Szakmai cikkek

ARCHLine.XP: BIM és Energetikai projektek: Hatékony együttműködés

Ki ne hallott volna az építészet és az építőipar világában a "BIM” fogalmáról? Évek óta divatos hívószó ez, és ma már (majdnem) minden projektben nélkülözhetetlen.

A cikk szerzője a ZW France, az ARCHLine.XP franciaországi partnere.


Az energiahatékony felújítás társadalmunk egyik központi kérdése, amely környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi kérdéseket egyaránt magával hoz. A meglévő, régebbi épületekre és az újabb építkezésekre vonatkozóan új követelmények lépnek életbe, ezért nyugodtan kijelenthetjük, hogy az energetikai átállással kapcsolatos kihívások jelentős hatással vannak az építőiparra. A BIM, vagyis az épületinformációs modellezés egyszerre kell képes legyen megfelelni az együttműködés követelményeinek és az energetikai felújítás kihívásainak, de milyen kapcsolatot tudunk teremteni e két fogalom között? Milyen eszközök állnak rendelkezésre egy energetikai felújítási projekt során, ha BIM-et is alkalmazunk?

 

BIM: ÉPÜLETINFORMÁCIÓS MODELLEZÉS, AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS HATÉKONY MÓDSZERE

" Az "épületinformációs modellezés" egy épület, egy projekt teljes életciklusát felöleli. Az építéstől a bontásig minden fázist nyomon követ, és az egész építőipart érinti, beleértve a középületeket és a mélyépítést is. Hogyan jelenik meg a BIM használata egy felújítási vagy renovációs projektben? A BIM célja, hogy lehetővé tegye a projekt valamennyi résztvevőjének együttműködését és az általuk végzett munka összekötését. Egy digitális 3D modell segítségével a projekt összes alapadata (anyagok, szerkezeti rendszerek, költségek stb.) megosztható. Ezáltal minden szakterület bevonható, így időt takaríthatunk meg, és könnyebbé válik a döntéshozatal, például akkor, ha a hőszigetelési módszerek kiválasztására kerül a sor. A digitális modell hatékony módja a projekt koordinálásának, mivel fontos épületinformációkat tárol. A tervezőirodák és az építészek így mélyebb részletekbe tudnak belemenni, és pontosabbá tehetik az eredményeket. 

 


ENERGIASZABVÁNYOK

A BIM központi szerepet játszik a fenntarthatósági projektekben, mivel lehetővé teszi az épületek vizualizálását és életciklusainak szimulációját bizonyos követelményeknek, szabványoknak megfelelően. Az építőipari szakemberek például a "BIM" digitális 3D modell segítségével azonosíthatják az épület leginkább energiafogyasztó elemeit.

 


ARCHLINE.XP: DIGITÁLIS MODELL, AMELY ALKALMAZHATÓ ENERGETIKAI FELÚJÍTÁSOK SORÁN 

Az ARCHLine egy építészeti szoftver, amely lehetővé teszi a BIM-modell körüli együttműködést. Bár a hőelemzési modul nem integrált, a szoftver segítségével az építészek számos hőtechnikai paramétert (sűrűség, vezetőképesség, áteresztőképesség stb.) beépítsenek a projektben használt anyagokba. Ezek az értékes információk integrálódnak az IFC-modellbe, majd különböző szoftvermegoldásokban elemezhetőek. Vegyük például a WinWatt, Climawin vagy a BBS szoftvert, amely a termikus területre specializálódott. 
 

Az ARCHLine.XP segítségével létrehozott IFC-modell lehetővé teszi az összes szükséges információ cseréjét a legkisebb adatvesztés nélkül. A hasznos információk beépülnek a parametrikus objektumokba, és a projekten dolgozók az ARCHLine.XP BIM-modellt az általuk használt szoftvertől függetlenül teljes mértékben használhatják és elemezhetik.
 



ÖSSZEFOGLALVA

Egy olyan felújítás során, ahol az energiahatékonyság alapvető fontosságú, szükség van BIM munkamenetre. A munka fázisától függetlenül a szigetelés és a költségek előzetes megtervezése értékes időt takarít meg. Ezenkívül egy olyan BIM-eszköz, mint az ARCHLine.XP lehetővé teszi a projekt minden elemének ellenőrzését a létrehozott digitális modellnek köszönhetően. A BIM lehetőségeinek fejlesztése továbbra is kihívás és igen fontos téma. A kis- és középvállalkozások számára bizonyos megoldások magas költsége gyakran akadályt jelent. Az ARCHLine.XP ezért költséghatékony és a munka elvégzéséhez ugyanolyan magas színvonalat biztosít, mint versenytársai. 

 

Miért nem próbálod ki? A 30 napos próbaverziót letöltheted itt.

Az eredeti francia cikket itt olvashatod el