Blogok

Modern egészségügyi központ Óbudán

Tervező: Román Tímea
LOSZ Év Lakberendezője 2023 pályázat Közönségdíjasa.

Bemutatkozás

Szenvedélyesen szeretem a szakmámat – mindegy, milyen megbízás talál rám, ugyanolyan lendülettel vetem bele magam! Rendkívül fontosnak tartom a kiemelkedő kommunikációs képességet és az empátiát a munkám során, hiszen az ügyfelek nem feltétlenül tudják megfogalmazni az igényeiket, amíg meg nem mutatjuk nekik az adott térben rejlő potenciált. Az elmúlt 12 évben számos projektben vehettem részt, a családi otthonokon és lakáscélú ingatlanokon kívül tervezhettem irodákat, uszodákat, óvodát, orvosi rendelőt, étermet – sőt, még hajót is... A szakmában töltött évek során tudatosan kerestem mind forgalmazó, mind kivitelező szakembereket, akikkel a terveim megvalósítása kompromisszumok nélkül megvalósítható. Ennek eredményeként kulcsrakész kivitelezést is tudok biztosítani ügyfeleim részére. 

 

Látványtervek:

 

 

 

Projekt leírás:

Az ország első szülészeti-nőgyógyászati prevenciós szakintézménye – a G1 Intézet – 2008-ban nyitotta meg kapuit Óbuda szívében, az Amfiteátrum közelében. Az intézetnek otthont adó irodaház első emelete a szakellátások számának emelkedésével már szűkösnek bizonyult, így 2022-ben döntés született a bőrgyógyászat és a nőgyógyászat átköltöztetéséről a nagyjából 500nm-es 3.emeleti iroda helyére.

Az első pillanattól határozott megrendelői igény volt, hogy egy harmonikus, kellemes atmoszférájú közeget teremtsünk magas minőségű anyagok, nyugalmat árasztó színek és formák, illetve a minden helyiséget átjáró harmónia által. Az első benyomás, és így a bejárati rész és a várók, fontossága közületi tereknél is elsődleges fontosságú, hiszen a beteg itt találkozik először az intézettel. Ezeket a tereket már az alapkoncepcióban is inkább otthonosnak, minél kevésbé „sterilnek” álmodtuk meg. Az impozáns recepcióspult anyaghasználata gyakorlatilag előrevetíti a rendelők bútorzatának kialakítását is. A vizesblokkok kivételével a korábbi válaszfalak elbontásra kerültek, így a térszervezést teljes mértékben az intézet elvárásaihoz tudtuk igazítani (az építési tervet építész készítette).

Megrendelői igény volt, hogy minden rendelőegység két fő részből (konzultációs-és vizsgáló) álljon. Az ún. beszélgetős részben igyekeztünk minél kevésbé rendelő-jellegű belső kialakítást létrehozni, ezért mellőztük a falburkolatokat és az irodai jellegű lámpatestek helyett függesztékeket használtunk. Sikerült elegáns tereket létrehozni annak ellenére, hogy az egészségügyi intézményekre vonatkozó előírásoknak megfelelő tekercses PVC burkolatokat kellett alkalmaznunk. A textilek használatát következetesen végigvezettük mind a 12 rendelő kialakítása során, így a visszatérő betegek mindig számukra ismerős környezetben kerülnek ellátásra.

A közlekedő és egyben váró megtervezése jelentette talán a legnagyobb kihívást, hiszen ennek a helyiségnek a teljes hossza több, mint 40 méter, viszont a recepción kívüli mindenhol csak 2 méter széles. A monotonitás megtörésére kétféle burkolatot használtunk, illetve az álmennyezetet úgy alakítottuk ki, hogy az oszlopok és mindkét oldalon egy-egy falszakasz surlófényt kaphasson. A non-figuratív tapéta hullámvonalai végigfutnak a váró teljes hosszán, gyakorlatilag vezetik a tekintetünket a helyiségben.

Megbízóim egy 3 szobás lakás felújításának megtervezésével kerestek meg. Mind a betegek, mind az intézet részéről olyan pozitív volt a új design fogadtatása, hogy a 2023-as bővítések során az új rendelők a koncepciót átemelve kerültek kialakításra. 

 

Román Tímea

Elérhetőségek:
Mobil: 06-20-982-3624
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
www.timaart.com
https://www.facebook.com/timaartlakberendezes/