Szakmai cikkek

Hogyan rendereljünk SketchUp modelleket ARCHLine.XP LIVE-val?

3D modellekből valósághű látványtervek

 
A cikk az totalCAD, az ARCHLine.XP LIVE hivatalos brazil forgalmazója által kiadott cikk kivonatát tartalmazza.
 
Ismerjük meg, milyen lehetőségeink vannak, ha a SketchUp modellező szoftverben készült modelljeinket LIVE-ban szeretnénk feldolgozni.
Korábbi cikkben már szó volt arról, hogy mi a Modellezés és Rendering: mit tudnak a szoftverek.
 
 
 
 
Fontos, hogy bár a SketchUp és az ARCHLine.XP LIVE teljesen különböző programok, a két program között egy ún. LiveSync kapcsolat van. Ez azt jelenti, hogy már a modell egy kezdeti fázisánál is átadhatjuk azt SketchUp-ból a LIVE felé, és azonnal megtehetjük a látványtervezés első lépéseit, és később, amint változik a kiindulási modellünk, a változásokat a SketchUp programból a LIVE-ba bármikor átvezethetjük. Lássuk, milyen lehetőségeket biztosít a LIVE.
 

 

MUNKA ANIMÁLT OBJEKTUMOKKAL

Az első dolog, ami eszünkbe jut, amikor egy Valósidejű Renderelő szoftverben találjuk magunkat, hogy "életet adhatunk a projektnek". A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy animálhatjuk a modellt, és ehhez a LIVE hatalmas könyvtárat biztosít. Emberekkel, autókkal és egyéb elemekkel népesíthetjük be a modellt. Útvonal hozzáadásával ezek az objektumok megmozdíthatóak, így például egy forgalmas utcakép illúzióját kelthetjük velük.

 

ANYAGOK GAZDAGÍTÁSA ÉS NÖVÉNYZET HOZZÁADÁSA

A LIVE egyik erőssége, hogy növényzettel népesítheted be a modelled körüli teret, akár hatalmas területeken is. A növényzetnek kialakításához az ARCHLine.XP LIVE rendelkezik egy nagyon hatékony eszközzel, a "Növény ecset"-tel, amelynek segítségével összeállíthatunk egy sor különböző növényfajt, amelyeket előre meghatározott vagy véletlenszerű módon adhatunk a tervhez, így a növényzet természetes megjelenést kap. Ebben a videóban nemcsak azt mutatjuk be, hogyan használjuk ezt az eszközt, hanem azt is, hogyan módosíthatjuk egyes felületek anyagát az ARCHLine.XP LIVE nagyfelbontású és PBR anyagkönyvtárának segítségével.

 

ÚJ ANYAGOK HOZZÁADÁSA

Az ARCHLine.XP LIVE-ban lehetőség van a beépített könyvtárat újabb anyagokkal feldúsítani, számtalan online forrásból (pl. a PolyHaven vagy az AmbientCG oldalakról) tölthetünk le ún. PBR anyagokat, melyeknek számtalan tulajdonságát módosíthatjuk (pl. Érdesség, felületi egyenetlenség), így élethű felületeket hozhatunk létre. 

 

RENDERELT LÁTVÁNYTERV AZ ARCHLINE.XP LIVE-BAN

VALÓSÁGHŰ LÁTVÁNYTERVEK KÉSZÍTÉSE

Nézzük először, hogyan készülnek a valósághű látványtervek a LIVE-ban. Nem kell renderelési idővel számolnunk, mert a program valós időben készíti el a képeket: a 3D-s környezetből csak létrehozunk egy nézetet vagy frissítsük a már meglévő nézeteink, majd a megfelelő mappákban megtaláljuk az összes elmentett nézetet JPG képként.

 

VIDEÓ ANIMÁCIÓK AZ ARCHLINE.XP LIVE-BAN

Az ARCHLine.XP LIVE egyik legnagyobb előnye a videó animációk készítésének lehetősége. Azt már elmondtuk, hogy az autók és az emberek mozoghatnak, viszont nem kevésbé fontos, hogy hogyan mutassuk meg a látványtervünket egy rövid jelenetekből álló videóban. A kamerát szabadon mozgatva, a videó nézőpontjait meghatározva izgalmas bejárásokat készíthetünk. Az ARCHLine.XP LIVE és a SketchUp közötti kapcsolathoz egy ingyenes Plugin-t kínálunk, mely letölthető a weboldalunkról

 

Az eredeti cikk megtekintéséhez látogasson el az alábbi weboldalra https://blog.totalcad.com.br/design-urbano-facil-com-sketchup-e-archline-xp