Blogok

Az ARCHLine.XP-vel készített első terv: egy egyéniségre hangolt otthon - Tervező: Erdélyi Krisztina

Erdélyi Krisztina hosszú évekig kitartott a kézzel tervezés mellett, végül 2017-ben úgy érezte, hogy váltani szeretne. Ekkor kezdte el megtanulni az ARCHLine.XP szoftvert, mellyel azóta sikeresen készíti el a Megrendelői által megálmodott otthonok terveit. A blogon a szoftver elsajátításáról, és a legelső olyan projektjéről mesél nekünk, melyet teljes egészében a programmal készített.

Tágas terek, kedvenc színek – az egyéniségre hangolt otthon
Erdélyi Krisztina, építészmérnök-lakberendező első ARCHLine.XP-vel készült munkájának bemutatása

"1995-ben építészként kezdtem pályafutásomat, mely során több programmal is dolgoztam (AutoCAD, ArchiCAD, Nemetschek). 2004 óta foglalkozom belsőépítészeti és lakberendezési tervezéssel. Lakberendezőként kezdetben még kézzel készítettem terveimet, melyet nagyon élveztem. Ez volt az oka, hogy bár időszerű volt már egy CAD program beszerzése, nehezen váltottam. Hosszas keresgélés után döntöttem az ARCHLine.XP 2017-es program mellett, melyet egyből megszerettem. A program használatát alap/közép szinten könnyen és gyorsan megtanultam, s bár közel sem ismerem még teljes mélységében, mégis rendkívül hatékonyan tudom vele megjeleníteni terveimet. Elég gondolatban és néhány vázlaton megterveznem a leendő tereket, máris interaktív módon megépíthetem/megtervezhetem azokat. A végeredmény nem teljesen fotórealisztikus, de ez számomra nem is cél. Az a fontos, hogy Megrendelőimnek be tudjam mutatni a tervezett tér hangulatát, a használni kívánt anyagokat és felületeket, valamint azokat a térösszefüggéseket, melyek a terveim alapját alkotják.
Tetszik, hogy a program felépítése és logikája nagyon hasonlít ahhoz, ahogy tervezőként is gondolkodom, és az objektumok sokféle állítási lehetősége miatt nem érzem magamat tervezőként korlátozva. Szabadon alkothatok.

Az alábbiakban az első olyan munkámból adok ízelítőt, melyet teljes egészében ezzel a programmal készítettem el.

 

Tágas terek, kedvenc színek – az egyéniségre hangolt otthon
Az első ARCHLine.XP programmal készült munkám


Megrendelőim leendő otthona egy új építésű lakópark egyik lakása volt. Az eredeti alaprajz nem passzolt igényeikhez, így azt átterveztem és 2 új verziót is készítettem számukra. Egy kisebb és egy másik, nagyobb átalakítással járót - melyben minden fal máshová került mint ahol eredetileg volt. Ezen alaprajzokhoz vázlatos látványterveket is készítettem, melyeket különböző – Ügyfeleimnek tetsző – színvilágokkal készítettem el. Így könnyedén el tudták dönteni, mely változat lesz a legmegfelelőbb a számukra. Mindenképpen kontrasztos, modern, vagány otthont szerettek volna, olyat, ami tükrözi egyéniségüket.

1. változat - ötletterv:

 
2. változat - ötletterv:
 

A végleges terveket - kívánságuknak megfelelően - a nagyobb alaprajzi átalakítással járó alaprajzzal és kedvenc színeikkel alkottam meg.
A nappali élénk Ferrari-piros, a hálóblokk pedig kissé visszafogottabb élénk lila színvilágot kapott. Az egybefüggő tágas tereket gipszkarton előtétfalakkal és álmennyezetekkel tagoltam. A bútorok szinte mindegyike, egyedi igényekre tervezett kárpitos vagy korpuszbútor lett - lehetőség szerint elrejtve minden szerelvényt, dugaljat és csatlakozót. A fürdőszobát a hálóblokktól elválasztó üvegfal szintén egyedileg készül majd. Fontos elem a kevés, de annál hangsúlyosabb design függeszték és tapéta, mely a tervezett design gerincét képezi.

Végleges látványtervek:
 
 

Számomra a látvány és a design mellett rendkívül fontos a tervek műszaki megvalósíthatósága és pontos kivitelezése is, ezért a szokásos lakberendezői tervektől eltérően, terveim sok műszaki információt is tartalmaznak, melyet szintén ezzel a szoftverrel készítettem el.

A program megvásárlása óta már több projektet is az ARCHLine.XP-vel terveztem meg. Örülök, hogy ezt a programot választottam. Bevált.

További ARCHLine.XP-vel készített munkáim a honlapomon érhetők el."

Erdélyi Krisztina
építészmérnök-lakberendező
www.erdelyikrisztina.hu