Blogok

Megtervezzük (Nők Lapja 2024/05) - Kis lakás indulásnak

Tervező: Sallak Andrea

Kis hely, nagy lehetőség: Hogyan segíthet egy kis lakás a felnőtt gyermek önálló életének elindításában?


 

Ez a 33 m2-es, kertre néző lakás egy 50-60-as években épült zuglói tárasaház földszintjén található. Tulajdonosai fiúgyermekük részére szeretnék úgy átalakítani, hogy az elkövetkezendő pár évre kényelmes otthonává váljon. A beosztása jelenleg nem túl szerencsés, egy viszonylag nagyobb szobából, egy onnan nyíló fürdőszobából és az előszoba mellett egy pici főzőfülkéből áll. Ablakkal csak a szoba és a fürdő rendelkezik. Minél kisebb az alapterület, annál nehezebb a tervező feladata, hiszen ugyanazokat a funkciókat kell benne elhelyezni, mint egy nagyobb lakásban, alkalmassá kell tenni arra, hogy egy, legfeljebb két személy teljes értékű életet éljen benne. Első lépésként a mellékhelyiségeket kell újragondolni és úgy kialakítani, hogy az nem feltétlenül a mostani helyzetben, hanem hosszú távon is komfortos legyen. Esetünkben nem biztos, hogy a fürdőszobának kell csodás, kertre néző kilátással rendelkezni, amikor a 120x300 cm-es konyha pedig sötét, és majdhogynem csak egy teafőzésre alkalmas. 

 

Észszerű helycsere

Ezeket a funkciókat mindenképp meg kell cserélni, hiszen sokkal kellemesebb lenne, ha a konyha kerülne a napos, ablakos fürdő helyére. Persze az nem lenne szerencsés, ha továbbra is a szobából nyílna, így az előszoba felől kell biztosítani a megközelíthetőséget. Így máris kialakult, hogy hol lesz az új fürdő helye. Ez ugyan nem túl tágas, de kényelmesen használható, a falába épített savmart ablakán keresztül pedig továbba is világos marad.
A konyha pedig jól felszerelt, napfényes és tágas, ráadásul még egy pici étkező is elfér benne. Javaslom a fűtésrendszer korszerűsítését, a jelenlegi régi gázkazán helyett elektromos padlófűtést, és kifejezetten fűtésre optimalizált, energiahatékony klímaberendezést ajánlok, mely nyáron hűtésre is alkalmas. 

 

 

Multifunkcionális nappali 

Az egyetlen szobát úgy kell berendezni, hogy alkalmas legyen alvásra, tanulásra, tárolásra, sportolásra, pihenésre, társasági életre, ráadásul úgy, hogy ezek elkülönüljenek egymástól, de ne legyen zsúfolt sem a helyiség. Egyedül a szoba hátsó, védett sarka alkalmas egy ágy elhelyezésére, ezért itt lesz a háló. Egy kis csavar azért kerül bele, mert csupán berendezési tárgyakkal egy kis szeparált kuckót alakítunk ki belőle. Az ágy egy 50 cm magas dobogóra kerül, amit az előszoba felől egy mennyezetig érő gardróbszekrénnyel takarunk el, melynek tükrös tolóajtaja jótékonyan tágítja a teret. A mennyezeten végigfutó áthidaló és az ágy végénél lévő könyvespolc jelöli ki a térben az alvóhely területét. A lépcsők és a dobogó rejtett tárolóhelyként is szolgálnak. Ez utóbbi azonban más funkciót is kap, a fal mellett végigfut az ablakig, a tetejére kerül a dolgozó. A szoba maradék területén rendezzük be a nappalit, kényelmes kanapéval, nagyméretű tévével. A belső ajtók megszüntetése fokozza a tágasság érzetet, ezáltal egy jól átlátható, kellemes tér született. A sarokban még egy edzésre alkalmas bordásfalnak is jut hely. 

 

Sallak Andrea

Enteriőr tervező

Elérhetőségek:

Mobil: 36-30-911-9385

Facebook: www.facebook.com/sallakandrea

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.