Tóth Zoltán, Nemzetközi Értékesítési Managerrel készített interjút az upFront.eZine a CAD iparág kiemelkedő folyóirata. A beszélgetés az ARCHLine.XP múltjáról, jelenéről és jövőjéről szólt, valamint a kereslet hullámzására és a állandó piaci vátozásokra összpontosult. A cikk kitér a BIM részleteire is.

Az alábbi cikk az upFront.eZine folyóirat 951-i számában jelent meg. Az eredeti, változatlan cikk itt.

olvasható Ralph Grabowski tollából Tóth Zoltánnal. Immáron 26 éve a CadLine építészek számára megalkotta az ARCHLine.XP programot. A központi iroda Budapesten van, mely otthont ad más BIM cégeknek is, mint Graphisoft and OrthoGraph. ( CadLine Kft. -nek nincs semmilyen kapcsolata a hasonló névvel rendelkező angliai céggel.)

Az ARCHLine.XP-t eleinte, mint CAD szoftvert arra szánták, hogy a felújítások során használható legyen. Olaszországban hatalmas szükséglet volt a régi épületek felújítására; más szoftver nem volt alkalmas arra, hogy kezelje a szabálytalan falakat, helységeket – vagy olyan falakat, melyek felfelé rézsútosan dőlnek vagy olyan sarkokat, melyek nem derékszögűek. A mai napig az eladások zöme építészek számára történik Olaszországban, hasonlóan Ausztriában vagy más német nyelvterületen. 

A lépcsőzet egy kiemelkedő értékesítési sajátossága volt az ARCHLine.XP-nek, mely újdonságnak számított 1990-as évek elején. Szabálytalan lépcsőzetek létrehozásakor, melyek parametrikusak voltak, és ugyanezen idő alatt az építésznek azt jelezte vajon ergonomikus-e a lépcsőzet. Később CADLine-nál a programozók belsőépítészeti funkciókat is hozzárendeltek a szoftverhez, ezáltal a belsőépítészek is elkezdték használni Magyarországon és Angliában.

A CADLine Kft. Nemzetközi Értékesítési Managerével,Tóth Zoltánnal Skype-on és e-mailen keresztül beszélgettem.

 

- - -

Ralph Grabowski: Hogy lehetséges, hogy számos AEC vállalat Budapest ugyanazon területén található?
Tóth Zoltán: Kiváló matematikai és mérnöki háttér, magas színvonalú oktatás van jelen Budapesten. Ezek a legfőbb okai annak, hogy sok CAD alkalmazásokkal foglalkozó cég található a fővárosban. A 80-as évek vége körül, a 90-es évek elején rengeteg cég próbálkozott jobb számítógép alapú rajzolási megoldások létrehozásával.  

Cégünket, CadLine Kft-t 1991-ben négy magyar alapította, akiknek célja az volt, hogy egy magasabb színvonalú 3D CAD tervező programot hozzanak létre építészek és belsőépítészek számára – az ARCHLine.XP-t. Természetesen minden cég próbálkozik egy kiemelkedő, különleges fókuszt találni a CAD piacon. Az első években főleg építészek használták programunkat régi épületek felújítására Olaszországban. A helységkezelő koncepciót rendkívül innovatívnak találták, mely könnyen kezelte a szabálytalan falakkal rendelkező történelmi épületeket. Például, a híres palermói Teatro Massimo Operaház az építészeti felmérése és fejújítása ARCHLine.XP-vel készült. 

Évtizedekkel később, néhány CAD vállalat, mely velünk egy időben kezdte, összeolvadt másokkal, vagy a sötét homályba elveszett. Versenyképesek tudtunk maradni, mert az ARCHLine.XP átfogó, széleskörű építészeti és belsőépítészeti eszközökkel bír. A CV2.0-Építészei Export és Import mostanában lett elfogadva és hitelesítve a buildingSMART által, és így IFC interfész (exportálni és importálni IFC fájlokat) teljes körűen beintegrálódott az ARCHLine.XP 2017-es változatába. 

Térjünk vissza a CAD játékosok közvetlen közelébe, nagyszerű a környezet, otthona a magyar informatikai vállalatoknak, melyek világszerte elismertek. Megemlítsek néhány CAD-et nem alkalmazó céget: Logmein a távoli elérhetőség, Prezi prezentációs szoftver, Balabit Informatikai biztonság. 

Grabowski: Az egyik probléma a BIM-mel, hogy amint egy terület elkezd egy terméket használni, ugyanazon a területen az összes többi cég számára többé, kevésbé szükségessé válik azonos program használata, hogy versenyképes maradjon. Például, Revit és ArchiCAD rendelkezik monopóliummal bizonyos földrajzi területeken. Mit lehet tenni ebben az esetben?
Tóth:A megközelítésünk az, hogy amennyire lehet, a programunkat nyitottá tegyünk más szoftver platformok számára. Például: ARCHLine.XP meg tudja nyitni a Revit fájlokat, ez azt jelenti, hogy az építészek együtt tudnak működni társtervezőkkel, még abban az esetben is, ha a Revit környeztében élnek, dolgoznak. A hitelesített IFC Export/Import nem okoz gondot, adatvesztést, ha a projektet ide-oda küldözgetik különböző szoftver platformok között. 

Cél csoportunk azok AEC szakemberek, akik még várakoznak, hezitálnak, és majd amikor eljön a döntés pillanata, hogy melyik szoftvert választják, akkor végül a BIM-re váltanak. Azt szeretnénk elérni, hogy felismerjék, hogy a mi termékünk az, amire nekik szükségük van (elérhető árstruktúrával), ugyanakkor a választásuk nem izolálja el a társaiktól, akik esetleg Revit, Vectorworks, Allplan, or ArchiCAD felhasználók. Ezt a tudatosságot, ismeretet szeretnénk közvetíteni Webinarokon és esettanulmányokon keresztül, valamint a partnereink és viszonteladóink segítségével. 

Grabowski: Miért akarna bárki is szoftveretekre váltani?
Tóth: Az embereknek az a félelme (akik új szoftvert akarnak vásárolni), hogy elszigeteltté válnak, ezért az ARCHLine.XP olyan elemeket is tartalmaz, mint a Revit import, DWG, DXF, és IFC. 

Megpróbálunk minél több eszközt beilleszteni a programunkba, ezáltal az ügyfél számra nincs szükség további kiegészítőket megvásárolni. Alkatrész katalógust, renderinget, virtuális lakásbejárást, importot és sok egyéb mást biztosítunk, amiért nem kell további extrát fizetni. Szeptembertől a katalógusunk a BIM Objects könyvtárhoz ingyenesen kapcsolódik, a 3dWarehouse mellett. 

BIMObject-tel kötött megállapodásunk értelmében, közvetlen elérési lehetőség biztosított a BIMobject online gyűjteményéhez. Az iparág olyan gyors ütemben változik, hogy lehetetlen a programokat folyamatosan aktualizálni nagyméretű beépített adatbázisokkal, ezért ARCHLine.XP külső adatbázisokhoz csatlakozik. 

ARCHLine.XP úgyszintén kapcsolódik külső programokhoz, mint például energiaszámolás, és modell helymeghatározása a Google Maps-en. Sőt be tudjuk importálni a terepeket, mint módosítható terep objektum. 

Grabowski: Mesélj a RTV API használatáról, melyet az Open Design Alliance fejlesztett ki.
Tóth: Már több éve dolgozunk együtt az ODA—val. ARCHLin.XP kompatibilis AutoCAD DWG és DXF fájl formátumokkal a Teigha könyvtárat magas szinten használva. Ez év januárjától, ODA közzétette a Teigha BIM könyvtárat, mi az elsők között voltunk, akik kifejlesztették a RFA és RVT formátumok beintegrálását.

Grabowski: Mik a tervek a jövőre vonatkozóan?
Tóth: 2016-ban ARCHLine.XP megkapta az IFC hitelesítést importra és exportra. 2017-ben ehhez hozzáadtuk az együttműködést a BIM Object-tel. Későbbiekben terveink között szerepel, hogy 3D lézer scannerekből adatokat importálhassunk.

Szeretnénk még jobban alapozni nevünket a BIM piacon. Azokat az ügyfeleket célozzuk meg, akik olyan eszközt keresnek, mely bevezeti őket a BIM világába. Úgy látjuk, hogy a Revit a nagyszámú funkcióival és bonyolultságával elrettenti a vevőket.

Úgy alakítottuk ki a felhasználói felületünket, hogy felhasználó barát legyen, akár AutoCAD felhasználók számára (ahol először elindítod a parancsot, majd kiválasztod az objektumot) vagy Revit és ArchiCAD felhasználók számára (ahol először kiválasztod az objektumot, majd a végrehajtod a parancsot).

Olyan utasításokat kínálunk, melyek segítik a kommunikációt más szoftverekkel. Például a “Fal DWG rajzon” eszköz automatikusan követi a kattintási pontokat (objektumokat geometria alapján fogja meg). Csak meg kell adni a fal szélességét és hozzáadni elemeket: ajtó, ablak.

Korábbi szoftver használat során szerzett tudás alapján, az új felhasználóknak nem kell mindnet az alapoktól megtanulni. 
 

Jelenj meg munkáddal blogunkon!

Küldd be aktuális terveidet képekkel és szöveggel a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre és bizottságunk elbírálja megjelenését.

FEL