Blogok

Megtervezzük (Nők Lapja 2023/51) - Kényelem személyre szabva

Tervező: Sallak Andrea

Egy lakás lehet számunkra tökéletes menedékhely, míg másnak átalakításra szorul. Az elképzeléseink valóra váltásához pedig olykor elengedhetetlen a szakértői segítség.  


Azt, hogy egy lakás valakinek mitől komfortos, az élethelyzete és az igényei határozzák meg. Egy adott tér lehet az egyiknek tökéletes, míg a másik saját elképzelései szerint alakítaná. A megvalósításhoz olykor jól jön a segítség. Ennek az 52 m2-es társasházi lakásnak alapból nem rosszak az adottságai, hiszen két szoba, egy nagyobb és egy kisebb fürdőszoba, illetve egy nappali-konyha található benne. A tulajdonosa egy egyedülálló hölgy, aki költözés előtt némileg átalakítaná, mert más elvárásai, szükségletei vannak. Rendkívül zavarja, hogy a fürdőszoba a hálóból nyílik, mindenképp szeretne egy kis gardróbot, és átrendezné a szinte használhatatlanul kicsi konyhát. A két hálóra szüksége van, mert hamarosan hozzá költözik Budapesten tanuló, egyetemista keresztgyermeke.

A feladat nem egyszerű, hiszen az építészeti adottságokat nem lehet figyelmen kívül hagyni. A strangok meghatározzák a vizesblokkok helyét, a falbontás is csak kellő körültekintéssel végezhető. Esetünkben a nagyobb fürdő nemcsak azért nyílik a hálóból, mert ez manapság divatos, hanem azért, mert a konyhával határos falában egy pillér található, tehát az elgondolás első ránézésre nem kivitelezhető. 

Nem reménytelen

A fürdő önálló megközelíthetőségét azonban máshogy is meg lehet oldani. A 14 m2-es háló elég tágas ahhoz, hogy egy gipszkarton fallal lecsípjük belőle a vágyott gardróbot, így egy csapással megoldódik minden probléma. A nappaliból ide lépünk be, és innen nyílik az immár saját bejárattal rendelkező fürdőszoba, vele szemben pedig a háló. A gardróbhelyiségbe praktikusan kialakított, elegáns frontokkal ellátott szekrények kerülnek, melyek megoldják a tárolási gondokat.

A másik probléma a konyha kérdése, hiszen jelen állapotában nem alkalmas háztartásvezetésre. A hűtőnek nincs helye, jobb híján az egyik sarokban éktelenkedik. Ezt mindenképp orvosolni kell, ehhez azonban némi kompromisszumot kell kötni. A cél érdekében nem nagy ár a kisebb fürdő feláldozása, hiszen a másik már elegendő lesz. Ennek a területét a felére csökkentjük, így megmarad a második vécé egy kis kézmosóval, ami mindenképp szerencsés. 

Konyha minden igényre 

A megnyert területtel kiegészülve már van esély egy modern, praktikus és elegáns konyha kialakítására. A mosogató a helyén marad, ellenben mellé így már befér a beépített hűtőszekrény, a másik oldalára pedig egy magas toronyszekrénybe a sütő és a mikró. A sarokban található elfalazott gépészeti és szellőző egység másik oldalára befordul a bútorzat, ide átköltözik a főzőlap.

A nappali felől a korpuszok oldala nem szép látvány, ezért a konyhát lezárjuk egy padlótól mennyezetig érő, üveges tálalószekrénnyel, amiben kényelmesen elférnek a poharak és tányérok, emellett a belső megvilágításnak köszönhetően a tér látványos eleme is lett. Mellé került a gardrób megnövelt méretű bejárata, aminek köszönhetően tágasabbnak érezhető a tér. Természetesen a szekrények összhangban vannak az egyéb bútorokkal.


Elegeáns nappali

A közösségi életnek szánt tér alapból sem volt tágas, ezért nem szabad telezsúfolni különféle berendezési tárgyakkal. Viszont ahhoz, hogy hangulatos legyen, célszerű valamilyen egyedi stílust adni neki.

Válasszunk egy kényelmes, de nem túl terebélyes kanapét, ami mögé egy finom árnyalatú posztertapéta kerül. Ez már meghatározza a helyiség színvilágát, ehhez kell igazítani a többi berendezési tárgyat. A halvány olajzöld visszatér az étkezőszék kárpitján, de az egyéb textileken, párnákon is.

A kanapéval szembe egy különleges, látványos tévéfal készül. A falat a padlótól a mennyezetig fehér bútorlapok borítják, amire egy nagyméretű, márványmintás burkolattal ellátott előtétfal kerül. A mögötte lévő LED-világítás kellemes hangulatot adnak a szobának. A szintén márványmintás lappal borított padkán, a szekrény mellett a fő látványosság, egy bioethanol kandalló fokozza a látványt.

 

Sallak Andrea

Enteriőr tervező

Elérhetőségek:

Mobil: 36-30-911-9385

Facebook: https://www.facebook.com/sallakandrea

e-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.