Blogok

Szabados Alexandra vizsgamunkája az ARCHLine.XP-vel

Szabados Alexandra mutatja be komplex lakberendezési záróvizsga feladatát, amelyhez segítségül az ARCHLine.XP tervezőprogramot használta. 

Bemutatkozás
„Why B.A.D.? Because there is no BAD idea””
Nem csak egy lakás, egy életérzés!
A stílus és divat szeretete mindig is végigkísérte az életemet. Talán ez is közrejátszott abban, hogy életem szerelmeként Magyarország egyik legtehetségesebb belsőépítészét rendelte mellém a sors…
Bár eddigi életem stewardessként a felhők felett éltem, ez a nehézségekkel és korlátozásokkal telt időszak számomra új perspektívákat is megnyitott. 2021 szeptemberében sikeresen vizsgáztam lakberendezőként, így már a képzeletem is szabadon szárnyalhat. Az életem szeretem 120 százalékos fordulatszámon élni, ami a munkámban is megmutatkozik. Meglátni, megszeretni, megvalósítani. És ha lehet, mindezt tegnapra!
Célom, hogy lakberendezőként minden ügyfelemnek megadhassam azt az életérzést, amit csak egy tökéletesen megkomponált otthon adhat meg.

MŰLEÍRÁS

Alapadatok:
Jelen ingatlan egy 8 éve épített, zuglói társasház két földszinti, de mostanra egybenyitott lakása. A két ingatlan együttes hasznos alapterülete 114 nm. Az épület külső tartófalai és a két lakást elválasztó válaszfalak 30 cm vastagak. A két lakás közötti válaszfal, statikussal való egyeztetés alapján részben bontható. A lakásokban található összes többi válaszfal 10 cm vastagságú. A falak belül vakoltak. Jelenleg a lakásban nem található álmennyezet, a belmagasság 2,8 m. A fűtésről és meleg vízellátásról egy nagyobb, zárt égésterű cirkó gondoskodik. A házban padlófűtés található.
 

Az épület általános belső leírása:

Az egyes számú lakás bejárati ajtaján belépve közvetlen a 6,64 nm-es, laminált padlóval burkolt előszobába érkezünk. Itt található egy kémény és egy strang. Az előszobából balra nyílik egy 1,64 nm nagyságú, mázas kerámiával burkolt WC és a 6,05 nm fürdőszoba. Az előszoba folytatásából az 5,32 nm-es laminált padlóval burkolt étkezőbe jutunk. Innen balra nyílik egy 11,29 nm-es, erkély kapcsolatos, laminált padlóval burkolt szoba. Az étkezőből nyíló 4,64 nm-es konyhában hidegburkolat található. A meleg burkolatos nappali az étkezőtől jobbra helyezkedik el 21,19 nm, és innen nyílik közvetlen átjárás a kettes számú lakásba.
A kettes számú lakás bejárati ajtaján belépve egy laminált padlóval burkolt 13,83 nm-es előszobába érkezünk. A bejárati ajtóval szemben helyezkedik el egy 1,86 nm nagyságú, mázas kerámiával burkolt WC. Továbbá itt található a zárt égésterű cirkó is. Az előszobából nyílik egy 10,06 nm-es laminált padlós szoba, egy 4,17 nm nagyságú mázas kerámiával burkolt fürdő, és egy 5,11 nm-es hidegburkolatú konyha. A közlekedőről balra nyílik a 19, nm-es, erkély kapcsolatos, laminált parkettával burkolt étkező.

A megrendelői elvárások és családmodell:

Negyvenes évei közepén járó házaspár a kamasz lányukkal költözik az összenyitott lakásba. A zárt égésterű cirkóval üzemeltetett padlófűtéssel meg vannak elégedve, viszont a kazán esztétikus elrejtése kívánalom. A lakásokban lévő szűkös tereket szeretnék kinyitni, a tereket teljesen újraértelmezni. A burkolatot mindenhol fa parkettára vagy greslapokra cserélni.
Életkörülményeik a COVID következtében megváltoztak, szükségessé vált az otthoni munkavégzés. A férj webdesigner a feleség fordító. Szeretnének egy irodát, ahol mindketten nyugodt körülmények között dolgozhatnak.
A család sportos, laza életmódod folytat, sok barátjuk van. Egyszerre nagyobb baráti társaságokat szoktak vendégül látni, ezt a nappali-étkező tervezésénél figyelembe kell venni.
Nem ragaszkodnak kizárólag egyetlen stílushoz, azonban az igényfelmérés során elmondottak alapján közel áll hozzájuk a skandináv, modern, japandi stílus.

Helyiségekre vonatkozó kérések:

Előszoba minimalizálása, megfelelő mennyiségű, zárt kabát- és cipő tárolási lehetőséggel.
Szellős, tágas érzetű konyha-nappali-étkező kialakítása. Nappali-étkezőnél 6-8 fős társaság fogadására alkalmas terek kialakítása.
A két fürdőszoba megtartása, lehetőleg a fürdőben elhelyezett WC-vel. A szülők a Master bedroom részeként privát fürdőszobát szeretnének.
A tinédzser lány a szülőktől távolabb fekvő privát hálószobát szeretne, ami egyaránt alkalmas pihenésre, tanulásra, és a barátok fogadására.
A szülőknek szeparált dolgozószoba/ iroda kerüljön kialakításra, ahol egyaránt tudják végezni íróasztalhoz kötött munkájukat, illetve tárolni a dokumentumaikat.

 

Szabados Alexandra

Lakberendező

Elérhetőségek:

Weboldal: https://instagram.com/bogar_alexa_design?utm_medium=copy_link
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.