Blogok

A zalaapáti templom felújítása - Tervező: Farsang László

 

Az ARCHLine.XP történelmi épületek tervezésére is kiváló eszköz. Cikkünkben bemutatjuk, milyen 3D terveket készített a programmal felhasználónk, Farsang László egy templom felújításához.

"Már régóta szakmai érdeklődéssel nézegettem falunk műemlék templomát. Vajon hogyan lehetne feldolgozni az ARCHLine.XP tervezőszoftverben, amivel amúgy dolgozom? Aztán jött a lehetőség. Az egyházközség pályázaton támogatást nyert a templom felújítására. Ennek feltétele volt az engedélyezési dokumentáció.

Nekiláttam a 3D modell elkészítésének. Arra törekedtem, hogy amit lehet, azt megoldok 3D-ben. Részben azért, mert utána a rajzokat már könnyű elkészíteni, másrészt minden tervhez készítek látványterveket, és az csak jól kidolgozott 3D modell alapján lehetséges.

A munka során fény derült néhány érdekes részletre:

- Pl. a kripta a szentély alatt helyezkedik el, a bejárata oldalt nyílik. (Valaha feltételezhetően a templomtérből vezetett lejárat, de itt ma már az „osszárium” található, mellesleg itt találhatók Jelassics horvát bán apjának csontjai is.)

- Az egyik sírfülke hosszban kilóg a többi közül. Az első magyarázat: az oda temetett szerzetes bizonyára magas ember volt. Amikor a szinteket egymás alá húztam, akkor derült ki, hogy a kriptába benyúlik a diadalív alapozása, és emiatt nem fért el a sírhely.

- A szerkezeti megoldások ámulatba ejtik az embert. A boltívek oldal irányú feszítésének ellensúlyozását megoldották úgy, hogy a templomtérben nincs összekötő vas, és ma is (kétszázötven év után) kiválóan működik.

Egy ilyen munka kész időutazás. Ezért az animáción a környezetet úgy építettem fel, amilyen valaha lehetett ( a templom északi oldalán volt valaha a temető).

Az animációhoz külső szoftvert használok.

A látványterv és az animáció készítése a másik olyan terület, amivel szívesen foglalkozom. Igény esetén kollégák részére is készítek látványterveket, animációt, ehhez szükségem van az ARCHLine.XP projektre és néhány mondatra az elképzelésről."

Farsang László

Telefonszám: +36 30 258 1094

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.