Szakmai cikkek

Esettanulmány: Andreas Brabenec, Svájc

Andreas Brabenec svájci építész már régóta ARCHLine.XP-vel és ARCHLine.XP LIVE-val dolgozik. Ismerjük meg azokat az okokat, amiért ezt a program kombinációt választotta.

 
Már több évtizede veszek részt különböző projektekben, nemzetközi vállalatokkal közösen. Munkám során az ötleteim általában saját elképzeléseimből és tapasztalatimból fakadnak, igyekszem őket mindig összehangolni az építési és tervezési folyamatokkal. Ihletet a barátokkal folytatott beszélgetéseimből, a megrendelőktől és a munka során szerzett tapasztalatokból merítek.
 
Ha nagyobb projekten dolgozom, a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy teljesen más dimenziókban kell gondolkodnom, mivel nem egy, hanem több megtervezendő épülettel, és egyszerre számos építészeti stílussal kell számolnom egyszerre.
 
Az ARCHLine.XP programot azért választottam a tervezési munkáimhoz, mivel viszonylag egyszerű, segítségével elkezdhettem látványterveket készíteni (különösen, amióta a LIVE programot is használni kezdtem). Amikor kérdéseim adódnak különféle projektjeim során, bátran hagyatkozhatok a hatékony terméktámogatásra – ez igen sok fejfájástól megkíméli az embert.
 
Jelenleg a Virtuelle World nevű céggel dolgozom együtt, a koncepció az, hogy egy házat a tervezés első lépéstől az utolsóig be tudjunk mutatni az ügyfeleknek. Először elkészül az építészeti terv és egy látványterv, ezután a megrendelő egy VR szemüveg segítségével bejárhatja leendő otthonát, virtuális sétát tehet az épületben, megnézheti, hogy a tervek megfelelnek-e az elképzeléseiknek. A megrendelő már ezen a ponton megváltoztathat színeket, anyagokat, berendezési tárgyakat. Ezeket a változtatásokat bármikor el lehet végezni, jóval azelőtt, hogy az ügyfél megkapná álmai otthonát. Az építészeti terveket az ARCHLineXP-ben készítem, a látványterv elkészítéshez pedig az ARCHLine.XP LIVE-ot használom. Az így elkészült terveket továbbítom a Virtuel Word-nek további feldolgozásra.
 
Az ARCHline. XP LIVE-val remekül boldogulok, egyszerűen és hatékonyan használható. A tanulási folyamat gyors és igen szórakoztató volt. Egyszerűen csak neki kell ugrani, próbálgatni a funkciókat, gyakorolni. Ezzel, és az ARCHLine csapat segítségével és támogatásával könnyedén elsajátítható a LIVE program használata.
 
A legjobb dolog az ARCHline.XP-ben az, hogy a renderelő programba való adat átadás igen gyors és rugalmas. Elfelejtettem netán valamit az alaprajzban? Nem probléma! Egyszerűen csak pótolom, majd frissítem a projektet, és a változtatás azonnal megjelenik. A LIVE nagy előnye számomra, hogy a beépített könyvtárában található objektumokkal egyszerűen életre kelthetjük a tervünket. Mozgó járművek, növények, és emberek állnak a rendelkezésre. Az LIVE legújabb verziójában pedig már animációt is készíthetek a mozgó látványtervemről.
 
 
Az első találkozásam ARCHLIne.XP-vel 2005 körül volt, a meggyőző érv az ARCHLine.XP mellett számomra az volt, hogy csak el kell kezdeni használni, a tudás majd idővel megjön hozzá. Azt ígérték, hogy az első projektet az ARCHline csapat segítségével csinálom majd végig, és néhány hónap múlva képes leszek önállóan dolgozni az ARCHLine-ban.
 
Ez így is történt, másnak is azt ajánlom, hogy csak el kell kezdeni, merjen belevágni!
 

 

Az eredeti cikket németül itt lehet elolvasni.