Blogok

Pop Art Paradicsom - Családi Otthon a Színek Varázsában

Gáspárné Szebényi Éva vizsgamunkája.
Meglepő belső tér, ahol a Pop Art stílus találkozik a Disney világával! 

Bemutatkozás

Gáspárné Szebényi Éva vagyok, 2023 júniusában végeztem a Kurzus Bt. iskolában, Lakberendezőként. 20 éve dolgozom fényképészként. A lakberendezésben az egyik legfontosabb dolognak tartom a megfelelő térlátást, térszervezést, eredeti szakmámból kifolyólag, ezt úgy érzem, hogy előnyként kamatoztathatom. Az ARCHLine.XP-t a tanulmányaim alatt ismertem meg, és folyamatosan tanulom azóta is. Remek, hogy pontos képet tudok általa bemutatni az elképzeléseimről, terveimről és így mindenki bele tudja magát helyezni virtuálisan is leendő otthonába.

 

 


 

Projekt leírás

A ház Győrzámolyban található, egy újépítésű ikerház egyik felében. A két lakásból álló ikerházat tágas parkolók választják el egymástól, így mind a két háznak külön élettere van.
Megbízóim, egy középkorú házaspár, 1 éves ikerpár gyerekeikkel költöznek a 93,46 m2-es lakásba. Szerencsére a nagyszülők közel élnek a családhoz, a kicsik mellett sokat tudnak segíteni, így a lakberendező édesanya otthon is tudja fogadni ügyfeleit, amíg az édesapa a családi kis szatócsboltban dolgozik.
Mivel a család szereti a merész és látványos berendezési tárgyakat, a Pop art stílust irányoztuk meg a belső tér designjában. Itt ügyeltünk arra, hogy a stílusra jellemző grandiózus és egyben néha félelmetes tárgyakat, és a nagyon merész színeket kerüljük, hiszen kisgyerekek is élnek a lakásban. Éppen ezért lett a fő irányvonal a rajzfilmek világa, ötvözve az underground életérzést, a fém, üveg és téglafal keverésével. Figyeltem arra, hogy a vizesblokkokon kívül parkettát használjak, hogy az éppen járni tanuló gyerekek biztonságban legyenek.
Az eredeti tervrajzon a bejárati ajtó mellett balra, egy fürdőszoba, illetve wc kapott helyet, ezeket áthelyeztem a bejárattal szembe, hogy a helyükre egy kényelmes irodát tudjak kialakítani az anyuka számára, ahol fogadni tudja a megrendelőit. Fontos szempontnak tartottam, hogy a bejárat mellett legyen közvetlenül, hogy az ügyfeleket ne kelljen keresztülvinni a lakáson, így a család élettere magánszféra tud maradni. Mivel a Pop art stílusban érzi magát a lakberendező anyuka a legjobban, így ebben a helyiségben egy merészebb festményt és színösszeállítást választottam. Az iroda egy üveg „kalitkában” foglal helyet, aminek a közlekedő felé eső sarkát lekerekítettem, egyrészt az extravagánsabb kinézet miatt, hogy az ügyfelek már a lakásba érkezés első pillanatában is érezhessék a lakberendező stílusát. Másrészt funkcióját tekintve is megkönnyíti az életet az ikrekkel, hiszen a szemben lévő beépített szekrény, oldalát is lekerekítettem, szimmetriában az üveggel. Így a mindennapi készülődés, az ikrek felöltöztetése -főleg a hideg évszakokban kényelmesebbé, tágasabbá és jobban kihasználhatóvá teszi a teret. Az üveg átlátszósága növeli a teret, az anyuka nyugodtan tud dolgozni, tervezni, és egyben figyelhet is a gyerekekre amikor nincsenek ügyfelek. És akkor sincs gond, ha megérkeznek az ügyfelek, hiszen az üveget opálossá lehet változtatni egy gombnyomással, így a megbeszélések bizalmassá tehetőek.
A teherhordó falak megtartásával a bejárat melletti jobb oldalon elhelyezkedő nagy légterű helyiséget meghagytam a közös funkciójú térnek, így a nappali, étkező és konyha található itt. A konyhát az étkezővel, szintén egy üvegfal választja el, fém kerettel. Mivel az apuka hobbi cukrász így nem csak a széles nagy szigetet éreztem fontosnak kialakítani, aminek az éleit lekerekítettem, hogy passzoljon az anyuka dolgozószobája alakjához, és a kisgyerekek is biztonsággal közlekedhessenek, de az üvegfalnak is dupla funkciója lett. Egyrészt, ez is passzol így a dolgozószoba stílusához, ami fő eleme lett a háznak, és elkülönítésül is szolgál, ahol a férj kiélheti a cukrászművészetét. A konyhában a világos színek uralkodnak, hangsúlyozva a színes, képregénymintás fali csempét.
Az étkezőben és a nappaliban a színes bőr ülőgarnitúrák, fotelek kaptak nagyobb szerepet, a fekete-és téglafal mellett, ezzel is a metrók, aluljárók világát behozva a közös térbe. Itt is fő szempont volt a kisgyerekek jelenléte, és zárt szekrényeket választottam a TV alá, illetve az étkezőbe is. A fekete-fehér képregény a két szemközti falon, keretet ad a térnek és a konyha-étkező kapcsolatnak.
Kilépve a nappaliból, visszajutunk a közlekedőbe, ahol jobb oldalon, a háztartási helyiségben kapott helyet a vendég wc. Itt sötét színű járólapot választottam, hogy ha az ügyfelek használják, könnyen tisztán lehessen tartani. A helyiségben a kazánt egy nagy, kétszárnyú szekrénybe helyeztem el, hogy az összképet ne zavarja. Ez a gázkazán működteti a padló és mennyezet fűtését. Itt találtam helyet a mosó és szárítógépeknek és egy mély beépített szekrényt terveztem a négytagú családnak.
Az ügyfelek itt is találkozhatnak a házaspár vicces és polgárpukkasztó stílusával, hiszen, ha belenéznek a tükörbe, akkor egy majom fog visszanézni rájuk, kép formájában.
A mellette lévő fürdőszobában is visszaköszön a képregény világa csempe formájában és a vele szemközti falon található téglafal. A kialakításban ismét a gyerekek voltak a legfőbb szempont, így a tusoló mellett, egy tágas kádat is elhelyeztem, ezeket pedig egy légtérbe helyeztem el, amit egy üvegfal választ el a bejárat melletti wc-től és a két mosdókagylós fürdőszobaszekrénytől, aminek alakja szintén lekerekített, ahogy sok más minden a lakásban.
A lakás végében helyeztem el a két hálószobát, az egyiket a szülőknek a másikat pedig a gyerekeknek. A szülői hálóban is a színes képek és kiegészítők kerültek előtérbe. Egyedi szekrénysort terveztem egy sarok pipere és dolgozó sarokkal, ez utóbbit a férjnek, hogy a családi vállalkozásból adódó adminisztrációs feladatait el tudja látni.
A végére hagytam a gyerekszoba kialakítását, pedig az alap ötlet a rajzfilmekkel pont ez a helyiség adta számomra. Sokat gondolkodtam, hogy az 1 éves ikreket hogyan helyezzem el egy extravagáns stílusban, amikor eszembe jutott a Mickey és Minnie egerek párosa, ahogy a gyerekek is egy fiú és egy lány párosból állnak. A rajzfilmek világa pedig passzol a Pop art stílushoz, így a gyerekek által jutottam el ehhez a kialakításhoz. A gyerekszobában a fiú fekete és fehér, míg a kislány piros és fehér színösszeállítást kapott a kiságyaikhoz. A mesében a kék és a sárga szín is sokszor előfordul, így azokat is elhelyeztem. Az állmennyezetben egy egér fej alakú kivágást készítettem miben egy LED szalag fut, így esténként az elalvást segítheti.

Gáspárné Szebenyi Éva

Elérhetőségek:

Mobil: 06-20-488-2800
weboldal: https://www.szebenyieva.hu/
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.