Blogok

Megtervezzük (Nők Lapja 2023/47) - Praktikum és esztétika

Tervező: Sallak Andrea

Az új építésű lakóparkok manapság gombamód nőnek ki a földből, és talán a tervezés és a kivitelezés gyorsasága miatt, aránylag ritkán találkozunk igazán jól átgondolt, mai igényekre szabott alaprajzzal.  


Egy lakás akkor „működik” jól, ha a benne élők otthonosan, kényelmesen érzik magukat benne, ha életvitelüknek, megszokásaiknak, igényeiknek van elég tere. Optimális esetben ezeket figyelembevéve kellene egy lakást megtervezni, de sajnos a valóságban ez ritkán van így, tömeggyártásban épülő lakásoknál meg végképp nincs. Ebbe a 48 m2-es új lakásba hamarosan egy fiatal pár költözik, akik elakadtak a berendezéssel, hiszen most szembesültek azzal, hogy az alváson kívül minden funkciónak tipikusan egyetlen, 27 m2-es teret szántak. A tervezett konyha nagysága nem elegendő, átgondolatlan az elrendezése (ennek alapján a kiállások helye). Hol legyen az étkező, hová fér a kanapé? A tévének egyáltalán nincs helye, de a legnagyobb probléma a tároló teljes hiánya.

Újratervezés

Új lakás eseténben nehéz nekiveselkedni egy átalakításnak, hiszen az óhatatlanul rombolással jár. Ám ennek ellenére néhány változtatás megéri, annak érdekében, hogy a lakás igazán kényelmes és élhető legyen. Egy tér berendezésekor alaposan át kell gondolni, hogy egy-egy tevékenységnek minimálisan mekkora helyre van szüksége, ezek egymáshoz hogyan kapcsolódnak, és nem szabad elfelejtkezni a közöttük élő lakóról, akinek helyre van szüksége a közlekedéshez is. Az első gond már a bejáratnál megjelenik, hiszen a belépő egy falnak ütközik. Ez lenne az előszoba, ami nem igazán tölti be a szerepét, hiszen egy kabát sem fér el benne. Ezt a falat mindenképp javaslom lebontani, helyette gipszkartonnal, akár a meglévő burkolatra egy tágasabb előszobát kialakítani, amibe még egy kisebb gardrób is elfér.

 

 

 

Konyha a mai igények szerint

A konyha egy olyan „üzem”, ahol minden munkafolyamathoz elegendő helyre van szükség és ezek sorrendje határozza meg a berendezést. Esetünkben a meglévő vizes kiállásokhoz alkalmazkodni kell, az elektromos hálózat könnyebben alakítható. A bútor így egy sorba kerül, a jobb térkihasználás miatt a padlótól a mennyezetig. Vele szembe a loggia falánál pedig egy nagyméretű, kétajtós hűtőszekrény kap helyet. Az étkező így a kettő közé, az ablak elé kerül.

 

 

 

Gardrób a nappaliban

Ruhatárolásra alkalmas, 60 cm mély szekrényt csak a nappali hosszanti falánál lehet elhelyezni, ám ez több megoldandó problémát is felvet. Ekkora tömör bútorfelület nyomasztó látványt nyújt, ezért mindenképp meg kell törni valamivel. A korpuszok fehér ajtókat kapnak, hogy minél jobban belesimuljanak a környezetükbe, ezeket függőlegesen és vízszintesen polcok osztják meg. A pillér mellett még egy kicsi íróasztal is elfér, ami a home office elterjedésével jó szolgálatot tesz. Mivel a szekrényeket meg kell tudni közelíteni, ezért a kanapé már csak a loggiával szemben, térbe állítva fér el. Így a tévét az erkélyajtó melletti falra kellene tenni, ami nem elegendő erre a célra, ezért egy gipszkarton fallal meghosszabbítjuk, így a hűtő is takarásba kerül. Ezzel az elrendezéssel végül minden funkció elegendő helyet kapott, úgy, hogy közben a tér kellően szellős és élhető maradt.

 

Privát zóna

A háló épp akkora, hogy egy franciaágy elfér benne, mellé már csak egy 40 cm mély, polcos ruhásszekrény kaphat helyet. Ahhoz azonban, hogy a berendezés mégis egy kicsit egyedibb, látványosabb legyen, a szoba ferde falát a sarokból kiindulva egy gipszkarton fallal kiegyenesítjük. Az így kialakult háromszögű térbe az ablaknál egy falfülke kerül, ami megvilágítva méltó helye lehet a könyveknek és dísztárgyaknak. Az elkészült fürdő valószínűleg nem lesz átalakítva, de a későbbiekben a kád helyett zuhanyt javaslok, így eltakarható a gépészet, és jobban elfér a mosógép is.

(Az eredeti cikket a Nők Lapja 47. számában olvashatjatok el.)

 

 

Sallak Andrea

Enteriőr tervező

Elérhetőségek:

Mobil: 36-30-911-9385

Facebook: https://www.facebook.com/sallakandrea

e-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.