Szakmai cikkek

Modellezés és Rendering: mit tudnak a szoftverek?

Ha éppen azon gondolkodsz melyik szoftvert válaszd, akkor ez az cikk segít, hogy megalapozott döntést hozhass.
 
A rendering egy olyan eljárás, amely lehetővé teszi, hogy a terveidet a lehető legvalósághűbb módon jelenítsd meg. Akár egy teljes épületről, annak belső részletéről vagy a környezetéről legyen szó, lehetővé teszi az ügyfeleid számára, hogy érzékelhessék a végső hatást, anélkül, hogy műszaki rajzokat, alaprajzokat, metszeteket kelljen értelmeznie.
Jelenleg számos technikai megoldás közül lehet választani eszközt erre a célra:

 


 

Beépített Rendering Szofver

Számos 3D modellező szoftver,
köztük az ARCHLine.XP is rendelkezik ilyennel.
 

 

Egy vázlatrender 2-5 perc alatt elkészül.
Kb 15 perc alatt megtaláljuk a legjobb beállításokat

Különálló Rendering Szoftver

Kizárólag önállóan működő szoftver a rendereléshez, ezek önmagukban nem alkalmasak modellezésre.


A rendering 2-3 óráig készül
A megfelelő beállításokat kb. 1 óra alatt megtalálhatjuk, amely során egy közepes minőségű eredményt kapunk.

Archviz animációs szoftver

Ez a technológia a videójátékok területén alkalmazott technológiákon alapszik. A jeleneteket azonnal rendereli.


Valós idejű renderelést nyújt, azonnali eredményt kapunk.
Minimális idő szükséges az előkészítéshez, mozgó tárgyak és effektek hozzáadása is lehetséges.


Ahhoz, hogy bemutathasd a projektedet, általában szükség van egy renderelt látványterve. Ennek alapja azonban mindig egy már elkészített 3D modell. Emiatt a legfontosabb, amit számításba kell venni az optimális szoftver kiválasztásánál az az, hogy melyik 3D tervező szoftvert szeretnéd használni. Számos 3D modellező program létezik, mint SketchUp vagy a 3DsMax. Sok tervező program célzottan, építészeti elemek létrehozására készített funkciókkal rendelkezik, mint például az ARCHLine.XP, Revit, Archicad, Vectorworks stb. mely meggyorsítja a külső és belső terek modellezését.

Miután kiválasztottad a megfelelő tervezőszoftvert, nekilátsz a munkának, minek során elkészül egy “nyers” 3D modell, amit már megmutathatsz az ügyfeleidnek. Ezek a modellek lehetőséget adnak, hogy az ügyfél érzékelhesse a formákat és tereket, de ezek a modellek még nem rendereletek, az ügyfél nem lát olyan effekteket, mint például a napfény hatása az anyagokon stb.

Ezen a szinten továbblépve törekedhetünk arra, hogy meglepjük és elkápráztassuk az ügyfelet azáltal, hogy mélységet adunk a modellnek, megmutatjuk, hogy viselkedik majd a modell a környezetében, ehhez pedig egy renderelt látványtervre van szükség. Erre a célra számos megoldás elérhető, és itt fontos tudni, hogy mi is a különbség az elérhető renderelési technológiák között. .


 

Beépített renderelő használata

ARCHLineXP_render_quality_archlinexp.jpg

A beépített render használatával nincs szükség arra, hogy az elkészített modellt más programoknak adjuk át, a teljes munka egy adott környezetben végezhető el. Miután az anyagokat hozzáadtuk a modellehet, a fények és a nézetek beállításra kerültek, lehetőség nyílik fotorealisztikus képek elkészítésére optimális eredményt biztosító előre konfigurált opciók segítségével.

Alkalmas Azoknak, kik költséghatékony renderelési megoldást keresnek jó minőség / időráfordítás kompromisszummal
Szoftver ára ARCHLine.XP már magába foglalja a render motor árát (RED Way 3D)
Modell előkészítése Átlagosan 15 perc az opciók beállítása
Rendering idő 2-5 perc
Minőség Választhatunk vázlat vagy végleges rendering között is, emellett, az ARCHLine.XP-ben van fotóbeillesztési lehetőség és virtuális bejárás.
Egyszerűség és tanulhatóság Abban a tervezési környezetben dolgozhatsz, amit már jól ismersz. Az ARCHLine.XP elismerten az egyik legintuitívabb megoldás erre a célra.

 

Különálló rendering szoftver

ARCHLineXP_render_quality_thirdpart-scaled.jpg

Ha különálló render szoftverrel dolgoznál, akkor mindenféleképp szükséges a 3D modell elkészítése egy modellező programban. A renderingre szánt munkakörnyezet a professzionális fotózás eszközkészletén és elvein alapul, ezáltal sokkal finomabb beállítási lehetőségeket nyújt az anyagok és effektek kezelésére. Különleges készségeket igényel egy ilyen szoftver kezelése, viszont, ha magas szinten alkalmazzuk, kiváló minőség elérését teszi lehetővé. 

Alkalmas Azok számára, akik tapasztalt látványtetvezők, lehengerlő minőségű látványterveket szeretnének készíteni kiemelt prémium ügyfelek számára
Szoftver ára A kiválasztott szoftvertől függ, a leggyakrabban használt megoldások előfizetési díja 400 EUR/év.
Modell előkészítése Átlagosan 1 óra egy közepes minőségű látványterv esetén
Rendering idő 2-3 óra
Minőség Magas minőségű fotórealisztikus render
Egyszerűség és tanulhatóság Egy különálló, dedikáltan a renderingre készített környezetben dolgozol, többféle beállítási lehetőségek állnak rendelkezésre minden apró részlet kezelésére. Tapasztalat és a professzionális fotózás területén szerzett ismeretek is szükségesek a hatékony munkához.

 

"ArchViz" valósidejű épületvizualizációs és animációs szoftverek

A 3D modellt ebben az esetben is egy dedikált modellező szoftverben készítjük el, az animációs szoftverben viszont további beállítások állnak rendelkezésre mozgó jelenetek elkészítésére: nem csak filmek, hanem tárgyak is megmozdíthatóak, melyek mozgásukkal életet adnak az egész jelenetnek.

Alkalmas Azoknak, akik közepes szintű látványtervezői tapasztalattal rendelkeznek, és a renderelés mellett modern prezentációkat, például animációkat szeretnének kínálni ügyfeleiknek.
Szoftver ára

A kiválasztott szoftver függvénye. ARCHLine.XP LIVE örök licenc ára itt található:
https://www.archline.hu/vasarlas

Modell eéőkészítése Minimális időigényű, animált tárgyak és effektek hozzáadása lehetséges
Számolási idő Nincs
Minőség Valósághű effektekkel meglephetjük és lenyűgözhetjük az ügyfeleket, a mozgás hatása varázslatossá teszi a jeleneteket.
Egyszerűség és tanulhatóság Egyszerű és intuitív programkörnyezet.

Az eredeti cikket a Cadline Software készítette.