb, de nagyon elegáns enteriőrt képzeltem el. A ház nyílászárói kívülről zöldre vanna festve, így ez a szín folytatódik bent is, csak finomabb, más árnyalatban. Ezt egészíti ki a vörösréz csillogása, ami több helyen is megjelenik. A fali tapéta a természet közelségét idézi. Az összképet a magas mennyezetről belógó különleges csillár teszi igazán impozánssá.

 

(Az eredeti cikket a Nők Lapja 44. számában olvashatjatok el.)

 

Sallak Andrea

Enteriőr tervező

Elérhetőségek:

Mobil: 36-30-911-9385

Facebook: https://www.facebook.com/sallakandrea

e-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.